Μουσείο Μαστίχας Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μουσείο Μαστίχας Χίου
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°12′53″N 26°0′47″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χίου, Περιφερειακή Ενότητα Χίου και δημοτική ενότητα Μαστιχοχωρίων Χίου
ΤοποθεσίαΠυργί Χίου
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το μουσείο μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια της Νότια Χίου. Τα Μαστιχοχώρια αποτελούνται από μεσαιωνικά χωριά τα οποία χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή. Η μοναδικότητα της περιοχής είναι η παραγωγή της μαστίχας η οποία παράγεται αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο και σε καμία άλλη πλευρά του νησιού ή σε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο μαστίχας άνοιξε για το κοινό το 2016 και αυτό το κάνει ένα σύγχρονο με μοντέρνο σχεδιασμό κτίριο. Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται τα εκδοτήρια, μια καφετέρια και ένας χώρος με εκθέματα ζωγραφικής. Στο κάτω μέρος βρίσκονται τα κύρια εκθέματα με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την ελκυστική προσέλκυση, μια μικρή αίθουσα προβολής και 6 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με πρόσβαση στην ιστοσελίδα του μουσείου μαστίχας. Επιπλέον, η έκθεση του μουσείου συνεχίζεται σε υπαίθριο χώρο στον οποίο παρουσιάζονται τα μαστιχόδεντρα και δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δει από κοντά την φυσική μαστίχα ακριβός πάνω στο δέντρο πριν συλλεχθεί για να συνεχίσει τον δρόμο της στα διαφορά στάδια παραγωγής. Τέλος, ενδιαφέρον είναι και ο τελευταίος όροφος στον οποίο βρίσκονται διαφορά μηχανήματα διαμορφωμένα έτσι ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να παρουσιάζουν την λειτουργία που είχαν όταν βρισκόντουσαν στην παραγωγική μονάδα τους.

Παροχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το μουσείο μαστίχας είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ και διαθέτει ανελκυστήρες για την επίσκεψη των ατόμων με δυσκολίες σε κάθε όροφο ενώ δίνεται το δικαίωμα δωρεάν εισόδου.
  • Διαθέτει 3 γραφεία εξοπλισμένα με 6 σύγχρονους υπολογιστές που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να πλοηγηθεί δωρεάν στην ιστοσελίδα του μουσείου μαστίχας και εκεί να λάβει πληροφορίες για την ιστορία.
  • Παρέχει την δυνατότητα οργανωμένης επίσκεψης.
  • Διαθέτει χώρο πολλαπλών χρήσεων όπως παρουσιάσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων κ.λ.π.
  • Δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη με το πάτημα ενός κουμπιού να δει ζωντανά πως λειτουργούσαν μερικά παλαιά μηχανήματα σε πραγματικές συνθήκες.
  • Παρέχει μικρό χώρο βίντεο-παρουσιάσεων με 4 προβολείς στον οποίο ο επισκέπτης παρακολουθεί δωρεάν εν συντομία την ιστορία της μαστίχας και κατ' επέκταση του νησιού σε βίντεο διαρκείας 22 περίπου λεπτών.

Μοναδικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανολογείται πως το κλίμα σε συνδυασμό με το γόνιμο έδαφος της Νότια Χίου που διατηρεί το κλίμα θερμό και ξηρό είναι η αιτία που η παραγωγή της μαστίχας περιορίζεται γεωγραφικά μόνο στα νότια του νησιού. Όμως τα μαστιχόδεντρα βρίσκονται σε κάθε πλευρά του νησιού με το δέντρο να μεγαλώνει χωρίς ποτέ του να παράγει μαστίχα.[1]

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνητρο για την δημιουργία του μουσείου μαστίχας στάθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που οργάνωσε το ΠΙΟΠ 2007. Αργότερα υπογράφηκε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και του ΠΙΟΠ με αποτέλεσμα το 2011 να ενταχθεί στο όλο πρόγραμμα και ο Δήμος Χίου. Ο χώρος που κατασκευάστηκε το σύγχρονο μουσείο παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΠΙΟΠ για τα επόμενα 50 χρόνια. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια από τα πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 & 2014-2020 καθώς και από την τράπεζα Πειραιώς.[2]

Μουσεία υπό την αιγίδα του ομίλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο μαστίχας ανήκει στην οικογένεια των μουσείων του Πολιτιστικού ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στο ίδρυμα αυτό ανήκουν ακόμα 8 μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Το Μουσείο Μετάξης, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το Μουσείο Αργυροτεχνίας. [3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. User, Super. «Ο σχίνος της Χίου». https://www.gummastic.gr/el/mastixa-chiou/sxinos-tis-chiou. Ανακτήθηκε στις 2017-08-19. 
  2. Wedia. «Μουσείο Μαστίχας Χίου». www.piop.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2017. 
  3. Wedia. «Μουσείο Μαστίχας Χίου». www.piop.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.