Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας είναι υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα. Έχει ιδρυθεί από την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Προστασίας κ΄ Ανάδειξης Πολιτιστικών κ΄ Περιβαλλοντικών Αγαθών "ΤΟ ΑΛΛΟΤΙΝΟ", η οποία εδώ και χρόνια διαθέτει μέρος των εισιτηρίων του Μουσείου στη διάσωση, αναπαλαίωση κ΄ συντήρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ελληνική επικράτεια και την μετατροπή τους σε μουσειακούς επισκέψιμους χώρους.

Χώρος στέγασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πάρκου, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα, στο 16ο χλμ της προέκτασης της Αττικής Οδού προς Λαύριο, καταλαμβάνοντας συνολικά 7.500 τμ του Πάρκου.

Εκθέματα / Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας - σκηνογραφημένο σαν ένα Χωριουδάκι- αποτελούν οι μονάδες παλαιότατων Ελαιοτριβείων, τα Πέτρινα Πατητήρια, οι παραδοσιακές Ξύλινες Στροφιλιές και ο Νερόμυλος πλαισιωμένα από ελαιώνες, αμπελώνες κ΄σιτοβολώνες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αναπαράσταση της Πλατείας του Χωριού, με τα μαγαζιά Επαγγελματιών μιας άλλης εποχής. Ο Τσαγκάρης, ο Μαραγκός, ο Ράφτης, ο Σιδεράς, ο Πεταλωτής, ο Μπαρμπέρης, η Υφάντρα, ο Ακονιστής, ο Φωτογράφος, ο Καστανάς, ο Ταχυδρόμος, ο Καφετζής, ο Νερουλάς, ο Λούστρος, ο Παγωτατζής, ο Αμαξάς, ο Οργανοποιός και άλλοι, ζωντανεύουν στα γραφικά τους εργαστήρια.

Δραστηριότητες στο Μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο δέχεται επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, ομάδων, συλλόγων και τουριστών, καθώς και φοιτητών που μελετούν την Ελληνική ιστορία και λαογραφία.