Μουμιοποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μουμιοποίηση είναι η διαδικασία με την οποία αναστέλλεται η αποσύνθεσης ενός νεκρού σώματος ανθρώπου ή ζώου. Μπορεί να οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες όταν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το πτώμα ευνοεί την μουμιοποίηση ή μπορεί να γίνεται ύστερα από την παρέμβαση του ανθρώπου με πιο γνωστό παράδειγμα την παράδοση των Αιγυπτίων στην αρχαιότητα να μουμιοποιούν τους νεκρούς τους.

Παράγοντες που ευνοούν την μουμιοποίηση είναι πολλοί και μπορούν από μόνοι τους η σε συνδυασμό να συντελέσουν στην μουμιοποίηση. Η ξηρασία, η χαμηλή θερμοκρασία, η αυξημένη υγρασία, η στεγανοποίηση, η επίδραση κάποιου υλικού ή χημικού, ακόμα και η στάχτη ηφαιστείων έχει συντελέσει στο παρελθόν στην μουμιοποίηση τόσο ανθρώπων όσο και ζωών.

Η ξηρά μουμιοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μία τυχαία διαδικασία κατά την οποία το νεκρό σώμα υφίσταται αφυδάτωση με αποτέλεσμα το δέρμα, να εφάπτεται στα οστά. Μπορεί να συμβεί σε μέρος όπου διέρχεται ρεύμα ξηρού αέρος. Τότε, κατά την εκταφή του σώματος αποκαλύπτεται ότι το πτώμα παραμένει αναλλοίωτο. Η ξηρά μουμιοποίηση μπορεί να αφορά ολόκληρο το σώμα είτε ένα μέρος του.

Σαπωνοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη δεύτερη παραλλαγή έχουμε και πάλι αναλλοίωτο πτώμα, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου.


 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της LivePedia.

Η εισαγωγή του κειμένου της LivePedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.