Μοσλαβάτσκα Γκόρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μοσλαβάτσκα Γκόρα
Moslavacka gora1.JPG
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το βουνό
Πλαγιές του Μοσλαβάτσκα Γκόρα στη Βρτλίνσκα

Η Μοσλαβάτσκα Γκόρα (κροατικά: Moslavačka Gora) είναι μια μικρή οροσειρά που βρίσκεται στην κεντρική Κροατία στα σύνορα της κομητείας Μπιελοβάρ-Μπιλογκόρα και της κομητείας Σισάκ-Μοσλάβινα. Ανήκουν στα βυθισμένα βραχώδη υψίπεδα των παλαιογεωλογικών ορεινών περιοχών, πλούσια σε ορυκτούς πόρους (γρανίτη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Η υψηλότερη κορυφή είναι η Χούμκα με υψόμετρο 489 μ.[1] Άλλες προεξέχουσες κορυφές περιλαμβάνουν τη Βις (444 μ) τη Καλουτζέροφ γκρομπ (437 μ) και τη Μιέσετς (Σελήνη) (354 μ). Η έκταση της οροσειράς είναι περίπου 1350 τ.χλμ.

Τα όρη Μοσλαβάτσκα καλύπτονται από πυκνά δάση από οξιές, καστανιές, μαύρη ελάστρα, σημύδα και άλλα, ενώ στις κάτω περιοχές υπάρχουν καλλιεργούμενοι οπωρώνες και αμπελώνες. Οι νότιες πλαγιές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Προϊστορικοί ελέφαντες (όπως οι Gomphotherium angustidens, Prodeinotherium bavaricum και απολιθώματα του Brachypotherium brachypus) βρέθηκαν[2] μέσα στα παλαιότερα ιζήματα σε ορυχείο μπεντονίτη κοντά στο χωριό Γκόρνια Γιελένσκα το 1994[3] τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 17 εκατομμύρια χρόνια και είναι από τα παλαιότερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Υπάρχουν πολλά λατομεία, μερικά από αυτά εγκαταλελλειμμένα. Τα σημαντικότερα περιλαμβάνουν τα Πλέτερατς και Μικλέουσκα.

Στην περιοχή Μοσλαβάτσκα Γκόρα, υπάρχουν υπολείμματα αρχαίων οχυρώσεων, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι το Γκάριτς-γκραντ, που χτίστηκε από τον Μπαν Στεπιάν Σούμπιτς το 1256 μ.Χ..[4]

Η περιοχή έχει προστατευμένη από το 2007, αφού έχει χαρακτηριστεί ως περιφερειακό πάρκο.

Η Μοσλαβάτσκα Γκόρα έχει πολύ ενδιαφέροντα γεωλογικά χαρακτηριστικά και πλούσια γεωλογική κληρονομιά. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση διαφόρων πυριγενών και μεταμορφικών πετρωμάτων σε ενδιαφέρουσες δομικές σχέσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]