Μορίς Ουέιτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μορίς Ουέιτζ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Morris Weitz (Αγγλικά)
Γέννηση24  Ιουλίου 1916[1]
Ντιτρόιτ[2]
Θάνατος1  Φεβρουαρίου 1981[1]
Βοστώνη[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μίσιγκαν
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Μπράνταϊς
Κολέγιο Βασάρ[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςMargaret Weitz[5]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΠρόγραμμα Φουλμπράιτ
Υποτροφία Γκούγκενχαϊμ[6]

Ο Μορίς Ουέιτζ (αγγλικά: Morris Weitz, 24 Ιουλίου 1916 – 1 Νοεμβρίου 1981) ήταν Αμερικανός θεωρητικός της αισθητικής. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του δίδαξε στο Κολλέγιο Vassar, στο Πανεπιστήμιο του Οχάϊο και το Πανεπιστήμιο Brandeis. Παντρεύτηκε την Μάργκαρετ Ουέιτζ, σημαντική ακαδημαϊκό σε γαλλικά θέματα. Ο γιος τους, ο Ρίτσαρντ Ουέιτζ, είναι επίσης ακαδημαϊκός με υψηλή θέση στο Ινστιτούτο του Χιούστον.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουέιτζ είναι γνωστός για την πρωτοποριακή δημοσίευσή του με τίτλο "Ο Ρόλος της Θεωρίας στην Αισθητική." Αυτή η δημοσίευση έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν η φιλοσοφίας της τέχνης είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος που είναι γνωστό ως αντι-ουσιοκρατία (anti-essentialism).

Αυτό το κίνημα ήταν δημοφιλές τη δεκαετία του 1950 και παρουσιάστηκε επίσης από τον W. B. Gallie, W. E. Kennick, και τον Paul Ziff. Το κομμάτι του Ουέιτζ είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές από τις θεωρίες του κινήματος της αντι-ουσιοκρατίας, καθώς αποτελεί και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κομμάτια του εικοστού αιώνα πάνω στην θεωρία της αισθητικής. Ο Ουέιτζ επιχειρηματολόγησε κατά της παραδοσιακής ουσιοκρατικής μεθοδολογίας και πρότεινε τη χρήση της θεωρίας του Βίτγκενσταϊν για την  οικογενειακή ομοιότητα (family resemblance) ως επιχείρημα και ως μια εναλλακτική μέθοδο για τον προσδιορισμό των αντικειμένων τέχνης. Ο Ουέιτζ διατύπωσε ότι  στο ερώτημα "τι είναι τέχνη;" οι θεωρητικοί της αισθητικής διατύπωναν μια λάθος ερώτηση. Το ερώτημα που πίστευε ότι έπρεπε να γίνεται αντί αυτού ήταν "αυτό το είδος της ιδέας/κόνσεπτ είναι η "τέχνη";".[7] Ο Ουέιτζ χρησιμοποίησε αυτό το ερώτημα ως επιχείρημα για την θεωρία του Wittgensteinian περί "οικογενειακής ομοιότητας/family resemblance", αλλά και και ως επιχείρημα για την θεωρία του περί τέχνης ότι είναι μια "ανοικτή έννοια". Ο Ουέιτζ θεωρείται ότι ανανέωσε το ενδιαφέρον της αναλυτικής φιλοσοφίας για την θεωρία αισθητικής, και οι ισχυρισμοί του έχουν αμφισβητηθεί για περισσότερα από πενήντα χρόνια, με πιο γνωστή την θεωρία του Maurice Mandelbaum το 1965 στο άρθρο "Οικογενειακές Ομοιότητες και Γενικεύσεις Σχετικά με τις Τέχνες" (Family Resemblances and Generalizations Concerning the Arts). Ο Weitz αργότερα ανέπτυξε μια φιλοσοφία σχετικά με τη θεωρία κριτικής, σύμφωνα με την οποία ο κριτικός θα πρέπει να περιγράψει, να ερμηνεύσει, να αξιολογήσει και τελικά να θεωρητικολογήσει το έργο.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6pd6m1b. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Freebase Data Dumps. Google.
  3. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 3  Ιουλίου 2019.
  5. www.suffolk.edu/-/media/suffolk/documents/academics/libraries/moakley-archive/research-tools/finding-aids/ms109_findingaid_pdftxt.pdf.
  6. morris-weitz.
  7. Zerby, Lewis K. (1957-01-01). «A Reconsideration of the Role of Theory in Aesthetics. A Reply to Morris Weitz». The Journal of Aesthetics and Art Criticism 16 (2): 253–255. doi:10.2307/427604. http://www.jstor.org/stable/427604.