Μοναστήρι του Κρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μοναστήρι Κρκα)


Μοναστήρι του Κρκα
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°57′44″N 15°59′24″E
ΘρήσκευμαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΕπαρχία της Δαλματίας
Διοικητική υπαγωγήKistanje
ΧώραΚροατία
Έναρξη κατασκευής14ος αιώνας και 15ος αιώνας
Commons page Πολυμέσα

Το Μοναστήρι του Κρκα (στα κροατικά: Samostan Krka, στα σέρβικα: Манастир Крка) είναι σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Κρκα, στο Εθνικό Πάρκο Κρκα, 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Kistanje, στην κεντρική Δαλματία, στην Κροατία. Είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και είναι χτισμένο πάνω σε ρωμαϊκές κατακόμβες.

Αναφέρεται πρώτη φορά το 1345, όταν συμπεριλήφθηκε στην προίκα της πριγκίπισσας Jelena Nemanjić Šubić, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Σέρβου αυτοκράτορα Ντούσαν και σύζυγος του τοπικού δούκα του Skradin και του Bribir, Mladen III Šubić Bribirski.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χτίστηκε το 1422. Γύρω στο 1530 καταστράφηκε από τους Οθωμανούς αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε. Η ολοκλήρωση των εργασιών έγινε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει ένα παρεκκλήσι που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα. Τα υπόλοιπα κτίρια του μοναστηριού χτίστηκαν το 18 -19ο αιώνα. Το καμπαναριό του μοναστηριού είναι χτισμένο σε ρωμανικό ρυθμό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]