Μονή του Τιμίου Σταυρού (Όμοδος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μονή του Τιμίου Σταυρού
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες34°50′52″N 32°48′30″E
Διοικητική υπαγωγήΌμοδος
ΧώραΚύπρος
Commons page Πολυμέσα

Η Μονή του Τιμίου Σταυρού είναι παλαιότερο μοναστήρι που βρίσκεται στο χωριό Όμοδος στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κύπρου. Αν και το Όμοδος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού, η μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και λειτουργεί ως ναός για την κοινότητα του Ομόδους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια αφήγηση, οι κάτοικοι των χωριών Πάνω και Κάτω Κουπέτρα, τα οποία εξαφανίστηκαν, παρατήρησαν στην περιοχή μια φωτιά ανάμεσα σε κάτι θάμνους. Όταν έφθασαν εκεί, δεν βρήκαν τίποτα, ωστόσο, το φαινόμενο επαναλαμβανόταν συνέχεια τις επόμενες νύχτες. Τότε, οι κάτοικοι ανακάλυψαν μια σπηλιά, η οποία είχε μέσα ένα σταυρό. Θέλοντας να τιμήσουν το ιερό κειμήλιο, οι κάτοικοι των χωριών έφτιαξαν το μοναστήρι. Οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς έχει χτιστεί το μοναστήρι, αλλά υπάρχουν αναφορές πως προϋπήρχε του Ομόδους και πως χτίστηκε αρκετά χρόνια πριν την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο το 327 μ.Χ.

Κατά την οθωμανική περίοδο, το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού έλαβε φιρμάνι ασυδοσίας και ασυλίας από τον Σουλτάνο γύρω στα 1700. Αργότερα, το 1757, χτίστηκε μια δεξαμενή με νερό που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο από τον ιερομόναχο Γερμανό. Το 1917, η περιουσία του μοναστηρίου δόθηκε στους Ομοδίτες και αργότερα, οι μοναχοί άρχισαν να εγκταλείπουν το μοναστήρι, το οποίο μετατράπηκε σε μονή της ενορίας του Ομόδους.

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον χώρο του μοναστηρίου στεγάζονται διάφορα μουσεία, όπως το Μουσείο βυζαντινών εικόνων, το Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ (1955-59), το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, καθώς και μια πινακοθήκη.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]