Μονή Σαββαθιανών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μονή Σαββαθιανών Ηρακλείου)

Συντεταγμένες: 35°22′25″N 25°0′18″E / 35.37361°N 25.00500°E / 35.37361; 25.00500

Μονή Σαββαθιανών Ηρακλείου
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°22′25″N 25°0′18″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μαλεβιζίου και τοπική κοινότητα Ροδιάς Ηρακλείου
ΧώραΕλλάδα

Η Ιερά Μονή Σαββαθιανών είναι γυναικείο μοναστήρι της Κοινότητος Ροδιάς του Δήμου Μαλεβιζίου στην Περιφεριακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης. Η θέση του είναι στα 440 μέτρα υψόμετρο, βορειοδυτικά του χωριού Ροδιά, σε κοιλάδα.

Ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός έχει δύο κλίτη και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα και στον Άγιο Αντώνιο. Το κλίτος του τελευταίου είναι αρχαιότερο και βρίσκεται κατά το ένα μέρος μέσα σε προεξοχή βράχου. Το 1954 κτίστηκε το κλίτος του Αγίου Σάββα. Αυτό αναφέρεται και σε εντοιχισμένη πλάκα[1]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι άγνωστο το πότε ιδρύθηκε το μοναστήρι. Η μονή αναφέρεται από τον Cornelius[2]μαζί με άλλα μοναστήρια στην Κρήτη με το όνομα Monasterium S. Sabbe Abbatis de Savatiani. Άλλοι ερευνητές (Νουχάκης) αναφέρουν ότι η ίδρυσή της έγινε από Ενετούς και ιδρυτής ήταν ο πρώτος ηγούμενος, Ναθαναήλ. Επρόκειτο για τον μόνο επιζήσαντα από τους μοναχούς άλλου μοναστηριού του Αγίου Σάββα, έπειτα από φονική επιδρομή πειρατών. Μάλιστα οι κουρσάροι κατέστρεψαν εκείνη τη μονή και μετά ο Ναθαναήλ οικοδόμησε μονύδριο σε όρος με την ονομασία Βασιλικό, στη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, που επονομάστηκε Σαββαθιανά[3].

Στη θύρα του μοναστηριού βρίσκεται επιγραφή, που αναφέρει τη χρονολογία 1635. Στο χώρο του μοναστηριού βρίσκονται και οι τάφοι του αγωνιστή της Κρητικής Επανάστασης, Ηρακλή Κοκκινίδη, του Ν. Κοκκινίδη και του ιεροδιάκονου Ευμενίου, που σκοτώθηκε κατά την Επανάσταση του 1866.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ελ. Πλατάκη, «Στρούμπουλας- Τίμιος Σταυρός- Άγιος Παύλος», Κρητ. Χρονικά, ΚΒ΄, σελ. 312
  2. Creta Sacra, vol. I, p. 222
  3. Ι. Νουχάκη, Χωρογραφία, Αθήνα, 1903, σ. 117

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]