Μολπαδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μολπαδία είναι γνωστά τα παρακάτω δύο διαφορετικά πρόσωπα:


  1. Κόρη του Σταφύλου και της Χρυσοθέμιδας. Μαζί με την αδελφή της, η Μολπαδία επιτηρούσε μια φορά το κρασί μέσα σε δοχεία, αλλά οι δυο τους αποκοιμήθηκαν και ήρθαν γουρούνια που έριξαν κάτω τα δοχεία και έχυσαν το κρασί. Μόλις αντιλήφθηκαν τι είχε γίνει, οι δύο αδελφές πήγαν και έπεσαν στη θάλασσα για να πνιγούν, αλλά σώθηκαν από τον Απόλλωνα. Η Μολπαδία έφθασε στην Καρία, όπου τη λάτρεψαν ως ημιθέα.
  2. Μία Αμαζόνα, ο τάφος της οποίας υπήρχε στην Αθήνα, πάνω στην οδό που ξεκινούσε από το Μουσείο και οδηγούσε στην Πειραϊκή Πύλη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η Μολπαδία σκοτώθηκε στην Αμαζονομαχία από τον Θησέα γιατί είχε σκοτώσει προηγουμένως την ήδη τραυματισμένη βασίλισσα των Αμαζόνων Αντιόπη. Η Μολπαδία, όπως και πολλές άλλες Αμαζόνες, έφερε πιθανώς το όνομα μιας θεάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας ψυχοπομπού θεότητας, καθώς «μολπαδία» σημαίνει «τραγούδι του θανάτου».


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Molpadia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).