Μνημείο στο Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ
Χάρτης
Είδοςμνημείο και γλυπτό
Γεωγραφικές συντεταγμένες54°43′7″N 55°55′34″E
Διοικητική υπαγωγήΟυφά
ΧώραΡωσία
Έναρξη κατασκευής1967
Υλικάχυτοσίδηρος και γρανίτης
Αρχιτέκτοναςİsmäğil Ğäynetdinef
ΔημιουργόςSoslanbek Tavasiev
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρωσία
Commons page Πολυμέσα

Το Μνημείο του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ ( ρωσικά: Памятник Салавату Юлаеву‎‎ , Pamyatnik Salavatu Yulayevu ; Bashkir, Salawat Yulayev häykäle ) είναι ένα μνημείο του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ στην Ούφα της Ρωσίας. Το μνημείο αναπαρίσταται στο οικόσημο του Μπασκορτοστάν. Χτίστηκε το 1967.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για πρώτη φορά, ο Σοσλάνμπεκ Ταβάσιεφ άκουσε για τον Σαλαβάτ Γιουλάεφ, τον Ιούλιο του 1941, όταν εκκενώθηκε στο Μπασκορτοστάν από τη Μόσχα, επειδή στις 22 Ιουνίου 1941 η Γερμανία ξεκίνησε έναν πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Η οικογένεια του Σοσλάνμπεκ Ταβάσιεφ εκκενώθηκε στο χωριό Μπασκίρ του Στερλιμπάσεβο. Στην τοπική αγορά, ο Ταβάσιεφ άκουσε μια συναισθηματική ομιλία από έναν ντόπιο κάτοικο ότι η χώρα χρειαζόταν ήρωες όπως ο Σαλαβάτ.

Ο συγγραφέας αποφάσισε να απεικονίσει τον ήρωα τη στιγμή που ο Σαλαβάτ οδηγεί το στρατό, για να βοηθήσει τον Πουγκατσιόφ στο Αρινμπούρκ (1774). Στο βουνό, ο ιππέας σταματά αποφασιστικά το άλογό του και καλεί τους ανθρώπους να πάνε, για να πολεμήσουν. Αυτή η στιγμή αποτέλεσε τη βάση της πλοκής της σύνθεσης. Ο Ταβάσιεφ σκεφτόταν τη μελλοντική ανάπτυξη της Ούφα και ήθελε το γλυπτό να στέκεται εδώ για πολύ καιρό και να είναι ορατό από όλες τις πλευρές. Ως εκ τούτου, επέλεξε ένα από τα υψηλότερα μέρη της πόλης, στο τέλος της οδού Τσισμίνσκαγια σε έναν λόφο πριν κατεβεί στον ποταμό Αγκιντέλ (Μπελάγια).

Η εγκατάσταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης σε αυτό το μέρος συνδέθηκε με οικονομικές δυσκολίες, θα έπρεπε να κατεδαφίσουν δεκάδες ιδιωτικές κατοικίες και να επανεγκαταστήσουν τους ενοικιαστές. Αλλά ο γλύπτης δεν συμφώνησε να ανεγείρει το μνημείο σε άλλο μέρος. Ο Ταβάσιεφ εργάστηκε στο μνημείο του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ για 20 χρόνια.

Το μνημείο, που δημιουργήθηκε από τον εθνικό γλύπτη, μνημειώδη και καλλιτέχνη της Βόρειας Οσετίας και του Μπασκορτοστάν Σοσλάνμπεκ Ταβάσιεφ παρουσιάστηκε στις 17 Νοεμβρίου 1967 και στις όχθες του ποταμού Μπελάγια στην Ούφα. Το μνημείο του Σαλαβάτ έγινε το σήμα κατατεθέν της Ούφα και ένας εθνικός θησαυρός. Η εικόνα του μνημείου βρίσκεται στο οικόσημο του Μπασκορτοστάν.[2]

Το μνημείο είναι μοναδικό, καθώς με βάρος 40 τόνων βασίζεται μόνο σε τρία σημεία. Το ύψος του μνημείου φτάνει τα 9,8 μέτρα, με βάθρο 14 μ.

Μνημείο Salawat Yulayev
Μνημείο Salawat Yulayev

Το πλήρες μοντέλο του μνημείου από γύψο ολοκληρώθηκε το 1963, συζητήθηκε από ειδικούς στη Μόσχα και εγκρίθηκε επίσημα από το συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού της ΕΣΣΔ. Στη συνέχεια, η Ταβάσιεφ το έφερε στην Ούφα, όπου ήταν εγκατεστημένο στο λόμπι της Κρατικής Όπερας και του Μπαλέτου Θέατρο Μπαλέτου .

Ο γλύπτης ολοκλήρωσε το μνημείο, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των κατοίκων της Ούφα. Το γλυπτό ρίχτηκε για ενάμιση μήνα στο εργοστάσιο "Μνημείο γλυπτικής" του Λένινγκραντ. Για να ενισχυθεί το γλυπτό, ένα χαλύβδινο πλαίσιο τοποθετήθηκε μέσα σε αυτό, ενσωματωμένο σε ένα βάθρο από οπλισμένο σκυρόδεμα και πέρασε από τα ακίνητα πόδια, το κούφιο σώμα του αλόγου και τη μορφή του αναβάτη.

Το 1970, για το μνημείο του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ, απονεμήθηκε το κρατικό βραβείο της ΕΣΣΔ στον Σοσλάνμπεκ Ταβάσιεφ.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο είναι ένα γλυπτό του Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ σε ένα άλογο. Στο δεξί του χέρι, ο Σαλαβάτ κρατά ένα μαστίγιο και ένα σπαθί είναι τοποθετημένο στην αριστερή του πλευρά. Το μνημείο είναι κατασκευασμένο από χάλκινο χυτοσίδηρο. Το βάθρο είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, επενδεδυμένο με πλάκες γρανίτη. Η περιοχή γύρω από το μνημείο είναι επενδεδυμένη με χρωματιστές πλάκες και διαμορφωμένη. Το μνημείο είναι περιφραγμένο με μεταλλικές μεταλλικές ράβδους.

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το μνημείο είναι ένας τόπος προσκυνήματος για τουρίστες. Από τον βράχο στον οποίο στέκεται το μνημείο, μπορεί να δει κανείς τον ποταμό Μπελάγια και τη γύρω φύση.
  • Το μνημείο περιλαμβάνεται στα Επτά Θαύματα του Μπασκορτοστάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]