Μνημείο Υπερασπιστών της Σοβιετικής Αρκτικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μνημείο Υπερασπιστών της Σοβιετικής Αρκτικής (ρωσικά: Защитникам Советского Заполярья в годы Великой Отечественной войны‎‎), κοινά γνωστό και με την ονομασία Αλιόσα (ρωσικά: Алёша‎‎, υποκοριστικό του ονόματος Αλεξέι) είναι ένα ηρώωο στο Μούρμανσκ της Ρωσίας. Το μνημείο τιμά τους Σοβιετικούς στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους που πολέμησαν στην Αρκτική κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος στη Ρωσία είναι γνωστός ως o Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο αποτελείται από το άγαλμα ενός στρατιώτη, που φορά χλαίνη και στον ώμο φέρει περασμένο ένα τουφέκι. Ο στρατιώτης έχει το βλέμμα στραμμένο στα δυτικά, προς την Κοιλάδα της Δόξας, όπου τον Ιούλιο του 1941 δόθηκαν οι σφοδρότερες μάχες του Αρκτικού Μετώπου, όταν ο Κόκκινος Στρατός απώθησε τους Γερμανούς εισβολείς που προσπαθούσαν να πλησιάσουν το Μούρμανσκ.

Το ύψος του αγάλματος είναι 35,5 μέτρα και του βάθρου 7 μέτρα.[1] Είναι το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα στη Ρωσία, μετά από το γλυπτό Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί για τη Μάχη του Στάλινγκραντ. Το βάρος του αγάλματος, το οποίο είναι κούφιο, ξεπερνά τους 5.000 τόννους.

Μπροστά από το μνημείο υπάρχει μια εξέδρα που αποτελείται από πέτρα σε φυσικό μαύρο χρώμα και περιέχει μια ακοίμητη φλόγα. Λίγο πιο ψηλά και κοντά στο άγαλμα βρίσκεται μια κεκλιμένη τριγωνική πυραμίδα. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του μνημείου, η πυραμίδα αυτή αναπαριστά μια μεσίστια σημαία, ως ένδειξη πένθους για τους στρατιώτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κόκκινη Σημαία. Δίπλα στο μνημείο βρίσκεται μια στήλη από στιλβωμένο γρανίτη, με την παρακάτω επιγραφή:

Υπερασπιστές της Αρκτικής – οι πολεμιστές της 14ης Στρατιάς, της 19ης Στρατιάς, του Βόρειου Κόκκινου Στόλου, του 7ου Σώματος της Αεροπορίας, του 82ου και 100ού Τμήματος Συνοριοφυλάκων και των Παρτιζάνικων ομάδων "Σοβιετικοί λιμενεργάτες", "Μπολσεβίκικη Αρκτική", "Πολικοί", "Σταλινικοί" και "Μπολσεβίκος". Τους τιμούμε γιατί υπερασπίστηκαν τούτη τη γη!

Στη μία πλευρά του μνημείου υπάρχουν δύο αντιαεροπορικά όπλα καθώς, κατά τη διάρκεια του πολέμου, στον συγκεκριμένο χώρο είχαν εγκατασταθεί πυροβολεία για την αεράμυνα του Μουρμάνσκ.)[1] Στη βάση του μνημείου έχουν εντοιχιστεί δύο κάψουλες, μία με θαλασσινό νερό από το σημείο όπου βυθίστηκε το περιπολικό σκάφος Τουμάν κατά την ηρωική του μάχη εναντίον τριών γερμανικών αντιτορπιλικών, και μία με χώμα από την Κοιλάδα της Δόξας και το μέτωπο του ποταμού Βερμάν.

Μια μεγάλη σκάλα στο κέντρο του μνημείου οδηγεί σε μια εξέδρα που χρησιμοποιείται από ομιλητές κατά τη διάρκεια τελετών. Το συγκρότημα του μνημείου ολοκληρώνεται με ένα τείχος που κτίσθηκε το 2004 και φέρει πλακέτες προς τιμήν των άλλων Ηρωικών Πόλεων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Maria Dmitrash. «'Алеша' – мемориал защитникам Заполярья» ['Alyosha' – memorial to the defenders of the Arctic]. Seven Wonders of Russia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2011.  (Ρωσικά)