Μιχαήλ Κ. Σαλβάγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιχαήλ Κ. Σαλβάγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1875
Θάνατος 1948
Κατοικία Αλεξάνδρεια
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επιχειρηματίας
Οικογένεια
Σύζυγος Αργίνη Σαλβάγου

Ο Μιχαήλ (Μικές) Σαλβάγος (1875 - 1948) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, ευεργέτης και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Σαλβάγου και της Ιουλίας Ράλλη. Η καταγωγή της οικογένειας ήταν από την Χίο. Κληρονόμησε τις επιχειρήσεις του πατέρα του καθώς και τεράστιες εκτάσεις γης. Το 1919 ανέλαβε[1] την προεδρία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1948. Θεωρείται[1] ως ο σημαντικότερος και πιο δραστήριος πρόεδρος καθώς επί θητείας του ανακαινίστηκαν[1] τα γραφεία της Ε.Κ.Α. και κατασκευάστηκε[1] η Φαμηλιάδειος κοινοτική σχολή. Ως πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που είχε εγκατασταθεί στο Κάϊρο. Με αυτή τού την ιδιότητα αναφέρεται αρκετές φορές στις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε πλήθος δωρεών (Εθνική Πινακοθήκη[2] κ.α.). Υπήρξε ο κύριος χρηματοδότης[3] της Σαλβαγείο Εμπορικής Σχολής καθώς και ευεργέτης του Αντωνιάδειου Νοσοκομείου. Στην Ελληνική Εμπορική Σχολή Αλεξανδρείας υπάρχει μαρμάρινος ανδριάντας[4] του Σαλβάγου, έργο του Γιάννη Παππά.

Ήταν παντρεμένος με την Αργίνη Μπενάκη, κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά: τον Κωνσταντίνο Σαλβάγο και την Ιουλία Σαλβάγου, σύζυγο Γεωργίου Μελά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, από την ιστοσελίδα diasporic.org
  2. Δωρεά Σαλβάγου, από την ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης
  3. Ο ελληνισμός της Αιγύπτου, εφημερίδα Η Καθημερινή, 2003, σελ. 18
  4. Βιογραφικό Παππά, από το Μουσείου Μπενάκη