Μιχαήλ Θεοτοκάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μιχαήλ Θεοτοκάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μιχαήλ Θεοτοκάς (Ελληνικά)
Γέννηση1872
Πυργί Χίου
Θάνατος13  Φεβρουαρίου 1951
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑνδρονίκη Νομικού
ΤέκναΓιώργος Θεοτοκάς
Λιλή Θεοτοκά

Ο Μιχαήλ Θεοτοκάς (1872-1951) ήταν ο πατέρας του λογοτέχνη Γιώργου Θεοτοκά. Ήταν νομικός και διετέλεσε σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη της Λωζάνης.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχαήλ Θεοτοκάς γεννήθηκε στο Πυργί της Χίου το 1872. Αφού τελείωσε τις Γυμνασιακές σπουδές στην ιδιαίτερη πατρίδα του σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη.Παντρεύτηκε την Ανδρονίκη Νομικού και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά: τον Γιώργο και την Μαρία-Ελένη. Το 1897 δημοσιέυει τη Νομολογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διετέλεσε σύμβουλος των Πατριάρχη Κωνσταντίνος Ε΄ και Ιωακείμ Γ΄ Μεγαλοπρεπή και μέχρι το 1922, οπότε ήλθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Το 1910 εξελέγη αντιπρόσωπος της Κορυτσάς στην Εθνοσυνέλευση της Κωνσταντινουπόλεως. Τότε φυλακίζεται από τους Τούρκους. Συνέταξε υπόμνημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Διάσκεψη της Ειρήνης του 1919. Κλήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να συμμετάσχει αργότερα στη διάσκεψη της Λωζάνης. Ο Μιχαήλ Θεοτοκάς συνέταξε το Σχέδιο Σύμβασης Ανταλλαγής των πληθυσμών Ελλάδος-Τουρκίας.

Πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 1951

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νομικά και ιστορικά μελετήματα, 1947

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Ξύδης, «Βιογραφικά και ιστορικά», Νέα Εστία,τομ.94 τχ.1114 (1η Δεκεμβρίου 1973), σελ.1559-1570[1] Αρχειοθετήθηκε 2020-08-04 στο Wayback Machine.

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]