Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μιχάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχάλ (Μελχόλ)
Η Μιχάλ βοηθάει τον Δαβίδ να αποδράσει. Πίνακας του Γκουστάβ Ντορέ, 1865.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
מיכל (Εβραϊκά)
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής10ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔαβίδ
Φαλτί
ΓονείςΣαούλ και Αχινοόμ (Αχινοάμ)
ΑδέλφιαΙωνάθαν
Ιεσσιού
Μελχισουέ
Αμιναδάβ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μιχάλ ή Μελχόλ (εβραϊκά: מיכל‬, αγγλικά: Michal‎‎) είναι πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, η μικρότερη κόρη του βασιλιά Σαούλ και της Αχινοόμ (ή Αχινοάμ) και η πρώτη σύζυγος του βασιλέα Δαβίδ.[1] (Α' Βασ. 18,27) Είχε τέσσερις αδελφούς, τον Ιωνάθαν, τον Ιεσσιού (ή Αβασάλ), τον Μελχισουέ και τον Αμιναδάβ[2] (Α' Παρ. 8,33) και μία αδελφή ονόματι Μερόβ.[3] (Α' Βασ. 14,49)

Εξιστόριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την Παλαιά Διαθήκη, μετά τη νίκη του Δαβίδ κατά του Γολιάθ ο Σαούλ τον ζήλεψε και τον φθόνησε επειδή είχε γίνει πολύ αγαπητός στο λαό. Έτσι αποφάσισε να τον σκοτώσει και σκέφτηκε ότι μέσω της κόρης του θα τον παγιδεύσει και θα σκοτωνόταν σε κάποια μάχη με τους Φιλισταίους.[4] Ο Σαούλ υποσχέθηκε στον Δαβίδ πως αν σκοτώσει εκατό Φιλισταίους, θα του έδινε τη Μερόβ (ή Μεράβ), την μεγάλη του κόρη, για γυναίκα. Ο Δαβίδ σκότωσε διακόσιους, αλλά ο Σαούλ έδωσε τη Μερόβ στον Αδριήλ τον Μοθυλαθείτη.[1] (Α' Βασ. 18,17-19)

Η Μιχάλ ήταν η ερωμένη του Δαβίδ, και αφού το ανήγγειλαν στον πατέρα της, αυτός ήταν πολύ ικανοποιημένος γιατί σκέφτηκε πως ήταν ένας καλός τρόπος να τον παγιδεύσει ώστε να σκοτωθεί απο τους Φιλισταίους και έγινε έτσι η σύζυγός του.[1][5] (Α' Βασ. 18,27)

Απόπειρα φόνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιχάλ βοήθησε τον Δαβίδ να φύγει όταν κινδύνευε από τον Σαούλ. Ένα βράδυ ο Σαούλ έστειλε ανθρώπους, να παραφυλάξουν στο σπίτι του Δαβίδ και το πρωί να τον σκοτώσουν. Αλλά η κόρη του και γυναίκα του Δαβίδ, η Μιχάλ, τον ειδοποίησε και εκείνος διέφυγε από το παράθυρο και ξέφυγε. Τότε η Μιχάλ πήρε ένα από τα αγάλματα του σπιτιού, το τοποθέτησε στο κρεβάτι του Δαβίδ, έβαλε στο προσκέφαλο ένα κατσικίσιο συκώτι και τα σκέπασε με το πανωφόρι του Δαβίδ, έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο Δαβίδ κοιμόταν.[6] (Α' Βασ. 19)

Οι απεσταλμένοι του Σαούλ του είπαν ότι ο Δαβίδ ήταν αδιάθετος και κοιμόταν. Αυτός τους είπε να τον φέρουν μπροστά του, όπως ήταν πάνω στο κρεβάτι για να τον φονεύσει. Τότε αυτοί μπήκαν ξαφνικά στο σπίτι και στο κρεβάτι δε βρήκαν παρά μονάχα το άγαλμα και το κατσικίσιο συκώτι στο προσκέφαλο. Ανακοίνωσαν το γεγονός στο Σαούλ κι εκείνος ρώτησε την κόρη του γιατί τον άφησε να ξεφύγει. Η Μιχάλ είπε στον πατέρα της, ότι ο Δαβίδ την απείλησε δήθεν να τη σκοτώσει και γι' αυτό ξέφυγε.[6] (Α' Βασ. 19)

Εκδίκηση κατά του Σαούλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιχάλ βλέπει τον Δαβίδ να χορεύει κατά την μεταφορά της Κιβωτού. Πίνακας του Φρανσέσκο ντε' Ρόσσι (Σαλβιάτι).

Όταν ο Σαούλ έμαθε πως ο Δαβίδ παντρεύτηκε την Αβιγαία και την Αχινοάμ (δεν πρέπει να συγχέεται με τη μητέρα της Μιχάλ), έδωσε τη Μιχάλ στον Φαλτί, γιο του Αμίς.[7] (Α' Βασ. 25,44) Παρ'όλα αυτά αργότερα, ο αρχιστράτηγος του Σαούλ, Αβεννήρ, πήγε στον Δαβίδ και του πρότεινε να τον βοηθήσει να επεκτείνει τη βασιλεία του σε όλο το Ισραήλ. Ο Δαβίδ, για να εκδικηθεί τον βασιλιά Σαούλ, δέχθηκε την προσφορά του Αβεννήρ αλλά υπό έναν όρο. Να του έφερνε τη Μιχάλ καθώς ο πατέρας της παλαιότερα την είχε δώσει σε άλλον. Πράγματι ο Αβεννήρ και οι άντρες του πήραν τη Μιχάλ απο τον Φαλτί και την πήγαν κλαίγοντας στον Δαβίδ στην πόλη Βαρακίμ.[8] (Β' Βασ. 3,12-16)

Η περιφρόνηση προς τον Δαβίδ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιχάλ, αν και αγαπούσε το Δαβίδ, εν τούτοις όταν τον είδε να χορεύει κατά τη μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης στην Ιερουσαλήμ, ένιωσε βαθιά περιφρόνηση γι' αυτόν. Όταν ο Δαβίδ μετά τη μεταφορά της Κιβωτού  επέστρεψε στο σπίτι του, η Μιχάλ βγήκε να τον προϋπαντήσει, και τον ειρωνεύτηκε, λέγοντας του: «Πόσον πολύ εδοξάσθη σήμερον ο βασιλεύς του Ισραήλ, ο οποίος δια να χορεύση έβγαλε τα ενδύματα αυτού εμπρός εις τας δούλας και στους δούλους του και εγυμνώθη, όπως γυμνώνεται ο οιοσδήποτε κοινός χορευτής;».[9] (Β' Βασ. 6,20)

Ο Δαβίδ όμως της απάντησε: «εγώ θα χορεύσω, χωρίς να εντρέπωμαι, ενώπιον του Κυρίου μου, ο οποίος με εξέλεξε βασιλέα αντί του πατρός σου και αντί της οικογενείας σου, δια να γίνω αρχηγός του λαού του, του ισραηλιτικού. Θα παίξω, λοιπόν, μουσικά όργανα και θα χορεύσω ενώπιον του Κυρίου, δια να δοξάσω τον Κυριον. Θα βγάλω τα βασιλικά μου ενδύματα, έστω και αν πρόκειται να φανώ τιποτένιος εις τα μάτια σου, και θα χορεύσω μαζή με τας δούλας, ενώπιον των οποίων μου είπες να μη ταπεινώνομαι έτσι».[9] (Β' Βασ. 6,21-22)

Η Μιχάλ επειδή μίλησε έτσι στον Δαβίδ, σε όλη της τη ζωή δεν απέκτησε παιδί.[9] (Β' Βασ. 6,22)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Α' ΚΕΦ. 18». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. 
  2. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Α' ΚΕΦ. 8». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. 
  3. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Α' ΚΕΦ. 14». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. 
  4. «Philologos | The Legends of the Jews: Volume IV». philologos.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  5. «Michal: Bible | Jewish Women's Archive». jwa.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020. 
  6. 6,0 6,1 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Α' ΚΕΦ. 19». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. 
  7. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Α' ΚΕΦ. 25». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. 
  8. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Β' ΚΕΦ. 3». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. 
  9. 9,0 9,1 9,2 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Β' ΚΕΦ. 6». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]