Μιλτιάδης Χούμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιλτιάδης Χούμας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1913
Θάνατος1989
Πειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Μιλτιάδης Χούμας, γνωστότερος ως Καπετάν Χούμας (Χώρα Σάμου 1913 - Πειραιάς 1989) ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Έμεινε γνωστός για τις αποστολές διαφυγής, κατά τις οποίες φυγάδευσε πολλούς Έλληνες και Άγγλους στη Μέση Ανατολή.

Τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας(OBE) και με το παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών (DSO).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Χώρα Σάμου το 1913. Το 1941 έφτασε στη Λεμεσό, με το καΐκι του "Ευαγγελίστρια", το οποίο επιτάχθηκε με διαταγή του Ελληνικού Προξενείου[1]. Εντάχθηκε από τον Άγγλο Ταγματάρχη Michael Woodbine Parish, στην οργάνωση "Δύναμη Α" που διεξήγαγε ανορθόδοξο πόλεμο με έδρα το Κάιρο. Η σημαντικότερη αποστολή στην οποία έλαβε μέρος ήταν εκείνη της μεταφοράς του Άγγλου θερμαστή John Capes, ο οποίος ήταν ο μοναδικός διασωθείς από το ναυάγιο του υποβρυχίου "Περσεύς". Η δύσκολη αποστολή διήρκεσε τρεις ημέρες και ήταν η φυγάδευση του Κέιπς από την Κεφαλονιά στη Σμύρνη[2].

Ο Χούμας πραγματοποίησε συνολικά 65 αποστολές σε εχθρικά ύδατα.

Πέθανε στον Πειραιά και κηδεύτηκε στη Χώρα Σάμου τον Μάρτιο του 1989.

Στη μνήμη του Χούμα διεξάχθηκαν, κατά τη Ναυτική Εβδομάδα 2008 στη Σάμο, αγώνες ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης με το όνομά του[3].

Τον Μάϊο 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το ιστορικό μυθιστόρημα της Τέσυ Μπάιλα "Άγριες Θάλασσες", που βασίζεται στη συμμετοχή του Μιλτιάδη Χούμα με το καΐκι του "Ευαγγελίστρια " στη συμμαχική οργάνωση διαφυγής "ΜΙ 9".

Στις 15 Ιουλίου 2016 έγιναν από τον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο στη γενέτειρα του Χούμα, Χώρα Σάμου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιογραφικό Αρχειοθετήθηκε 2013-09-24 στο Wayback Machine. στο navy.gr
  2. Κεφαλονίτικα Νέα Αρχειοθετήθηκε 2013-01-03 στο Wayback Machine., Η συγκλονιστική ιστορία του John Capes στην Κεφαλονιά, ανάκτηση 10-4-2013.
  3. Ναυτική εβδομάδα 2008