Μιλένα του Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιλένα του Μαυροβουνίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Μαΐου 1847
Čevo
Θάνατος16  Μαρτίου 1923[1]
Αντίμπ
Τόπος ταφήςΣαν Ρέμο
Χώρα πολιτογράφησηςΗγεμονία του Μαυροβουνίου
Βασίλειο του Μαυροβουνίου
Επισκοπική Ηγεμονία του Μαυροβουνίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝικόλαος Α΄ του Μαυροβουνίου (1860–1921)[2]
ΤέκναΈλενα του Μαυροβουνίου
Πριγκίπισσα Ζάρκα του Μαυροβουνίου
Μιλίτσα Νικολάγιεβνα του Μαυροβουνίου
Αναστασία Νικολάγιεβνα του Μαυροβουνίου
Ντανίλο Γ΄ του Μαυροβουνίου
Άννα του Μαυροβουνίου
Μίρκο του Μαυροβουνίου
Βέρα του Μαυροβουνίου[3]
Πέτρος του Μαυροβουνίου[3]
Princess Marica of Montenegro[3]
Princess Sofia of Montenegro[3]
Ξένια του Μαυροβουνίου[3]
ΓονείςΠέταρ Βούκοτιτς και Γιελένα Βοϊβόντιτς
ΟικογένειαVukotić of Čevo
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαConsort of Montenegro
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μιλένα Πέτροβιτς-Νιέγκος ( το γένος Βούκοτις, σερβικά κυριλλικά: Милена Петровић-Његош‎‎, 4 Μαΐου 1847 - 16 Μαρτίου 1923) ήταν η μόνη βασίλισσα του Μαυροβουνίου ως σύζυγος του Νικολάου Α' (28 Αυγούστου 1910 - 26 Νοεμβρίου 1918).

Νεαρή ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη στο χωριό Τσέβο του Μαυροβουνίου, η Μιλένα ήταν κόρη του Βοεβόδα Πέταρ Βούκοτιτς και της συζύγου Γελένα Βοϊβόντιτς, γεννημένη στο χωριό Βις-Ντανίλοβγκραντ του Μαυροβουνίου. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στο Μαυροβούνιο και στενός φίλος του Βοϊβόντα Μίρκο Πετρόβι-Νιέγκος με τον οποίο είχε πολεμήσει στους πολέμους της δεκαετίας του 1850. [4] Οι δύο φίλοι αποφάσισαν να εδραιώσουν τη συμμαχία τους με τον γάμο των παιδιών τους. Το 1853, η Μιλένα, σε ηλικία μόλις έξι ετών, αρραβωνιάστηκε με τον μοναδικό γιο του Μίρκο, Νικόλα, σε ηλικία δώδεκα ετών. Ο Νίκολα ήταν ο ανιψιός και κληρονόμος του άτεκνου βασιλιά πρίγκιπα του Μαυροβουνίου Ντανίλο Α'. Το 1856, μετά το θάνατο της μητέρας της, η Μιλένα στάλθηκε στο Τσέτινιε, για να μεγαλώσει στο νοικοκυριό των μελλοντικών πεθερικών της. Έχοντας μεγαλώσει σύμφωνα με τα στοιχειώδη έθιμα του Μαυροβουνίου εκείνη την εποχή, που ίσχυαν ακόμη και σε εξέχουσες οικογένειες, η Μιλένα ήταν αναλφάβητη. Μεταξύ του 1856 και του 1860 μεγάλωσε στο νοικοκυριό του Μίρκο Νιέγκος, που σύντομα θα γινόταν πεθερός της και ανατράφηκε δίπλα στην κόρη του Μίρκο, την Αναστασία. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών ήρθε κοντά στη νέα της οικογένεια: «Ο πατέρας και η μητέρα μου την αγάπησαν σαν τη δική τους κόρη» έγραψε αργότερα ο Βασιλιάς Νικόλα. "Ο αείμνηστος θείος μου (πρίγκιπας Ντανίλο), την αγαπούσε επίσης πολύ και την αντιμετώπισε ως δικό του παιδί και εκείνη του έδειξε την αγάπη και το σεβασμό της με κάθε τρόπο. Ήταν πολύ όμορφη, γλυκιά, ευγενική και ευσεβής " [5] Εκείνα τα χρόνια η Μιλένα σπάνια έβλεπε τον μελλοντικό της σύζυγο.[6] Έξι χρόνια μεγαλύτερος της, η Νικόλα εν τω μεταξύ σπούδαζε πρώτα στην Τεργέστη και αργότερα στο Παρίσι.

Βασιλική σύζυγος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δολοφονία του πρίγκιπα Ντανίλο, στις 12 Αυγούστου 1860, έκανε απροσδόκητα τον Νικόλα βασιλεύοντα πρίγκιπα του Μαυροβουνίου σε ηλικία δεκαοκτώ ετών. Λίγο αργότερα, ο Νικόλα κινδύνευσε να πεθάνει από πνευμονία. [6] Όταν ανάρρωσε, αποφασίστηκε να τακτοποιήσει το γάμο του το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να παρέχει στο Μαυροβούνιο διάδοχο. Ο πατέρας της Μιλένα ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη και ενημέρωσε τον Τσάρο Αλέξανδρο Β' της Ρωσίας, τον μεγαλύτερο σύμμαχο και υποστηρικτή του Μαυροβουνίου, για το γάμο.[5]

Στο Τσέτινε, στις 8 Νοεμβρίου 1862, σε ηλικία 14 ετών, [7] η Μιλένα παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Νικόλαο Α' του Μαυροβουνίου, τότε 21 ετών, ο οποίος αργότερα έγινε Βασιλιάς το 1910. Ο γάμος ήταν μία απλή υπόθεση και πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία των Βλάχων στην κοιλάδα Lovćen. [5] Ο γάμος ήταν πολιτικός: η οικογένειά της είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική του Μαυροβουνίου και είχε φιλία με τον Οίκο του Πέτροβιτς-Νιέγκος, την οικογένεια του συζύγου της.

Η Μιλένα ήταν στα πρώτα χρόνια της εφηβείας της, όταν έγινε ο γάμος και τα πρώτα χρόνια ως Πριγκηπική σύζυγος ήταν δύσκολα. Ήταν άπειρη και μία μοναχική φιγούρα που αρχικά επισκιάστηκε από την πριγκίπισσα Νταρίνκα, χήρα του πρίγκιπα Ντανίλο, που ήταν κοντά στον Νίκολα. [8] Κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια του γάμου της, δεν είχε παιδιά. Διδάχθηκε στη σερβική γλώσσα και έμαθε γαλλικά. Η Μιλένα επιβεβαίωσε τη θέση της αφού η Νταρίνκα έφυγε από το Μαυροβούνιο για πάντα. Το 1865, η Μιλένα γέννησε το πρώτο από τα δώδεκα παιδιά της. Μεταξύ 1865 και 1869, είχε τέσσερις κόρες διαδοχικά, ενώ ένας γιος και διάδοχος, ο πρίγκιπας Ντανίλο γεννήθηκε το 1871 και θα ακολουθούσαν επτά ακόμη παιδιά. Η σχέση της Μιλένα με τον σύζυγό της σταθεροποιήθηκε με το χρόνο και απέκτησε σεβασμό και επιρροή. Ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επισκέψεις στην Αυστρία-Ουγγαρία και τη Ρωσία το χειμώνα του 1868-1869, η Μιλένα ήταν υπεύθυνη για τις υποθέσεις του παλατιού.

Είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη με τον σύζυγό της μετά από πρόσκληση του Σουλτάνου Αμπντουλχάμιντ το 1899. Ήταν μία από τις ξένες που είχαν την ευκαιρία για να μπουν στο χαρέμι του Σουλτάνου.[9] Μετά την προσάρτηση από το Βασίλειο της Σερβίας το 1918, η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε σε εξορία. Η Μιλένα πέθανε στη Γαλλία, δύο χρόνια μετά τον σύζυγό της και θάφτηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας. Το 1989, τα απομεινάρια της, μαζί με αυτά του συζύγου της και της Ξένιας και της Βέρα, δύο από τις κόρες της, μεταφέρθηκαν στο Τσέτινιε και ξαναθάφτηκαν στο παρεκκλήσι του Τσιπούρ.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ζευγάρι είχε δώδεκα παιδιά: τρεις γιους και εννέα κόρες, κάποιοι από τους οποίου παντρεύτηκαν σε ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Find A Grave. 8702142. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p11118.htm#i111178. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. Houston, Nikola & Milena, p. 86
  5. 5,0 5,1 5,2 Houston, Nikola & Milena, p. 87
  6. 6,0 6,1 Houston, Nikola & Milena, p. 85
  7. «Milestones: Mar. 24, 1923». Time.com. 24 Μαρτίου 1923. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2015. 
  8. Houston, Nikola & Milena, p. 103
  9. Özcan, Uğur. "II. Abdülhamid’in Diplomasisinde Yüksek Topuklar: Karadağ Prensesi Milena ve Sultan Abdülhamid." Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi OTAM 32.32 (2012): 113-140.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Houston, Marco, Nikola & Milena: King and Queen of the Black Mountain, Leppi publications, (ISBN 0-9521644-4-2)