Μικρός Σερίφης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μικρός Σερίφης
ΣυγγραφείςΠότης Στρατίκης
Συχνότηταεβδομαδιαίο
ΕκδότηςΠότης Στρατίκης
Πρώτο τέυχος13 Νοεμβρίου 1962
ΈδραΕλλάδα
Γλώσσαελληνικά

Ο Μικρός Σερίφης ήταν παιδικό περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από το 1962 έως το 1991. Αποτελεί το μακροβιότερο γραμμένο από Έλληνες συγγραφείς, ελληνικό παιδικό περιοδικό.

Έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα για την έκδοση του περιοδικού ανήκε στον εκδότη και συγγραφέα Πότη Στρατίκη, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκε με τον εικονογράφο Θέμο Ανδρεόπουλο. Ο Στρατίκης έγραφε τις ιστορίες, ενώ ο Ανδρεόπουλος ανέλαβε την εικονογράφηση του περιοδικού. Συνυπέγραφαν από κοινού τις ιστορίες χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962. Η συνεχής αύξηση των πωλήσεων οδήγησε τον αμέσως επόμενο στην έκδοση ενός ακόμη περιοδικού με τους ίδιους ήρωες, του Μικρού Καουμπόυ, ενώ το 1973 κυκλοφόρησε και τρίτο περιοδικό, ο Μικρός Αρχηγός.

Η θεματολογία των περιοδικών ήταν γουέστερν. Περιελάμβαναν στην πλειονότητα τους αυτοτελείς ιστορίες. Ωστόσο δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς και ιστορίες σε συνέχειες, οι οποίες διαρκούσαν από δύο έως και δέκα τεύχη.

Η διαφωνία των δύο συνεταίρων το 1971 οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας τους. Ο Στρατίκης συνέχισε με την έκδοση του Μικρού Σερίφη, ενώ ο Ανδρεόπουλος ανέλαβε την έκδοση του Μικρού Καουμπόυ συνεργαζόμενος με άλλους συγγραφείς.

Η έκδοση του Μικρού Σερίφη ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1991 με το τεύχος 1468, ενώ είχε προηγηθεί δυόμισι χρόνια νωρίτερα η κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους του Μικρού Καουμπόυ.

Το 2012 κυκλοφόρησε ένα ακόμη τεύχος του Μικρού Σερίφη με τίτλο το «Κόκκινο Βουνό» και αριθμό τεύχους 1469. Περιείχε μία ακυκλοφόρητη ιστορία γραμμένη από τον Πότη Στρατίκη.[1]

Ήρωες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιστορίες των περιοδικών διαδραματίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εποχή του Φαρ Ουέστ. Κεντρικός ήρωας των ιστοριών ήταν ο δεκαοκτάχρονος Τζιμ Άνταμς ή Δημήτρης Αδαμόπουλος, γιος Ελλήνων μεταναστών. Ο Τζιμ Άνταμς με την ιδιότητα του σερίφη του Τέξας περιπλανιόταν στο Φαρ Ουέστ και εφάρμοζε το νόμο μαζί με τους τρεις φίλους του, την Ντιάνα Μόρισον, το Μεξικανό Πεπίτο Γκονζάλες και το δωδεκάχρονο ινδιανάκι της φυλής των Κομάντσι, τον Τσιπιρίπο.

Μικρός Καουμπόυ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο του Μικρού Καουμπόυ

Ο Μικρός Καουμπόυ ξεκίνησε την κυκλοφορία του το Φεβρουάριο του 1963. Αρχικά αποτελούσε μηνιαία έκδοση, στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε εβδομαδιαία. Κυκλοφόρησαν συνολικά 1218 τεύχη.

Μέχρι και το 1971, και συγκεκριμένα μέχρι το 295ο τεύχος οι ιστορίες γράφονταν από τον Πότη Στρατίκη. Στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβε ο Γιώργος Μαρμαρίδης, μέχρι και το τεύχος 609, ενώ ενδιάμεσα δημοσιεύτηκαν ιστορίες και διαφόρων άλλων συγγραφέων. Ο συγγραφέας των ιστοριών των τευχών 610 έως και 799 είναι άγνωστος. Από το τεύχος 800 έως και το τέλος της κυκλοφορίας του περιοδικού, υπήρξε αναδημοσίευση παλαιότερων ιστοριών.

Το 2014 κυκλοφόρησε ένα ακόμη τεύχος του Μικρού Καουμπόυ με τίτλο «ο Νόμος απλώνει το δίχτυ» και αριθμό τεύχους 1219. Περιείχε την ομώνυμη περιπέτεια, γραμμένη από τον Γιώργο Μαρμαρίδη, σε εικονογράφηση Θέμου Ανδρεόπουλου και Κώστα Ραμπατζή, ένα 12σέλιδο κόμικ του Βαγγέλη Σαΐτη, με τον Πεπίτο Γκονζάλες, καθώς και διάφορα άρθρα και το κλασικό «Όλε Πεπίτο».[2]

Στην πορεία έγιναν και κάποιες επανεκδόσεις παλιών τευχών από φίλους του περιοδικού.

Νέος Μικρός Καουμπόυ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη ένας τόμος 368 σελίδων με τέσσερις νέες, αδημοσίευτες ιστορίες του Μικρού Καουμπόυ, «Ο Νέος Μικρός Κάουμποϋ – Ο Ναγουάλ», σε κείμενα Κωνσταντίνου Ρωμοσιού και εικονογράφηση Κώστα Φραγκιαδάκη.

Από τον Δεκέμβριο 2018, ο Νέος Μικρός Καουμπόυ άρχισε την κυκλοφορία του σε τακτικές, ανά δίμηνο, εκδόσεις νέων ιστοριών των εκατό σελίδων από τις Εκδόσεις Άγρια Δύση.

Μικρός Αρχηγός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μικρός Αρχηγός ξεκίνησε την κυκλοφορία του στις 26 Ιουνίου του 1973. Κυρίως περιελάμβανε αναδημοσίευση παλαιότερων ιστοριών του Μικρού Καουμπόυ. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκαν σε αυτό όλες σχεδόν οι ιστορίες που περιλαμβάνονταν στα τεύχη 1 έως και 404 του Μικρού Καουμπόυ. Δημοσιεύτηκαν ωστόσο και ορισμένες πρωτότυπες ιστορίες. Η κυκλοφορία του περιοδικού σταμάτησε στο τεύχος 838.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ποιος θυμάται τον Μικρό Σερίφη;». BHMagazino. 19 Απριλίου 2012. http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=453762. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2012. 
  2. «Νέες εκδόσεις 592 - Μικρός Κάου-μπόυ #1219». Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κοσκινάς, Γιώργος (2009). Μικρός Καουμπόυ, Έτσι κατακτήσαμε τη Δύση. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 108. ISBN 978-960-322-368-9. 
  • Ερη, Βαρδάκη (10 Ιουλίου 2012). «Ο Μικρός Σερίφης έχει χάπι εντ». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]