Μικρός Μπλε Πιγκουίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μικρός μπλε πιγκουίνος
Eudyptula minor Bruny 1.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Σφηνισκόμορφα
Οικογένεια: Σφηνισκίδες (Spheniscidae)


Ο μικρός πιγκουίνος (Eudyptula minor) είναι το μικρότερο είδος πιγκουίνου. Αναπτύσσεται κατά μέσο όρο 33 εκατοστά σε ύψος και 43 εκατοστά σε μήκος, αν και οι συγκεκριμένες μετρήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τα υποείδη. Βρίσκεται στις ακτές της νότιας Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με πιθανή κατά αγωγή από τη Χιλή. Στην Αυστραλία, συχνά ονομάζονται πιγκουίνοι νεράιδες λόγω του μικρού τους μεγέθους. Στη Νέα Ζηλανδία,τα πτηνά αυτά είναι πιο κοινά γνωστά ως μικροί μπλε πιγκουίνοι ή μπλε πιγκουίνοι λόγω του χρώμστός τους τους, Είναι επίσης γνωστά με το όνομα τους στην γλώσσα των Μαορί: kororā.

Ο μικρός πιγκουίνος περιγράφηκε για πρώτη φορά από το γερμανό φυσιοδίφη Johann Reinhold Forster το 1781. Αρκετά υποείδη είναι γνωστά, αλλά μια ακριβής ταξινόμηση αυτών είναι ακόμα θέμα αμφισβήτησης. Οι ολότυποι του υποείδους Ε. M. variabilis και Eudyptula minor chathamensis είναι στη συλλογή του Μουσείου της Νέας Ζηλανδίας Te Papa Tongarewa.

Οι γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι πιγκουίνοι της Αυστραλίας και των νοτιοανατολικών παραλίων του Νότιου νησιού   μπορεί να αποτελούν ξεχωριστό είδος. Σε αυτή την περίπτωση το συγκεκριμένο μικρό όνομα θα μεταφερθεί σε αυτό, με το συγκεκριμένο όνομα novaehollandiae που προτείνεται για τους άλλους πληθυσμούς. Η ερμηνεία αυτή υποδηλώνει ότι τα άτομα της Ε. Novaehollandiae έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 1500 και 1900 μ.Χ., ενώ ο τοπικός Ε. Μικρός πληθυσμός είχε μειωθεί, αφήνοντας ένα γενετικό άνοιγμα για ένα νέο είδος.