Μικροφαλλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μικροφαλλία
Ειδικότηταιατρική γενετική
Ταξινόμηση
ICD-9752.64
OMIM607306
DiseasesDB14839
eMedicineped/1448

Η μικροφαλλία είναι ένας κλινικός όρος πού αναφέρεται σε πέη, το μέγεθος των οποίων είναι μικρότερο κατά 2,5 σταθερές αποκλίσεις από τον μέσο όρο. Η πάθηση μπορεί να αναγνωριστεί αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ συνήθως ο όρος χρησιμοποιείται όταν τα υπόλοιπα μέρη του πέους είναι σχηματισμένα κανονικά. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο ιδιοπαθώς, δηλαδή χωρίς γνωστή αιτία, όσο και – κάτι που συμβαίνει πολύ πιο συχνά – ως σύμπτωμα διαφόρων συνδρόμων. Στο παρελθόν, οι πληγέντες συχνά αναφέρονταν ως ίντερσεξ. Ωστόσο, ο όρος αυτός δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι εισάγει διακρίσεις και θεωρείται πολύ «νεφελώδης» στον επαγγελματικό κόσμο. Η περιγραφή της πάθησης αυτής ως «διαταραχή της ανάπτυξης του φύλου» είναι προτιμότερη.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από ότι φαίνεται οι αιτίες εμφάνισης της μικροφαλλίας είναι χρωμοσωμιακής και ορμονικής κυρίως φύσεως. Για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή παραγωγή ή έλλειψη τεστοστερόνης από το βρέφος κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό πολλές ασθένειες ορμονικής φύσεως συχνά συνοδεύονται και από μικροφαλλία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο σύνδρομο Klinefelter.

Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάγνωση είναι πολύ εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία απλή κλινική επίσκεψη σε ανδρολόγο. Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και αμέσως μετά τη γέννηση.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φαρμακευτική θεραπεία με ορμόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη του πέους πριν τη γέννηση και μέχρι το τέλος της εφηβείας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ορμόνη τεστοστερόνη, καθώς και επίσης (αν και σε μικρότερο βαθμό) από την αυξητική ορμόνη. Σε περίπτωση που η μικροφαλλία διαγνωστεί σε νηπιακή ηλικία, μπορεί να δοθεί φαρμακευτική δόση τεστοστερόνης για μικρή χρονική περίοδο (σπάνια πάνω από 3 μήνες), που συχνά οδηγεί σε μικρή αύξηση του μεγέθους του πέους.

Εγχείρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και υπάρχουν περιστατικά μικροφαλλίας στα οποία πραγματοποιήθηκε φαλλοπλαστική, με στόχο την αύξηση του μεγέθους, τα αποτελέσματα τους σε γενικές γραμμές δε θεωρήθηκαν ικανοποιητικά ώστε αυτού του τύπου εγχειρήσεις να καθιερωθούν και να εφαρμόζονται σε ευρεία κλίμακα. Στο παρελθόν (από τη δεκαετία του 1960 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970) συχνά προτείνονταν και εφαρμοζόταν αλλαγή φύλου σε νεαρά αγόρια, με τη συγκατάθεση των γονέων φυσικά. Το νοσοκομείο Johns Hopkins μάλιστα ήταν το πιο γνωστό κέντρο όπου εφαρμοζόταν αλλαγές φύλου σε νεαρά αγόρια με μικροφαλλία. Αυτή η πρακτική όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει ουσιαστικά σταματήσει. Σήμερα δεν υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που να συστήνονται τεκμηριωμένα για την αντιμετώπιση της μικροφαλλίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]