Μη ανταλλάξιμο διακριτικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ως Μη ανταλλάξιμο διακριτικό (αγγλικά:Non-fungible token, NFT) ονομάζεται μια μοναδική και μη εναλλάξιμη μονάδα δεδομένων που είναι αποθηκευμένη σε blockchain.[1] Τα NFT μπορούν να συσχετιστούν με αντικείμενα που μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ήχος και άλλους τύπους πολυμέσων ως μοναδικά στοιχεία (με πιστοποιητικό γνησιότητας) και να χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για να παρέχουν απόδειξη ιδιοκτησίας. Τα αντίγραφα του αρχικού αρχείου δεν περιορίζονται στον κάτοχο του NFT και μπορούν να αντιγραφούν και να κοινοποιηθούν όπως οποιοδήποτε αρχείο. Η έλλειψη εναλλαξιμότητας διακρίνει τα NFT από τα blockchain κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin.

Τα NFTs έχουν προκαλέσει κριτική σε σχέση με το ενεργειακό κόστος και το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζονται με την επικύρωση συναλλαγών blockchain καθώς και τη συχνή χρήση του σε απάτες.[2][3] Η χρησιμότητα της απόδειξης ιδιοκτησίας τίθεται υπό αμφισβήτηση σε μια μη ρυθμιζόμενη αγορά που βασίζεται σε ψηφιακά αρχεία που είναι εύκολο να αντιγραφούν.[4]Η μοναδική ταυτότητα και η ιδιοκτησία ενός NFT είναι επαληθεύσιμα μέσω του καθολικού blockchain. Η ιδιοκτησία του NFT συνδέεται συχνά με άδεια χρήσης του υποκείμενου ψηφιακού στοιχείου, αλλά γενικά δεν εκχωρεί πνευματικά δικαιώματα στον αγοραστή, ορισμένες συμφωνίες χορηγούν άδεια μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση, ενώ άλλες άδειες επιτρέπουν επίσης την εμπορική χρήση του υποκείμενο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.

Το πρώτο γνωστό "NFT", Quantum, δημιουργήθηκε από τον Kevin McCoy τον Μάιο του 2014 και αγοράστηκε από τον Anil Dash, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παρουσίασης για το συνέδριο Seven on Seven στο New Museum της Νέας Υόρκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dean, Sam (2021-03-11). «$69 million for digital art? The NFT craze, explained». Los Angeles Times. https://www.latimes.com/business/technology/story/2021-03-11/nft-explainer-crypto-trading-collectible. Ανακτήθηκε στις 2021-04-08. 
  2. Genç, Ekin (5 Οκτωβρίου 2021). «Investors Spent Millions on 'Evolved Apes' NFTs. Then They Got Scammed». Vice Media. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. 
  3. Wang, Andrew (21 Σεπτεμβρίου 2021). «The NFT scammers are here». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. 
  4. Mendis, Dinusha (24 Αυγούστου 2021). «When you buy an NFT, you don't completely own it – here's why». The Conversation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2021.