Μηχανικό πληκτρολόγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μηχανικό Πληκτρολόγιο)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο έχει πραγματικούς, φυσικούς διακόπτες στην κάτω μεριά των κουμπιών που δημιουργούν την αίσθηση πληκτρολόγησης σε μια γραφομηχανή. [1]


Το πληκτρολόγιο είναι μια περιφερειακή συσκευή, απολύτως απαραίτητη για κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο κύριος στόχος του είναι η αλληλεπίδραση του χρήστη με τον υπολογιστή. Κατά την πάροδο των χρόνων έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά κατασκευαστικά είδη. Μια από τις πιο διαδομένες τεχνολογίες είναι τα πληκτρολόγια μεμβράνης (membrane keyboard). Τα πληκτρολόγια μεμβράνης χαρακτηρίζονται από την χρήση μιας μεμβράνης πάνω στην οποία είναι ενσωματωμένα τα κουμπιά σε μια οριζόντια, ευλύγιστη επιφάνεια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nelson Miller. [2]

Διακόπτες κουμπιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό χαρακτηριστικό που κάνει ξεχωριστά τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι οι διακόπτες κάτω από κάθε κουμπί, ή αλλιώς key switches. Είναι το δομικό στοιχείο που προσδίδει μια συγκεκριμένη ιδιότητα στο πληκτρολόγιο. Ο διαχωρισμός τους γίνεται με βάση το χρώμα. Επιγραμματικά τα πιο διαδομένα είδη είναι: Μαύρα, Κόκκινα, Καφέ, Μπλε. [3]

  • Μαύροι διακόπτες

Ένα κουμπί απαιτεί δύναμη ενεργοποίησης 60cN. Θεωρούνται ως οι πιο δύσκαμπτοι διακόπτες και γι’ αυτό το λόγο δε συστήνονται για δακτυλογράφηση. Η υψηλή απαιτούμενη δύναμη τους καθιστά ιδανικούς για παιχνίδια.

  • Κόκκινοι διακόπτες

Ένα κουμπί απαιτεί δύναμη ενεργοποίησης 45cN. Σε σχέση με τους μαύρους διακόπτες, είναι πιο μαλακοί και ακόμα πιο επικρατέστεροι στον τομέα των παιχνιδιών

  • Μπλε διακόπτες

Ένα κουμπί απαιτεί δύναμη ενεργοποίησης 50cN. Είναι ιδανικοί για δακτυλογράφηση λόγω του χαρακτηριστικού θορύβου τους. Ο θορυβώδης ήχος είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον υποψήφιο αγοραστή. Ο χρήστης αντιλαμβάνεται άμεσα αν έχει πατηθεί ένα κουμπί μέσω του ήχου και η δακτυλογράφηση γίνεται πιο αποδοτική. Μόλις ενεργοποιηθεί ο διακόπτης, δηλαδή πατηθεί μέχρι το κατώτερο σημείο είναι δύσκολο να ξαναπατηθεί χωρίς να το αντιληφθεί, το λεγόμενο double taping αποφεύγεται.

  • Καφέ διακόπτες

Ένα κουμπί απαιτεί δύναμη ενεργοποίησης 45cN. Αποτελούν ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει την γρηγοράδα του μπλε διακόπτη για αποδοτικότερη δακτυλογράφηση και την ακρίβεια του κόκκινου διακόπτη. Είναι ιδανικοί για όσους γράφουν αρκετά, αλλά παράλληλα χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σαν παιχνιδομηχανή.

Ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμεί ο χρήστης να χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο του, καλείται να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο διακόπτη για το μηχανικό του πληκτρολόγιο που θα αγοράσει.

Πλεονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά πλεονεκτήματα σύμφωνα με το havit[4]

1) Ανθεκτικότητα

Κάθε κουμπί έχει τον δικό του ξεχωριστό διακόπτη. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλύτερα σε σχέση με τα συμβατικά πληκτρολόγια. Επιπλέον, τα εργοστάσια εφαρμόζουν ελέγχους ποιότητας, υποβάλλοντας κάθε πληκτρολόγιο σε απαιτητικές δοκιμασίες που προσομοιώνουν ακραίες καταστάσεις.

2) Βάρος

Το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Όσο πιο βαρύ είναι, τόσο πιο πολύ στιβαρή και ανθεκτική είναι η κατασκευή του. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να μετατοπίζεται την ώρα που χρησιμοποιείται. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι υποκειμενικά ένα πλεονέκτημα. Για ορισμένους χρήστες, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μειονέκτημα.

3) Tactile αίσθηση

Ένα πλήκτρο για να καταχωρηθεί ως πατημένο απαιτείται μια ελάχιστη άσκηση δύναμης. Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη για το αν θα πατήσει το πλήκτρο μέχρι το χαμηλότερο σημείο. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που διαχωρίζει για το αν θα είναι κατάλληλο για γρήγορη δακτυλογράφηση.

4) Καταχώρηση πολλαπλών πλήκτρων

Τα μηχανικά πληκτρολόγια δίνουν τη δυνατότητα να πατιούνται οσαδήποτε κουμπιά την ίδια στιγμή και να καταχωρούνται όλα ώς πατημένα. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για όσους ασχολούνται με το gaming.

5) Καθαρισμός

Κάθε κουμπί μπορεί να αφαιρεθεί, καθιστώντας πολύ εύκολο τον καθαρισμό του πληκτρολογίου. Ο καθαρισμός του πληκτρολογίου συμβάλλει στη διατήρηση τόσο της ποιότητας του, αλλά και της υγιεινής. Είναι μια από τις συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές, συνεπώς αποτελεί μια εστία συγκέντρωσης μικροβίων.

6) Τροποποίηση

Ένα άλλο πλεονέκτημα του γεγονότος ότι κάθε κουμπί μπορεί να αφαιρεθεί. Ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τα καπάκια ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και να δημιουργήσει ένα ευπαρουσίαστο αποτέλεσμα. Μια άλλη σημαντική προσθήκη είναι ο φωτισμός πίσω από κάθε πλήκτρο. Δημιουργώντας εντυπωσιακά αποτελέσματα για τους θερμόαιμους gamers.

Μειονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά μειονεκτήματα σύμφωνα με το havit [4]

1) Κόστος

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος αγοράς ενός μηχανικού πληκτρολογίου. Επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πιο ακριβά, αυξάνεται και η τελική τιμή αγοράς.

2) Βάρος

Λόγω της υποκειμενικότητας του συγκεκριμένου παράγοντα, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να θεωρηθεί και ως μειονέκτημα επειδή κάποιοι χρήστες συνηθίζουν να μετακινούνται συχνά. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένα αρκετά ογκώδες και βαρύ πληκτρολόγιο είναι εμπόδιο.

3) Θόρυβος

Κάθε διακόπτης έχει έναν χαρακτηριστικό θόρυβο και ειδικότερα οι μπλε είναι οι πιο θορυβώδεις. Σε περιβάλλοντα όπως είναι τα γραφεία, ο θόρυβος είναι σημαντικό στοιχείο.

Σύγκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας συνοπτικός πίνακας με την σύγκριση των μηχανικών πληκτρολογίων με τα πληκτρολόγια μεμβράνης. [5]

Χαρακτηριστικό Μηχανικό Μεμβράνης
Κόστος YesY
Θόρυβος YesY
Ανθεκτικότητα YesY
Απλή χρήση YesY
Προχωρημένη χρήση YesY
Συχνή δακτυλογράφηση YesY
Συχνό gaming YesY

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]