Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (αγγλ. Financial and Management Engineer) είναι ο επαγγελματίας μηχανικός ο οποίος ασχολείται με μία εξειδικευμένη μορφή διαχείρισης (management) και οικονομικών (finance), εφαρμόζοντας μεθοδολογίες εφαρμοσμένης μηχανικής (engineering) σε τεχνικο-οικονομικά προβλήματα. Ο Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης συνδυάζει τα επιστημονικά πεδία της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και της Μηχανικής της Διοίκησης. Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί Οικονομίας και Διοίκησης, με την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ την 23/02/2019, εγγράφονται στο ΤΕΕ.

Χρηματοοικονομική Μηχανική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η xρηματοοικονομική μηχανική είναι ένα πολυεπιστημονικό πεδίο σχετικά με τη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών μέσων και στρατηγικών και εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών παραγώγων. Το πεδίο εφαρμόζει μεθοδολογίες μηχανικής στα προβλήματα της χρηματοδότησης και χρησιμοποιεί οικονομικές θεωρίες και εφαρμοσμένα μαθηματικά. Στη χρηματοοικονομική μηχανική αναπτύσσονται διαδικασίες κατά τις οποίες συνδυάζονται εφαρμοσμένα μαθηματικά, χρηματοοικονομικές γνώσεις και ικανότητες υπολογιστικής μοντελοποίησης για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα τιμολόγησης, αντιστάθμισης κινδύνων, συναλλαγών και διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
Οι χρηματοοικονομικές τεχνικές που αναπτύσσονται μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους νομισμάτων και επιλογές τιμολόγησης. Έτσι, ο Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης, μπορεί να εξειδικευτεί σε τεχνικές που αφορούν μετοχές, επιλογές σταθερού εισοδήματος όπως τα ομόλογα, εμπορικές αγορές όπως του πετρελαίου ή του χρυσού, παράγωγα, swaps, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ενσωματωμένα δικαιώματα προαίρεσης κ.α. Οι χρηματοοικονομικοί μηχανικοί απασχολούνται συνήθως στον χρηματοοοικονομικό τομέα.

Μηχανική της Διοίκησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μηχανική της διοίκησης αποτελεί μια εξειδικευμένη μορφή διοίκησης σχετικά με την πρακτική εφαρμογή αρχών και θεωριών της μηχανικής, πάνω σε ζητήματα επιχειρισιακής πρακτικής. Θεωρείται υποκατηγορία της βιομηχανικής μηχανικής και ειδικεύεται περισσότερο σε θέματα που σχετίζονται με εφαρμογές στη βιομηχανία και στην εφαρμοσμένη μηχανική. Τα ανάλογα πρόγραμματα σπουδών περιλαμβάνουν συνήθως θέματα λογιστικής, (χρηματο)οικονομικών, διοίκησης έργου, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, βιομηχανικής οργάνωσης, συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών, μαθηματικής μοντελοποίησης και βελτιστοποίησης, ποιοτικού ελέγχου, επιχειρησιακής έρευνας, ασφάλειας και υγείας, καθώς και περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Οι Μηχανικοί της Διοίκησης, οι οποίοι εισέρχονται σε τεχνικές εταιρίες προτιμώνται για την στελέχωση θέσεων σε τομείς όπως του μάρκετινγκ και της στρατηγικής οργάνωσης.

Επαγγελματικές προοπτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μηχανικοί Οικονομίας και Διοίκησης έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τους παρακάτω τομείς εξειδίκευσης:

  • Μελέτες κοστολόγησης, σύνταξη και έλεγχο προϋπολογισμών.
  • Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τεχνικο-οικονομικών συστημάτων.
  • Ανάλυση οικονομοτεχνικής εφικτότητας έργων πληροφορικής, εγκατάστασης ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και νέων τεχνολογικών εφαρμογών.
  • Επιστημονική ανάλυση, ταξινόμηση και επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών.
  • Γενικές μελέτες οικονομικές, κοινωνικές, οργανώσεως και επιχειρησιακής έρευνας και μελέτες βιομηχανιών όπως αυτές αναφέρονται και περιγράφονται στο ΠΔ 541/78 περί μητρώου μελετητών.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μηχανικοί Οικονομίας και Διοίκησης κατέχουν αντίστοιχο δίπλωμα που καλύπτει την επάρκεια των γνώσεών τους στα παραπάνω πεδία, ανάλογα και με τις επιλογές τους, σε προπτυχιακό επίπεδο, στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν.
Στην Ελλάδα, υπάρχει τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργεί στη Χίο από το 2000-2001 και είναι πενταετούς φοίτησης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_engineering

https://en.wikipedia.org/wiki/Engineering_management

http://www.fme.aegean.gr/