Όπλο Μηχανικού (Ελληνικός Στρατός Ξηράς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μηχανικό)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
MX Logo.jpg
Σύνθημα Αμ' έπος, αμ' έργον
Προστάτης -
Χρώμα Εμβλήματος Ροζ
Χρώμα Μπερέ Μπλε
Σήμα Κεφαλή πολιορκητικού κριού
Σύντμηση ΜΧ

Το Όπλο Μηχανικού (ελλην. συντομογραφία ΜΧ) είναι ένα από τα Όπλα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Το Μηχανικό είναι Όπλο Υποστήριξης Μάχης. Κύριος ρόλος του Μηχανικού στο θέατρο των επιχειρήσεων είναι η υποστήριξη των φιλίων δυνάμεων με την εκτέλεση έργων αρμοδιότητάς του, τα οποία διευκολύνουν τις κινήσεις και αυξάνουν τη μαχητική ικανότητα τους και αντίστροφα, παρεμποδίζουν τις κινήσεις του εχθρού και μειώνουν τη μαχητική ικανότητά του. Σε καιρό πολέμου το Μηχανικό είναι επιφορτισμένο με τις εξής αποστολές:

  • Οργάνωση εδάφους
  • Κατασκευή έργων για διευκόλυνση των συγκοινωνιών (οδικά έργα κτλ.)
  • Παραλλαγή/παραπλάνηση
  • Στρώση/εκκαθάριση ναρκοπεδίων
  • Κατασκευή πλωτών και σταθερών γεφυρών
  • Καταστροφές ή παγιδεύσεις με χρήση εκρηκτικών υλών

Σε περιόδους ειρήνης το Μηχανικό βοηθά τοπικούς φορείς στην εκτέλεση δυσχερών έργων, καθώς διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό. Είναι, επίσης, επιφορτισμένο με την εξουδετέρωση παλαιών ναρκών, εκρηκτικών μηχανισμών και βλημάτων, τα οποία ανευρίσκονται ως υπολείμματα παλαιότερων ενόπλων συρράξεων. Επιπλέον είναι ο κατασκευαστής σχεδόν όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων (στρατοπέδων, σταθμών, αποθηκών, κ.τ.λ). Παλαιότερα στην μεταπολεμική Ελλάδα είχαν συγκροτηθεί οι «Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως» (ΜΟΜΑ), οι οποίες με εξοπλισμό και τεχνικούς του Μηχανικού και τη συμμετοχή πολιτών κατασκεύαζαν δρόμους, γέφυρες και άλλα παρόμοια έργα υποδομής σε ολόκληρη την χώρα. Ορισμένες από τις γέφυρες αυτές (μεταλλικές τύπου Bailey) υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

Έμβλημα του Μηχανικού στον Ελληνικό στρατό είναι ο Κριός, ο οποίος συμβολίζει την πολιορκητική και επιθετική μηχανή των αρχαίων Ελλήνων, την οποία χρησιμοποιούσαν για την παραβίαση οχυρωμένων θέσεων. Πάνω από τον κριό υπάρχει το επίγραμμα: «Αμ' έπος, αμ' έργον», ένα αρχαίο Ελληνικό απόφθεγμα που σημαίνει μαζί με τα λόγια και τα έργα. Πρέπει δηλαδή μόλις λαμβάνεται μια απόφαση να εκτελείται αμέσως.