Μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
[νεκρός σύνδεσμος]Κτίριο της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκiο

Η Μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο (東京都庁, Tōkyōto-chō) είναι η κυβέρνηση της μητρόπολης του Τόκιο. Μία από τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, η κυβέρνηση αποτελείται από εκλεγμένο κυβερνήτη και συνέλευση. Το κτίριο της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκιου βρίσκεται στο τμήμα της Σιντζούκου. Η μητροπολιτική κυβέρνηση διαχειρίζεται τα ειδικά τμήματα, τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά που αποτελούν μέρος της μητρόπολης του Τόκιο. Με πληθυσμό περίπου 14 εκατομμύρια που ζουν εντός των ορίων της, η μητροπολιτική κυβέρνηση ασκεί σημαντική πολιτική δύναμη στην Ιαπωνία.

Δομή της μητρόπολης του Τόκιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, το Τόκιο έχει οριστεί ως το (), που μεταφράζεται ως μητρόπολη. [1] Στη μητρόπολη του Τόκιου βρίσκονται δεκάδες μικρότερες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων τα 23 ειδικά τμήματα (特別-ku), τα οποία μέχρι το 1943 αποτελούσαν την πόλη του Τόκιο, αλλά που έχουν πλέον μεμονωμένες τοπικές κυβερνήσεις, το καθένα με τον ηγέτη του και τη Συνέλευσή του. Εκτός από αυτές τις 23 τοπικές κυβερνήσεις, το Τόκιο περιλαμβάνει επίσης 26 πόλεις (-shi), πέντε πόλεις (-chō ή machi) και οκτώ χωριά (-son ή -mura), κάθε ένα από τα οποία έχει τοπική κυβέρνηση. Αυτοί οι άλλοι δήμοι βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νομού, καθώς και στις αλυσίδες νησιών Ίζου και Ογκασαγουάρα.

Μητροπολιτική συνέλευση του Τόκιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μητροπολιτική Συνέλευση είναι το νομοθετικό όργανο ολόκληρης της νομαρχίας του Τόκιο . Αποτελείται από 127 μέλη που εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Τακτικές συνεδριάσεις πραγματοποιούνται τέσσερις φορές κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτές διαρκούν συνήθως για 30 ημέρες. Μεταξύ αυτών είναι συνεδριάσεις ολομέλειας όπου διεξάγονται συζητήσεις για τα οικονομικά. [2]

Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και σε άλλους νομούς της Ιαπωνίας, ο λαός του Τόκιο εκλέγει άμεσα τον κυβερνήτη σε τετραετή θητεία. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό θητειών που μπορεί να υπηρετήσει ένα άτομο. Σε αντίθεση με τις συλλογικές Υπουργικές συνεδρίες, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα, ο Κυβερνήτης έχει την εξουσία να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να επιβάλλει την πολιτική. Ως αρχηγός του Τόκιο, κυβερνώντας μια περιοχή που περιλαμβάνει 13 εκατομμύρια κατοίκους και έχει ΑΕΠ συγκρίσιμο με ένα οικονομικά ισχυρό κράτος, ο κυβερνήτης του Τόκιο κατέχει τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των κυβερνητών του έθνους. Σε αντίθεση με άλλους νομούς, ο κυβερνήτης του Τόκιο έχει έναν σχετικά σημαντικό ρόλο δεδομένου του μεγέθους του προϋπολογισμού του Τόκιο (13 τρισεκατομμύρια γιεν από το 2014, το οποίο είναι περίπου ισοδύναμο με τον κρατικό προϋπολογισμό της Σουηδίας). Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο έχει επίσης σχετική ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο κατανέμει τον προϋπολογισμό (καθώς δεν υπόκειται σε επιχορηγήσεις από την εθνική κυβέρνηση που λαμβάνουν άλλοι νομοί). Ο κυβερνήτης είναι υπεύθυνος για την έγκριση του μητροπολιτικού προϋπολογισμού, το οποίο πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη συνέλευση. η συνέλευση μπορεί να ψηφίσει για μη εμπιστοσύνη στον κυβερνήτη και ο κυβερνήτης μπορεί να διατάξει τη διάλυση της συνέλευσης. [3]

Ο Καρασουμάρου Μίτσουε υπηρέτησε ως ο πρώτος νομαρχιακός κυβερνήτης του Νομού Έντο το 1868. Ο νομός ονομάστηκε Τόκιο αρκετούς μήνες αργότερα και ο Καρασουμάρου συνέχισε να υπηρετεί ως ο πρώτος κυβερνήτης του Τόκιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Local Government in Japan» (PDF). Council of Local Authorities for International Relations. σελ. 41. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2007. 
  2. «Functions of the Metropolitan Assembly». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «都知事の権限・役割は? (Q&A)». 日本経済新聞. 23 January 2014. http://www.nikkei.com/article/DGXNASDC22001_S4A120C1EA2000/. Ανακτήθηκε στις 23 January 2014.