Μητροπολίτης Σταυροπηγίου Αλέξανδρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος
Τιτουλάριος Μητροπολίτης Σταυροπηγίου
Από1996
Έως2016
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση13 Μαΐου 1938 (1938-05-13)
Θεσσαλονίκη, Νομός Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Θάνατος10 Ιουνίου 2016 (78 ετών)
Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, Βέροια, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Πρώην τίτλοςΜητροπολίτης Αργυροκάστρου

Ο Μητροπολίτης Σταυροπηγίου Αλέξανδρος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Καλπακίδης) ήταν Έλληνας Αρχιερέας και Τιτουλάριος Επίσκοπος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Καλπακίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1938 από Μικρασιάτες γονείς. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1965. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και Πρεσβύτερος το 1967. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως από το 1974 μέχρι το 1992.

Στις 22 Ιουνίου 1992 εξελέγη, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μητροπολίτης Αργυροκάστρου της Εκκλησίας της Αλβανίας. Χειροτονήθηκε στο βαθμό του Επισκόπου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μπέικοζ της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος στις 26 Ιουλίου 1996. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ιωακείμ, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιο, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμονα, Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλο, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Νικηφόρο, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Βερροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα και Ελασσώνος Βασίλειο. Δεν κατόρθωσε τελικά να μεταβεί στην Αλβανία λόγω αρνήσεως των αλβανικών αρχών. Στις 18 Ιουλίου 1998 παραιτήθηκε.

Το 2000 υπήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδος και εξελέγη, από την Ιερά Σύνοδό της, Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Σταυροπηγίου. Από το 2006 διέμενε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοβρά Βεροίας, κοντά στον αδελφό του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, το κήρυγμα και την κατήχηση των νέων. Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων και είχε δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 2016 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοβρά Βεροίας, όπου και ετάφη.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]