Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεραφείμ Στεφάνου
Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων
Από10 Σεπτεμβρίου 1991
Έως18 Μαρτίου 2017
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση9 Σεπτεμβρίου 1932 (1932-09-09)
Φανάρι Καρδίτσας, Ελλάδα
Θάνατος18 Μαρτίου 2017 (84 ετών)
Τρίκαλα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΜητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών (1970-1974)
Μητροπολίτης Ωρεού (1974-1991)

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ (κατά κόσμον Βύρων Στεφάνου) ήταν Έλληνας θεολόγος και Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Βύρων Στεφάνου γεννήθηκε στο Φανάρι του Νομού Καρδίτσας το 1932. Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1955. Είχε πνευματικό τον προϊστάμενο της Αδελφότητος Θεολόγων «Ζωή» αρχιμανδρίτη π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλο, με την παρότρυνση του οποίου χειροτονήθηκε Διάκονος το 1965 και Πρεσβύτερος το 1966[1].

Στις 16 Μαΐου 1970, διαδεχόμενος τον αποβιώσαντα Μητροπολίτη Διονύσιο (Χαραλάμπους) εξελέγη Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών υπό της θεωρηθείσης ως αντικανονικής τότε Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και στις 31 Μαΐου χειροτονήθηκε στον επισκοπικό βαθμό από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (Κοτσώνη), συλλειτουργούντος και του συμπατριώτη του (απ΄ το Αρτεσιανό Καρδίτσας) Μητροπολίτη Ιωαννίνων (και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου) Σεραφείμ (Τίκα), ο οποίος - σημειωτέον - συμμετείχε και στη σύνθεση της θεωρηθείσης ως αντικανονικής ΔΙΣ που είχε εκλέξει τον Σεραφείμ (Στεφάνου) ως Τρίκκης[1]. Παρότι η εκλογή του - του Μαΐου του 1970 - κρίθηκε από την (υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ [Τίκα]) «Πρεσβυτέρα» Ιεραρχία της 28ης Μαρτίου 1974 ως «κατ' οικονομίαν» κανονική[2], στις 13 Ιουλίου 1974 και με την κατηγορία του «διαταράσσοντος την γαλήνη και ενότητα της Εκκλησίας» ο Σεραφείμ κηρύχθηκε έκπτωτος του μητροπολιτικού θρόνου Τρίκκης και Σταγών, χωρίς να δικαστεί[3]. Αμέσως μετά την έκπτωσή του ανακηρύχθηκε σε τιτουλάριο Μητροπολίτη με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεού.

Μετά τη νομική δικαίωσή του στο Σ.τ.Ε. το 1990 αποδέχθηκε «για την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας» και «παρά τις ενστάσεις του σε εκκλησιολογικό επίπεδο[4]», τη συναινετική - εκ μέρους της Ιεραρχίας προταθείσα - λύση της διχοτομήσεως της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, κατασταθείς Μητροπολίτης της νέας, «προσωποπαγούς» Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Έτσι, στις 10 Σεπτεμβρίου 1991 εξελέγη Μητροπολίτης της προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, η οποία αργότερα (στις 9 Οκτωβρίου 2015) μονιμοποιήθηκε με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε δηλώσεις του τον Δεκέμβριο του 2016, ο Μητροπολίτης Σταγών Σεραφείμ (Στεφάνου), αναφερόμενος στα θέματα της εκπτώσεώς του το 1974 από τη θέση του Τρίκκης και της επαναφοράς του το 1991 στη θέση του Σταγών, ανέφερε: «Είναι κοινή αλήθεια και στο βάθος όλοι γνωρίζουν ότι αδικήθηκα. Με εκδίωξαν από τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών που είχα εκλεγεί, χωρίς κατηγορητήριο, με μη νόμιμο τρόπο, χωρίς εκκλησιαστική δίκη, επειδή κάποιοι παλαιοί αρχιερείς αντιδρούσαν στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Α΄. Με λύπησε πολύ εκείνο το γεγονός, όχι γιατί έχασα τη Μητρόπολη, αλλά γιατί με πίκρανε η αδικία. Ωστόσο, όπως καλά γνωρίζετε, έφυγα ειρηνικά, σιωπηλός και προσευχόμενος υπέρ όσων με κατεδίωξαν και για την επιτυχία των διαδόχων μου. Εργάστηκα σιωπηλά επί 17 χρόνια, εκτός “διοικητικής Εκκλησίας” και μέχρι της δικαιώσεώς μου. Εξάλλου καμία Μητρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία μας. Η Εκκλησία μας δίνει, μας ορίζει ως “διαχειριστές” των Μητροπόλεων. Τα γεγονότα της εποχής και τα μετέπειτα θα μείνουν στην ιστορία. Αισθάνθηκα την πίκρα και την αδικία, αλλά δεν κράτησα κακία και εμπάθεια, παρέμεινα πάντα προσευχόμενος υπέρ των διωκτών μου. Κι έτσι όταν το 1991 η Εκκλησία επέλεξε με “ευγενική συμπεριφορά” να μου δώσει ένα μικρό κομματάκι της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, την “Σταγών”, αποδέχθηκα και εργάστηκα με ζήλο[5]».

Κατέλιπε φήμη Ιεράρχου σεμνού, ταπεινού, διακριτικού και ευγενούς ο οποίος με την εκκλησιαστική πρακτική του, έγινε «τύπος των πιστών εν λόγω, εν ανατροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει και εν αγνεία (Τιμ. Α’, 4, 12-13) και κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του που τον σεβόταν και τον υπεραγαπούσε[6]. Απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 2017 στην εντατική του Νοσοκομείου Τρικάλων, μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 85 ετών[7][8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Διονύσιος (Χαραλάμπους)
Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών
1970-1974
Διάδοχος
Στέφανος (Αφεντουλίδης)
Προκάτοχος
Ίδρυση
Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων
1991-2017
Διάδοχος
Θεόκλητος (Λαμπρινάκος)