Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος Παπαλεξίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Μαΐου 1942
Ροδιά Διακοπτού Αχαΐας
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Παύλος (κατά κόσμον Παπαλεξίου) είναι Έλληνας Νομικός, Θεολόγος και Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης από το 2004.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Παύλος γεννήθηκε στην Ροδιά Αιγιαλείας το 1942. Σπούδασε Νομική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1971 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Α'. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 13 Μαΐου 1973 από τον Επίσκοπο Βρεσθένης Δημήτριο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1978 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Επίσκοπο.

Μετά την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του, υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Νέας Φιλοθέης. Στις 3 Οκτωβρίου 1979 τοποθετήθηκε Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Από τις 27 Μαρτίου 1990 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 1991, υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το 1991 ως ιερατικός Προϊστάμενος της Ενορίας της Αστόριας Νέας Υόρκης[1]. Στις 30 Απριλίου 2001 επέστρεψε από την Αμερική και υπηρέτησε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου και ως Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 26 Απριλίου 2004 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης και ενθρονίστηκε στην Κοζάνη στις 20 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη Βουλή των Ελλήνων βόθρο που αναδύει σαπίλα. Για τον λόγο αυτό κλήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να δώσει εξηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]