Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλή­μης
Μητροπολίτης Περιστερίου
Από20 Μαρτίου 2019
Έως14 Αυγούστου 2021
ΠροκάτοχοςΧρυσόστομος
ΔιάδοχοςΓρηγόριος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1954
Αίπεια, Μεσσηνία, Ελλάδα
Θάνατος14 Αυγούστου 2021 (67 ετών)
Ελευσίνα, Αττική, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Μεθώνης

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης Κοτσομύτης (Αίπεια Μεσσηνίας, 1954 - Ελευσίνα, 14 Αυγούστου 2021) ήταν Έλληνας επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Περιστερίου από το 2019 έως το 2021. Την περίοδο 2014–2019 διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως Επίσκοπος Μεθώνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης γεννήθηκε στην Αίπεια Καλαμάτας το 1954. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή και στο Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 15 Αυγούστου 1982 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Αυγούστου 1982 και Πρεσβύτερος την 1 Μαΐου 1985 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1982-1999), εκδίδοντας την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Μαρτυρία». Το 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίστηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Παγκρατίου. Παράλληλα διορίστηκε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως B’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2008-2011) και Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2011-2014) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 τοποθετήθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ακολούθως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξελέγη Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 13 Οκτωβρίου 2014 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου Επίσκοπος και στις 20 Μαρτίου 2019, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.

Ως Μητροπολίτης Περιστερίου μερίμνησε για την ανακαίνιση των ενοριακών αιθουσών συσσιτίων, τη δημιουργία νέων ενοριών και τη νομική κατοχύρωση των ιδρυμάτων της μητρόπολης. Επίσης εγκαινίασε κοινωνικές δομές όπως ένα ξενώνα φιλοξενίας ασθενών και συνοδών που επισκέπτονται νοσοκομεία της Αθήνας για θεραπείες και εξετάσεις[1] και το ωδείο της Μητροπόλεως Περιστερίου.[2].

Τον Ιούλιο του 2021 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος διόρισε Έξαρχο Τοποτηρητή στην Μητρόπολη Περιστερίου τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα, γιατί αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του λόγω των προβλημάτων υγείας.

Απεβίωσε στις 14 Αυγούστου 2021 στο Θριάσιο Νοσοκομείο από καρκίνο[3]. Η Εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου στις 16 Αυγούστου 2021, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, παρουσία Ιεραρχών, Ιερέων και αρκετού κόσμου και ετάφη στο δημοτικό κοιμητήριο Περιστερίου.[4]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]