Μητροπολίτης Βιζύης Αθηναγόρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθηναγόρας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Αναστασιάδης (Ελληνικά)
Γέννηση17  Σεπτεμβρίου 1941
Σικάγο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσανέα ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Ελληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1959–1965)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης
επίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μητροπολίτης Βιζύης Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος Αναστασιάδης) είναι Ελληνο-αμερικανός Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Διετέλεσε Μητροπολίτης Μεξικού (πρώην Παναμά) από το 1996 ως το 2024 και έκτοτε Μητροπολίτης Βιζύης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας γεννήθηκε στο Σικάγο το 1941. Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1965. Το 1973 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1965 και Πρεσβύτερος το 1967. Το 1982 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίσκοπος Δορυλαίου, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αναλαμβάνοντας τη διακονία των Ενοριών του Καναδά. Εκτός των άλλων, υπηρέτησε στην τότε Επισκοπή Σικάγου ως Πρωτοσύγκελλος αλλά και ως Υπεύθυνος Νεολαίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με σκοπό την ανασυγκρότησή της. Παράλληλα, διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς του Γραφείου Μητροπολιτών και Επισκόπων των κανονικών εν Άμερική Ορθοδόξων δικαιοδοσιών, Διευθυντής του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Επόπτης τμημάτων Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Επόπτης της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου.

Το 1996, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετέβη στο Χονγκ Κονγκ όπου ανέλαβε την ίδρυση της εκεί νέας Μητρόπολης Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας, της οποίας το νόμιμο Καταστατικό παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Νοέμβριο του 1996.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1996, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης Παναμά. Ενθρονίστηκε στην πόλη του Παναμά στις 25 Ιανουαρίου 1997. Στις 31 Αυγούστου 2005 η Μητρόπολη Παναμά μετονομάστηκε σε Μητρόπολη Μεξικού, με τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα να φέρει πλέον τον τίτλο του Μητροπολίτη Μεξικού. Από το 2005 έδρευε στην πόλη του Μεξικού και διοικούσε πνευματικά όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Στις 24 Ιανουαρίου 2024 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Βιζύης[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μητροπολίτης Βιζύης εξελέγη ο από Μεξικού Αθηναγόρας». Ορθοδοξία News Agency. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024.