Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος Μεσαρχάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος Μεσαρχάκης
Γέννηση
Ιδιότητα ιερέας

Ο Ειρηναίος Μεσαρχάκης, είναι Έλληνας θεολόγος και σημερινός Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων της Εκκλησίας της Κρήτης.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος (κατά κόσμον Νικόλαος Μεσαρχάκης ), γενήθηκε το 1944 στη Σπηλιά Χανίων. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της κρήτης το 1963. Το 1965 μπήκε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Το 1964 χειροτονήθηκε Διάκονος, και έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Γωνιάς Κολυμβαρίου. Το 1970 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης. Για δέκα και πλέον χρόνια υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος και Γενικός Διευθυντής των Ιδρυμάτων στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Παράλληλα, ως θεολόγος δίδαξε και υπηρέτησε διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1987, εξελέγη Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Γωνιάς, όπου έμεινε μέχρι την εκλογή του, σε Επίσκοπο.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1990, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Η "εις Επίσκοπον" χειροτονία του έγινε στις 22 Φεβρουαρίου. Η ενθρόνισή του, στην έδρα της Μητρόπολης του, Σπήλι Ρεθύμνης, έγινε στις 29 Απριλίου 1990.

Καθ' όλη του την ζωή έχει συγγράψει άρθρα με διάφορα περιεχόμενα, και έχει πραγματοποιήσει πολλές εισηγήσεις στα συνέδρια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.