Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας Δικαιάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Αυτού Σεβασμιότης
Αθηναγόρας
Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών
και Πετρουπόλεως
Metropolitan Athenagoras of Ilion, Acharnes and Petroupolis.jpg
Από 10 Μαΐου 2010
Προσωπικά στοιχεία
Εθνικότητα Ελληνική
Δόγμα Χριστιανός Ορθόδοξος

Μητροπολίτης Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος Δικαιάκος; 1951) Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας είναι Έλληνας θεολόγος και Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969, αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977 υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό, έχοντας λάβει το πτυχίο του.

Η χειροθεσία του σε μοναχό τελέσθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1977, ενώ η χειροτονία του σε διάκονο, 9 μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1977 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κέρκυρας και Παξών κ. Πολύκαρπο. Παράλληλα, κατέστη μέλος μικράς μοναστικής αδελφότητας στον Άγιο Αθανάσιο Αγρού Κέρκυρας.

Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. από όπου αποφοίτησε το 1979. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, λαμβάνοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Νικόδημο. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στην οποία υπηρέτησε έως ότου εκλέχθηκε ως Αρχιεπίσκοπος ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος στις 7 Φεβρουαρίου 2008, οπότε και πήρε μετάθεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Α' και Β' Αρχιερατική περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής. Παραλλήλως, ήταν εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης στο Θησείο και Διευθυντής στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.

Εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου του νεοσύστατου Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. Καθ' όλη την διάρκεια της διακονίας του στην Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας ήτανε Ηγουμενοσύμβουλος στην Ιερά Μονή Σαγματά, υπεύθυνος της νεότητας στην επαρχία της Θήβας και των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και συντονιστής των συνάξεων των Ιεροσπουδαστών της Μητρόπολης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπολεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως