Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Αθηναγόρας Δικαιάκος
Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών
και Πετρουπόλεως
Metropolitan Athenagoras of Ilion, Acharnes and Petroupolis.jpg
Από10 Μαΐου 2010
Προσωπικά στοιχεία
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος Δικαιάκος) είναι Έλληνας θεολόγος, φιλόλογος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Δικαιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Το 1969 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1974. Από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977 υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό.

Εκάρη μοναχός στις 12 Φεβρουαρίου 1977, ενώ η χειροτονία του σε διάκονο, 9 μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1977 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κέρκυρας και Παξών Πολύκαρπο. Παράλληλα, κατέστη μέλος μικράς μοναστικής αδελφότητας στον Άγιο Αθανάσιο Αγρού Κέρκυρας.

Ακολούθως, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. από την οποία αποφοίτησε το 1979. Το 1979 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών Νικόδημο. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στην οποία υπηρέτησε έως ότου εκλέχθηκε ως Αρχιεπίσκοπος ο τότε Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

Κατά τα έτη 1984-1985 παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ποιμαντικής, στο Λονδίνο. Συμμετείχε σε σεμινάρια ψυχολογίας (1992) και ψυχιατρικής (2002), καθώς και ποιμαντικής και συνεργάσθηκε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την διοργάνωση περιβαλλοντικών συνεδρίων, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε περιβαλλοντικά συνέδρια, σε σεμινάρια μεταπτυχιακών φοιτητών και σε νεανικές συνάξεις. Το 2002 έλαβε με Άριστα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, από το Τμήμα Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2008 πήρε μετάθεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Α' και Β' Αρχιερατική περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής. Παραλλήλως, ήταν εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης στο Θησείο και Διευθυντής στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Το 2009 κατέθεσε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη Διδακτορική του Διατριβή, με θέμα «Ψυχική εξάντληση και ‘αποξένωση’ του κληρικού» η οποία ένα χρόνο αργότερα ενεκρίθη με Άριστα.

Στις 11 Μαΐου 2010, εξελέγη από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρώτος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 13 Μαΐου 2010, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Κολωνακίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, παρουσία πολλών Μητροπολιτών. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δήμο Ιλίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]