Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Αθηναγόρας Δικαιάκος
Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών
και Πετρουπόλεως
Από10 Μαΐου 2010
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση7 Δεκεμβρίου 1951 (1951-12-07) (72 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος Δικαιάκος Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 1951) είναι Έλληνας θεολόγος, φιλόλογος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Γεώργιος Δικαιάκος γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1951 στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Το 1969 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1974. Από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977 υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό[1].

Εκάρη μοναχός στις 12 Φεβρουαρίου 1977, ενώ η χειροτονία του σε διάκονο, 9 μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1977 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κέρκυρας και Παξών Πολύκαρπο. Παράλληλα, κατέστη μέλος μικράς μοναστικής αδελφότητας στον Άγιο Αθανάσιο Αγρού Κέρκυρας[1].

Ακολούθως, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. από την οποία αποφοίτησε το 1979. Το 1979 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών Νικόδημο. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στην οποία υπηρέτησε έως ότου εκλέχθηκε ως Αρχιεπίσκοπος ο τότε Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

Κατά τα έτη 1984-1985 παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ποιμαντικής, στο Λονδίνο. Συμμετείχε σε σεμινάρια ψυχολογίας (1992) και ψυχιατρικής (2002), καθώς και ποιμαντικής και συνεργάσθηκε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την διοργάνωση περιβαλλοντικών συνεδρίων, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε περιβαλλοντικά συνέδρια, σε σεμινάρια μεταπτυχιακών φοιτητών και σε νεανικές συνάξεις. Το 2002 έλαβε με Άριστα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, από το Τμήμα Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2008 πήρε μετάθεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Α' και Β' Αρχιερατική περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής. Παραλλήλως, ήταν εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης στο Θησείο και Διευθυντής στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Το 2009 κατέθεσε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη Διδακτορική του Διατριβή, με θέμα «Ψυχική εξάντληση και ‘αποξένωση’ του κληρικού» η οποία ένα χρόνο αργότερα ενεκρίθη με Άριστα.

Στις 11 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρώτος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 13 Μαΐου 2010, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Κολωνακίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, παρουσία πολλών Μητροπολιτών. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δήμο Ιλίου.

Το 2016 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης[2].

Επιστημονικό - συγγραφικό έργο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 κατέθεσε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς κρίση τη Διδακτορική Διατριβή του με θέμα: «Ψυχική εξάντληση και "αποξένωση" του κληρικού», η οποία το 2010 εγκρίθηκε με βαθμό «Άριστα».

Τον Μάϊο του 2017 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η μελέτη και καταγραφή των ποιμαντικών ενδιαφερόντων των κληρικών κατά την άσκηση της διακονίας τους: α) στα νοσηλευτικά ιδρύματα, β) στην παραμυθία των πενθούντων συνανθρώπων μας γ) στην έρευνα ειδικών ποιμαντικών θεμάτων (ναρκωτικά, aids, διακονία ενηλίκων και ανηλίκων φυλακισμένων, ποιμαντική διακονία στο στράτευμα και την αστυνομία κλπ), δ) στην παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών θεμάτων σε σχέση με την ποιμαντική διακονία στην Εκκλησία της Ελλάδος, ε) στη ποιμαντική μέριμνα (νομική βοήθεια και επανένωση legal aid and reunification) για τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες της Ασίας (Συρία, Λίβανο, Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν …), στ) στην ενημέρωση για τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις, ζ) στη συστηματική έρευνα για την ποιμαντική επιμόρφωση των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η) στη διαμόρφωση των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος και στη Εκκλησία στη μετανεωτερική εποχή, και θ) στην έρευνα για το ρόλο της Εκκλησίας στην δημιουργία και λειτουργία του Έθνους και της ταυτότητας του γενικά και της Ελληνικής Δημοκρατίας ειδικότερα.

Επιστημονικό έργο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

- «Η ποιμαντική των χηρευουσών κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τη σύγχρονη Ψυχολογία» (Μεταπτυχιακή διατριβή), Θες/νίκη 2002. - «Θεέ μου, Θεέ μου... ψυχική εξάντληση και "αποξένωση" του κληρικού» (Διδακτορική Διατριβή), εκδ. Αποστολική Διακονία, Αθήνα, 2016.

Επιμέλειες Επιστημονικών Κειμένων - Συλλογικοί Τόμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α. «Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας», στο Αλληλεγγύη, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γραφείο Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρακτικά Ημερίδος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Αθήνα 2016, σσ. 51 - 58 Β. «Το Φαινόμενο της επαγγελματικής Εξουθένωσης στους λειτουργούς στο χώρο της Υγείας», στο Συλλογικό τόμο «Θεραπείαν προσάγοντες» Εισαγωγή στην ποιμαντική διακονία στον χώρο της υγείας, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολις, 2011, σσ. 249 - 266. Γ. «Η χρήση ιατρικών όρων στα κείμενα του Ευαγγελιστή Λουκά», στο Εκκλησία και ασθένεια, Πρακτικά Διεθνούς Ιατροθεολογικού Συνεδρίου, Θήβα 5 - 7 Σεπτεμβρίου 2003, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2008, σσ. 70 - 78. Δ. «Η ευχαριστιακή Χρήση του κόσμου - Θεολογική προσέγγιση στο Περιβαλλοντικό Πρόβλημα», στο Συλλογικό τόμο ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Επιμέλεια Γρηγ. Ι. Τσαλτάς - Κων. Γ. Κατσιμπάρδης. Οργάνωση: Πάντειο Πανεπιστήμιο - Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Δικοίκησης - Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. εκδ. Σιδέρης 2004, σσ. 519 - 523. Ε. «Ποιό είναι το πρόσωπο του Χριστού», στο Συλλογικό τόμο «2000 χρόνια μετά. Τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι;», Κεφ. «ΠΑΝΤΕΣ ΔΕ ΥΜΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΕΣΤΕ», Εκδ. Ακρίτας 2001, σσ. 240 - 243. ΣΤ. «Χαρμολύπη», Κλασικά διηγήματα μεγάλων συγγραφέων της καθ’ ημάς Ανατολής, Ανθολογία, Επιμέλεια (και μετάφραση κειμένων) π. Αθηναγόρας Δικαιάκος, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2000, σελ. 257.

Επιμέλεια εκδόσεων - μεταφράσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α. Alexander Schmemann, The Eucharist: Sacrament of the Kingdom, Μετάφραση: Ιωσήφ Ροηλίδης, Επιμέλεια μετάφρασης: Αθηναγόρας Δικαιάκος, Αθήνα 2009, εκδ. Ακρίτας, σελ. 328. Β. J. Meyendorf, Marriage, Μετάφραση Αθηναγόρας Δικαιάκος, Ο Ορθόδοξος Γάμος, Αθήνα, 2004, σελ. 255.

Άλλες δημοσιεύσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α. «Το Μεταναστευτικό Πρόβλημα: Ποιμαντική & Κοινωνική Αντιμετώπισις αυτού», περιοδικό Εκκλησία τόμ. 10 (2015), σ. 778. Β. Σύγχρονοι τρόποι και μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους πενθούντες, εκδόσεις Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Ιούνιος 2014. Γ. Η ποιμαντική προσέγγιση της χηρείας στην πατερική παράδοση, εκδόσεις Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Ιούνιος 2014. Δ. «Προετοιμασία για το μυστήριο του γάμου και τη δημιουργία μιας χριστιανικής οικογένειας», περιοδικό Εκκλησία τόμ.10 (2011) σ. 670. Ε. «Θετικές Όψεις της Εκκοσμίκευσης στην Εκκλησία», ομιλία σε επιστημονική ημερίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Αγιότητα και Εκκοσμίκευση στη Ζωή της Εκκλησίας». Ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Εcclesia.gr), 8-5-2006. ΣΤ. «Επικήδειος στον Αρχιμ. Νικόδημο Μπανταλούκα», Σύναξη, 1997, σσ. 141-143.

Εισηγήσεις στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

α. «Προετοιμασία για το μυστήριο του γάμου και τη δημιουργία μιας χριστιανικής οικογένειας», Οκτώβριος 2011. β. «Το Μεταναστευτικό Πρόβλημα: ποιμαντική & κοινωνική αντιμετώπισις αυτού», Οκτώβριος 2015.

Συμμετοχή σε διάφορες Επιστημονικές και Εκκλησιαστικές Επιτροπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

• Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών (Α.Ε.Α.Α.) • Αναπληρωτής Πρόεδρος του νεοσύστατου Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, • Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό πρόγραμμα προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, • Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, • Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, • Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, • Αναπληρωματικό Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Επικοινωνιακής Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, • Αναπληρωματικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  1. 1,0 1,1 Βιογραφικό Σημείωμα του Σεβ. Μητροπολίτου "Ιλίου, Άχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα Δικαιάκου // ΕΚΚΛΗΣΙΑ: επίσημον Δελτίον της Εκκλησίας της Ελλάδος. — 2010. — Τεύχ. 5. — Σ. 300-301.
  2. «Delegations». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023.