Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημος Αναγνώστου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αναγνώστου (αποσαφήνιση).
Νικόδημος
Μητροπολίτης Ιερισσού,
Αγίου Όρους και Αρδαμερίου
Nikodimos of Ierissos.jpg
Από 29 Μαρτίου 1981
Έως 16 Σεπτεμβρίου 2012
Προκάτοχος Μητροπολίτης Παύλος
Διάδοχος Μητροπολίτης Θεόκλητος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 7 Σεπτεμβρίου 1931
Λιβόριο, Λέσβος, Ελλάδα
Θάνατος 16 Σεπτεμβρίου 2012 (81 ετών)
Αρναία, Χαλκιδική, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Δόγμα Χριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Αναγνώστου

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημος (κατά κόσμον Νικόλαος) Αναγνώστου γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1931 στο Λισβόριο Μυτιλήνης και πέθανε στην Αρναία στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Αποφοίτησε αριστούχος από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1955, και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν πρεσβύτερος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τον Σχολάρχη της Σχολής Επίσκοπο Ικονίου, Ιάκωβο.

Κατά τα έτη 1955-1959 υπηρέτησε ως εφημέριος σε ιερούς ναούς της Μητροπόλεως Θυατείρων, και από 1959-1977 ως Πρωτοσύγγελος στην Μητρόπολη Μυτιλήνης[1], ενώ από το 1977 μέχρι και το 1980 ως Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, αντιπρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και καθηγητής της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Το 1980 διορίστηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων Αθηνών, απ' όπου και εξελέγη, από την Ιερά Σύνοδο, Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Μητρόπολη την οποία και εποίμανε μέχρι και την κοίμησή του το 2012. Τον διαθέχθηκε ο Μητροπολίτης Θεόκλητος Αθανασόπουλος.

Ο μακαριστός, κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Μητρόπολη Θυατείρων έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μπέρμιγχαμ πάνω στην Καινή Διαθήκη, για την οποία είχε συγγράψει και πολλά βιβλία και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικόδημος