Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εμμανουήλ Αδαμάκης
Μητροπολίτης Γαλλίας
Emmanuel Adamakis par Claude Truong-Ngoc décembre 2016.jpg
Από20 Ιανουαρίου 2003
ΠροκάτοχοςΙερεμίας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση19 Δεκεμβρίου 1958 (1958-12-19) (62 ετών)
Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Ρηγίου (1996-2003)

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης είναι Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Γαλλίας από τις 20 Ιανουαρίου 2003.

Είναι επίσης προεδρεύων της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών από το 2009 Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Επισκόπων της Γαλλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1958 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλολογική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισιού και στο Ινστιτούτο του Αγίου Σέργιου. Συνέχισε τις σπουδές του επί της ιστορίας των θρησκειών στην Σορβόννη (Paris IV) και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1985 από τον Μητροπολίτη Βελγίου Παντελεήμονα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Τιμίου Σταυρού Βοστώνης όπου έλαβε το δίπλωμά του στην Θεολογία το 1987.

Στη συνέχεια, κατόπιν αποφάσεως του Μητροπολίτου Βελγίου Παντελεήμονα διακόνησε ως Πρωτοσύγκελος[1] της Μητροπόλεως Βελγίου παραμένοντας Εφημέριος της Ενορίας των Αρχαγγέλων στις Βρυξέλλες. Έχει την διεύθυνση του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την ίδρυση του το 1995. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 τον εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρηγίου, Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2003 εξέλεγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γαλλίας. Του ανατέθηκε η εκπροσώπηση του Πατριαρχείου στον θεολογικό διάλογο με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολής. Διατηρεί την διεύθυνση της εκπροσώπησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει την ευθύνη του αμφίδρομου ακαδημαϊκού διαλόγου με τον Ισλαμισμό και τον Ιουδαϊσμό. Είναι επίσης πρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής το 2010[2] και μέγας διοικητής του Τάγματος της Τιμής στην Ελλάδα το 2011[3].

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]