Μηνάς Σπυρίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Μηνάς Σπυρίδης (Αθήνα, 1938-Αθήνα, 25 Μαρτίου 2020[1]), ευρύτερα γνωστός υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Minas, ήταν Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Αθήνα, το 1938, ασχολήθηκε με την σχεδίαση κοσμημάτων από νεαρή ηλικία[1]. Σε ηλικία 30 ετών μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και παρέμεινε και εργάστηκε για τα επόμενα έντεκα χρόνια, ασχολούμενος με την παρασκευή κοσμημάτων από πρώτες ύλες όπως ατόφιο χρυσάφι ή ασήμι[1].

Το 1980, επέστρεψε στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα, όπου και άνοιξε δικό του εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων[1]. Το 1983, ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική, ξεκινώντας από πειραματισμούς επί του ίδιου του εργαστηρίου του, ενώ, με σημείο εκκίνησης το 1986, ξεκίνησε να αφιερώνεται πλήρως στην αρχιτεκτονική, αναλαμβάνοντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σειράς κατασκευών στο νησί της Μυκόνου[1].

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ασχολήθηκε με την σχεδίαση επίπλων, χρησιμοποιώντας, ως πρώτη ύλη, μάρμαρο, ξύλο, ανοξείδωτο ατσάλι, ασήμι ή χρυσό[1].

Το 1996, φιλοξενήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας, τότε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έκθεση με δημιουργήματά του[1].

Το 1998, εγκαινίασε το πρώτο κατάστημά του, με κοσμήματα κατασκευής του, στη Μύκονο, ενώ, το 2005, εγκαινίασε ακόμη ένα κατάστημα, στην Αθήνα.

Παράλληλα, το 1999, πραγματοποίησε σειρά εκθέσεων των δημιουργημάτων του σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Απεβίωσε στις 25 Μαρτίου 2020[1].

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγό του, Τζίνα, είχε αποκτήσει δύο υιούς[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]