Μετρό της Κατάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το σήμα του Μετρό της Κατάνια

Το Μετρό της Κατάνια (Metropolitana di Catania στα Ιταλικά) είναι μητροπολιτικός σιδηρόδρομος, εν μέρει υπόγειος, που εξυπηρετεί την πόλη της Κατάνης στη Σικελία.

Τέθηκε σε λειτουργία στις 27 Ιουνίου 1999 και αποτελείται από μία και μόνη, επί του παρόντος, γραμμή, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου. Το τμήμα της γραμμής μεταξύ των σταθμών Μπόργκο (Borgo) και Γκαλατέα (Galatea), που καλύπτει λίγο περίσσοτερο από το μισό μήκος της γραμμής, είναι υπογειωμένο. Η ελάχιστη χρονοαπόσταση μεταξύ διαδοχικών συρμών περιορίζεται σε 15 λεπτά λόγω ότι μεταξύ των σταθμών Γκαλατέα (Galatea) και Πόρτο (Porto, δηλαδή «Λιμάνι») η γραμμή είναι μονή.

Ιστορικό κατασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα της γραμμής μεταξύ του σταθμού Μπόργκο (Borgo) και του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Κατάνιας (F. S. Centrale) αρχικά αποτελούσε τμήμα του Περιαιτναίου Σιδηροδρόμου (Ferrovia Circumetnea), μιας τοπικής γραμμής στενού εύρους, κατασκευασμένης το 1895, η οποία ξεκινώντας από την Κατάνια, έκανε τον γύρο της Αίτνας. Το κομμάτι αυτό αναβαθμίστηκε σε κανονικό εύρος γραμμής και το τμήμα Γκαλατέα-Μπόργκο υπογειοποιήθηκε, με την μεταφορά του σε σήραγγα που κατασκευάστηκε με εκσκαφή και επικάλυψη (cut-and-cover). Άλλο ένα τμήμα γραμμής επεκτείνει το μετρό από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό πρός τα νότια και τον σταθμό Πόρτο (Porto) στο λιμάνι. Ο τερματικός σταθμός του Περιαιτναίου Σιδηροδρόμου μεταφέρθηκε από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου βρισκόταν αρχικά, στον σταθμό Μπόργκο (Borgo), στην ομώνυμη περιοχή της Κατάνιας.

Το Μετρό και ο Περιαιτναίος Σιδηρόδρομος ανήκουν στην ευθύνη της ίδιας εταιρίας, που εδρεύει στο Μπόργκο.

Παρούσα κατάσταση και μελλοντικές επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφικά ακριβές διάγραμμα του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Κατάνιας

Το γεγονός ότι η γραμμή εξυπηρετεί μόνο τις παρυφές του κέντρου της πόλης περιορίζει την ανταπόκριση του επιβατικού κοινού. Άλλος ένας αποθαρρυντικός παράγοντας είναι η ελάχιστη χρονοαπόσταση των 15 λεπτών μεταξύ των συρμών, περιορισμός που προκαλείται από το τμήμα με τη μονή γραμμή.

Στις 30 Μαρτίου 2006 δόθηκε το πράσινο φως σε μία πρώτη επέκταση του συστήματος. Αυτή θα υλοποιηθεί ως κλάδος της υφιστάμενης γραμμής, προς δυσμάς από τον σταθμό Γκαλατέα (Galatea), μέσω του κέντρου της πόλης, που θα φθάνει μέχρι το αεροδρόμιο, στα νότια της Κατάνιας. Η λύση αυτή προτιμήθηκε έναντι προτάσεων για σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη μέσω ενός καινούργιου σταθμού επί της γραμμής Κατάνης - Συρακουσών, που περνάει δίπλα από το αεροδρόμιο και είναι μέρος του Ιταλικού εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Το κέντρο της πόλης αναμένεται να εξυπηρετηθεί κυρίως από τους προβλεπόμενους σταθμούς στις πλατείες Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ (Piazza Giovanni XXIII) και Στησιχόρου (Piazza Stesicoro).

Μία άλλη επέκταση, προς δυσμάς του τωρινού τερματικού σταθμού του Μπόργκο (Borgo), η οποία θα χρησιμοποιεί τον διάδρομο του Περιαιτναίου Σιδηροδρόμου, τελεί υπό διερεύνηση.

Σταθμοί του Μετρό της Κατάνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπόργκο (Borgo)
  • Τζιουφρίντα (Giuffrida)
  • Ιτάλια (Italia)
  • Γκαλατέα (Galatea)
  • Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (F.S. Stazione Centrale)
  • Πόρτο (Porto)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]