Μετζούμπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο φάρος του νησιού Μετζούμπε

Το νησί Μετζούμπε (πορτογαλικά: Medjumbe) είναι ένα νησί του αρχιπελάγους Κιρίμπας της Μοζαμβίκης. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο των Νησιών Κιρίμπας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετζούμπε ανήκει στην Επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, στη Συνοικία Ίμπο, τη μικρότερη συνοικία της Κάμπο Ντελγκάντο. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Μοζαμβίκης και κεντρο-δυτικά της Κάμπο Ντελγκάντο. Το νησί είναι 1 χιλιόμετρο μακρύ και 500 μέτρα φαρδύ. Είναι περικυκλωμένο από ογκώδεις κοραλλιογενείς σκόπελους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μετζούμπε υπάρχει ένας φάρος, ο Φάρος του Μετζούμπε, ο οποίος χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1930. Οι χτίστες του δούλεψαν για να τον χτίσουν 3 μήνες. Ο φάρος αυτός έσπασε και σήμερα υπάρχει χωρίς να έχει δουλευτεί από τότε.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετζούμπε περιλαμβάνει πολλά θέρετρα, κυριότερα από τα οποία είναι τα Ράνι[1]. Υπάρχουν τουλάχιστον 13 αχυροστρωμένα ξύλινα σαλέ[2]. Οι δρασατηριότητες που προτιμούν οι τουρίστες είναι οι καταδύσεις, το σέρφινγκ και το ψάρεμα στα πολύ βαθιά νερά[3].

Προστασία παραλιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μετζούμπε υπάρχει ένας κοραλλιογενής σκόπελος που το προστατεύει από τα μεγάλα κύματα. Τέτοιοι σκόπελοι υπάρχουν σε πολλές άλλες παραλίες ή νησιά της Μοζαμβίκης, όπως για παράδειγμα στην Παραλία Πράια ντο Ξάι-Ξάι[4].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Medjumbe Private Island». Rani Resorts. http://www.medjumberesort.com/default.php. Ανακτήθηκε στις 2011-10-17. 
  2. Mary Fitzpatrick (2010). Lonely Planet Mozambique. Lonely Planet, σελ. 158. ISBN 1741048885. http://books.google.ca/books?id=_G1-nXEv7REC&pg=PA158. 
  3. Holly Hughes, Alexis Lipsitz Flippin, Sylvie Murphy, Julie Duchaine (2009). Frommer's 500 Extraordinary Islands. John Wiley & Sons, σελ. 173. ISBN 0470500700. http://books.google.ca/books?id=ajhU1AAacUsC&pg=PA173. 
  4. «Medjumbe Private Island». Go2Africa. http://www.go2africa.com/mozambique/quirimbas-archipelago/hotels/medjumbe-private-island. Ανακτήθηκε στις 2011-10-17.