Μετεωρολογικός κλωβός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Μετεωρολογικός κλωβός του Μετεωρολογικού Σταθμού Νάξου
Τα συνήθη μετεωρολογικά όργανα που φέρονται εντός του μετεωρολογικού κλωβού. Κορυφή (οριζόντια): Ακροβάθμια θερμόμετρα (μέτρηση μέγιστης-ελάχιστης θερμοκρασίας).Πάνω: Ελαχιστοβάθμιο θερμόμετρο Ράδερφορντ, κάτω: μεγιστοβάθμιο θερμόμετρο Νεγκρέττι.
Κέντρο (κάθετα):Μέτρηση απόλυτης υγρασίας (τάσης υδρατμών) με ψυχρόμετρο (αριστερά: Ξηρό θερμόμετρο, δεξιά: Υγρό θερμόμετρο)
Κάτω αριστερά: Θερμογράφος, δεξιά: Υγρογράφος τρίχας

Ο Μετεωρολογικός κλωβός είναι μια ξύλινη κατασκευή (κιβώτιο) που φέρει κιγκλιδωτό σκέπαστρο με διπλές πλευρικές ξύλινες περσίδες και χρησιμεύει στην καταγραφή διάφορων μετεωρολογικών στοιχείων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κλωβός, με τη σημερινή μορφή του, σχεδιάστηκε από τον Τόμας Στίβενσον (Thomas Stevenson)[1].

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μετεωρολογικοί κλωβοί περιέχουν διάφορα μετεωρολογικά όργανα όπως θερμόμετρα, ψυχρόμετρα, υγρόμετρα καθώς και αντίστοιχα αυτογραφικά όργανα (όπως θερμογράφο, υγρογράφο και βαρογράφο) που προορίζονται για την παρακολούθηση των μεταβολών της πίεσης, θερμοκρασίας και υγρασίας της ατμόσφαιρας. Τις ενδείξεις αυτών των οργάνων λαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετεωρολόγοι ή άλλοι επιφορτισμένοι με τέτοια καθήκοντα υπάλληλοι ή στρατευμένοι οι οποίοι και τις διαβιβάζουν κωδικοποιημένα στη κεντρική μετεωρολογική υπηρεσία της Χώρας όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι. Συχνά τοποθετούνται κοντά τους εξατμισήμετρα και βροχόμετρα.

Η κατασκευή του είναι τέτοια ώστε να προφυλάσσει τα εντός αυτού φερόμενα μετεωρολογικά όργανα κυρίως από τη βροχή και τις ακτίνες του Ήλιου καθώς και από τις επιδράσεις άλλων ετερογενών παραγόντων. Για το λόγο αυτό εγκαθίσταται μακριά από κτίρια και δέντρα. Ο κλωβός τοποθετείται πάντα επάνω σε μεταλλικό ή ξύλινο ικρίωμα (βάση) και σε ύψος τουλάχιστον 1,20 μέτρα[1] από την επιφάνεια του εδάφους. Τα διπλά, κιγκλιδωτά, τοιχώματά του επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα στο εσωτερικό και ταυτόχρονα προστατεύουν τα όργανα από την απευθείας έκθεση σε ρεύματα αέρα που μπορούν να αλλοιώσουν τις ενδείξεις. Συνήθως η πόρτα του κλωβού βλέπει προς Βορρά προκειμένου να μην πέφτει ηλιακή ακτινοβολία στα όργανα όταν οι πόρτες είναι ανοιχτές και γίνονται μετρήσεις.

Με μετεωρολογικό κλωβό είναι εφοδιασμένοι όλοι οι Μετεωρολογικοί σταθμοί. Στις μεγαλουπόλεις παρατηρείται εγκατάσταση περισσοτέρων του ενός προκειμένου οι λαμβανόμενες ενδείξεις να ανταποκρίνονται καλύτερα στην πραγματικότητα και να μην εξαρτώνται από τις συνθήκες μιας γειτονιάς. Συνήθως εγκαθίστανται σε αεροδρόμια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και σε Πανεπιστημιουπόλεις ή κτίρια σχολών.


Ο μετεωρολογικός κλωβός του σταθμού των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής. Ξύλινος κλωβός τύπου stevenson screen, εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά όργανα καταγραφής των μετεωρολογικών παραμέτρων. Διακρίνονται στην όροφή αριστερά το βροχόμετρο, και δεξιά το σύστημα ανεμόμετρο-ανεμοδείκτης.Μέσα στον κλωβό βρίσκεται ο αισθητήρας θερμοκρασίας-υγρασίας προφυλαγμένος από την ηλιακή και γήινη ακτινοβολία για ακριβείς μετρήσεις.

Πλοία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετεωρολογικούς κλωβούς φέρουν επίσης πολλά πλοία, κυρίως κρουαζιερόπλοια, μεγάλα πολεμικά πλοία και βεβαίως όλα τα ερευνητικά επιστημονικά πλοία. Οι Μετεωρολογικοί κλωβοί των πλοίων δεν βρίσκονται σε μόνιμη εξωτερική εγκατάσταση. Πριν τη μέτρηση των ενδείξεων μεταφέρονται εκτός στεγασμένου χώρου, κρεμιόνται σε ύψος 2 μέτρων πάνω από το κατάστρωμα, πάντα στη "προσήνεμη πλευρά" (από εκεί που φυσάει), έτσι ώστε να διατηρούν συνεχή κάθετη θέση μη υποκείμενα στους κλυδωνισμούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Temperature measurement and the Stevenson screen» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2012. 

Μετεωρολογικός κλωβός, μετεωρολογικός σταθμός, στήσιμο, συντήρηση, τεχνικές λεπτομέρειες