Μεταναστευτικό περιστέρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεταναστευτικό Περιστέρι
Page The Passenger Pigeon - Mershon djvu 113 - Passenger Pigeon and Mourning Dove.png
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Περιστερίδες

Το Μεταναστευτικό Περιστέρι ή Άγριο Περιστέρι (Ectopistes migratorius) είναι εξαφανισμένο είδος περιστεριού, ιθαγενές στην βόρεια Αμερική. Το κοινό του όνομα προέρχεται από τον γαλλικό Ότο passager που σημαίνει «προσπερνάω», λόγω των μεταναστευτικών συνηθειών των πτηνών αυτών. Το είδος Zenaida macroura πιστευόταν ότι είναι πιο κοντινός συγγενής αλλά πιο πρόσφατες γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι το γένος Patagioenas είναι πιο κοντινός συγγενής του μεταναστευτικού περιστεριού.

Στα μεταναστευτικά περιστέρια παρουσιάζονταν διάφορες ανάμεσα στα θηλυκά και τα αρσενικά. Το αρσενικό ήταν 390 με 410 mm,με πούπουλα στο χρώμα του μπρούτζου στον λαιμό, και μαύρες κηλίδες στις φτερούγες. Το θηλυκό ήταν από 380 με 400 mm.

Τα μεταναστευτικά περιστέρια κατοικούσαν στα δάση ανατολικά της βόρειας Αμερικής, και κυρίως γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες, αν και υπάρχουν αναφορές για την παρουσία των πτηνών αλλού. Ζούσαν σε τεράστια σμήνη και όλα μαζί τα πτηνά φώλιαζαν, έψαχναν τροφή και καταφύγιο. Θεωρείται πως τα άτομα ήταν από 3 με 5 δισεκατομμύρια. Πετούσαν πολύ καλά, με ταχύτητα 100 χλμ. Τρεφόντουσαν κυρίως με φρούτα και σπόρους.

Τα μεταναστευτικά περιστέρια κυνηγήθηκαν από τους ντόπιους Αμερικανούς, αλλά το κυνήγι εντάθηκε μετά την άφιξη των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα τον 19ο αιώνα. Το κρέας τους διατέθηκε στο εμπόριο ως φτηνό φαγητό, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί σε μαζική κλίμακα για πολλές δεκαετίες. Υπήρχαν αρκετοί άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στην παρακμή και την επακόλουθη εξαφάνιση του είδους, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης των μεγάλων αναπαραγωγικών πληθυσμών που ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση του είδους και της εκτεταμένης αποδάσωσης, που κατέστρεψαν το βιότοπό του. Μια αργή μείωση μεταξύ περίπου 1800 και 1870 ακολούθησε μια ταχεία πτώση μεταξύ 1870 και 1890. Το τελευταίο επιβεβαιωμένο άγριο πουλί θεωρείται ότι πυροβολήθηκε το 1901. Τα τελευταία αιχμαλωσία πτηνά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα, μερικά από τα οποία φωτογραφήθηκαν ζωντανά. Η Μάρθα, που θεωρείται το τελευταίο μεταναστευτικό περιστέρι, πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 1914 στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι. Η εξάλειψη αυτού του είδους είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ανθρωπογενούς εξαφάνισης.