Μεταλλικό βαρόμετρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεταλλικό ή ανηροειδές βαρόμετρο

Το Μεταλλικό βαρόμετρο, λεγόμενο και ανηροειδές βαρόμετρο είναι μετεωρολογικό όργανο μέτρησης της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όργανο αυτό αποτελείται από ένα θάλαμο μορφής μεταλλικού τυμπάνου που βρίσκεται σχεδόν σε «κενό αέρος», και που είναι ερμητικά κλειστό. Ο θάλαμος του βαρομέτρου αυτού ονομάζεται θάλαμος ή κυτίο "Vidi". Ο θάλαμος Vidi είναι ευπαθής και στις πλέον μικρές ακόμη μεταβολές της εξωτερικής πίεσης. Η ανώτερη επιφάνεια του θαλάμου συνδέεται μέσω συστήματος μοχλών και ελατηρίων με δείκτη - βελόνη.
Έτσι κάθε κίνηση της ανώτερης επιφάνειας μεγεθυνομένη μέσω των μοχλών δεικνύεται από τη βελόνη που κινείται αντίστοιχα πάνω σε βαθμονομημένο σε μονάδες βαρομετρικής πίεσης κυκλικό δίσκο (άντυγα).

Πλεονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πλεονεκτήματα ενός μεταλλικού βαρομέτρου έναντι του υδραργυρικού είναι:

  1. Ευκολότερη στην ανάγνωση της ένδειξης, αφού δεν απαιτείται διόρθωση βαρύτητας και θερμοκρασίας. Απαιτείται όμως διόρθωση μόνο ύψους και εργαλειακού σφάλματος.
  2. Είναι ευκολότερο στη μεταφορά, αφού είναι σχεδόν άθραυστο και εύκολης ανάρτησης σε οποιοδήποτε σημείο που εξυπηρετεί τον παρατηρητή.
  3. Ταχύτερη διαπίστωση ύψωσης ή πτώσης της βαρομετρικής πίεσης. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδική βελόνη της οποίας ο χειρισμός γίνεται χειροκίνητα με κοχλία που φέρει το όργανο μπροστά στη γυάλινη πλάκα.

Ανάγνωση βαρομέτρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρό της ανάγνωσης της ένδειξης του μεταλλικού βαρομέτρου συνιστάται να κρούεται τούτο ελαφρώς δια του δακτύλου του παρατηρητή. Τα πλοία κατά κανόνα εφοδιάζονται με μεταλλικά βαρόμετρα βαθμονομημένα σε ίντσες (in) και μιλιμπάρς (mb), ή μόνο σε mb.

Έλεγχος μεταλλικού βαρομέτρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο το όργανο (ο θάλαμος Vidi) δεν είναι δυνατόν να διατηρεί απεριόριστα (χρονικά ή θερμικά) το αρχικό σχήμα του, το μηδέν της κλίμακας υπόκειται σε μικρές μετατοπίσεις. Οι ενδείξεις επομένως του οργάνου αυτού θα πρέπει να συγκρίνονται τακτικά (ανά τρεις μήνες ή και συχνότερα), με τις ενδείξεις υδραργυρικού βαρομέτρου, κατά τον ακόλουθο τρόπο:

  1. Τοποθετείται το μεταλλικό βαρόμετρο στη θέση που προτίθεται να χρησιμοποιηθεί μόνιμα (στη γέφυρα του πλοίου).
  2. Στη συνέχεια γίνεται ανάγνωση του υδραργυρικού βαρομέτρου και στη συνέχεια επιφέρονται οι σχετικές διορθώσεις προκειμένου η ληφθείσα μέτρηση να έχει την πραγματική τιμή της πίεσης αναγόμενη στην στάθμη της θάλασσας (ΣΘ)
  3. Ακολούθως στρέφεται ο κοχλίας διορθώσεων που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μεταλλικού βαρομέτρου έτσι ώστε να δεικνύει την αυτή ατμοσφαιρική πίεση με εκείνη του υδραργυρικού. Η διόρθωση αυτή πρέπει να περιορίζεται, το ανώτερο, στα 5 mb. Σε τυχόν μεγαλύτερες διορθώσεις θα πρέπει να μετακινηθεί (περιστραφεί) η γυάλινη πλάκα με ώθηση του ελατηρίου από το οποίο συγκρατείται αυτή. Στη συνέχεια μετακινείται ο δείκτης βελόνη και τοποθετείται στην επιθυμητή ένδειξη. Η τελική ρύθμιση μπορεί να γίνει στη συνέχεια με τον πίσω κοχλία διόρθωσης. Όσο χρόνο θα εξακολουθεί να υφίσταται το μεταλλικό βαρόμετρο στην ίδια θέση (στο αυτό ύψος από ΣΘ) αυτό θα συνεχίσει να δεικνύει τις βαρομετρικές ενδείξεις αναγόμενες στη ΣΘ.
  4. Αν στον ίδιο χώρο (πλοίου) δεν υφίσταται υδραργυρικό βαρόμετρο τότε ζητείται από άλλο μέρος (πλοίο ή μετεωρολογικό σταθμό ξηράς) η ορθή τιμή της βαρομετρικής πίεσης, κατά ίδια χρονική στιγμή, βάσει της οποίας και ακολουθεί η ρύθμιση του μεταλλικού βαρομέτρου.
  5. Σ΄ όλες τις περιπτώσεις ελέγχου του μεταλλικού βαρομέτρου θα πρέπει να τηρούνται λεπτομερείς σημειώσεις στην ειδική πινακίδα διορθώσεων που συνοδεύει το όργανο για το σκοπό αυτό. Η πινακίδα αυτή βρίσκεται υπό την επιμέλεια του προσωπικού Γέφυρας των πλοίων.
  6. Αν το μεταλλικό βαρόμετρο αναρτηθεί σε μεγαλύτερο ύψος από εκείνο που βρισκόταν προηγουμένως θα πρέπει ν΄ ακολουθήσει διόρθωση ύψους (πρόσθεση 0.3 mb/10 πόδια ft) ή αφαίρεση κατά ίδιο ποσοστό αν τοποθετηθεί χαμηλότερα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]