Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vagonetto – Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Άμφισσας, μεταξύ Γραβιάς και Άμφισσας.
Εξερεύνηση_ του_ Μεταλλευτικού_ Πάρκου
Το_ παλιό_ Βαγονέττο
Vagonetto – Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, Xώρος εκθεμάτων

Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - Vagonetto, είναι ένας χώρος γνωριμίας με την ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη. Παλαιότερα ήταν στοά εξόρυξης, 200 μέτρα κάτω από τη γη. Βρίσκεται στο 51ο χλμ. της Εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας, νότια της Γραβιάς Φωκίδας, στις εγκαταστάσεις της EB-European Bauxites S.A. και λειτουργεί από το 2003.

Η επίσκεψη ξεκινά με μια βόλτα στον υπαίθριο χώρο του πάρκου, όπου εκτίθενται μηχανήματα που χρησιμoπoιούνταν κυρίως σε υπόγειες εξορύξεις και μετά στη Στοά 850, το υπόγειο τούνελ εξόρυξης βωξίτη.

Η προσέγγιση εδώ γίνεται με το βαγονέτο, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μεταλλωρύχοι για να μεταφερθούν μέσα στο ορυχείο. Η επίσκεψη μεταφέρει τον επισκέπτη τριάντα χρόνια πριν, τότε που n στοά αντηχούσε τα παραγγέλματα των μεταλλωρύχων και τον θόρυβο των μηχανημάτων εξόρυξης. Η περιήγηση καταλήγει στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας, τα οποία στεγάζονται στα παλιά γραφεία των μεταλλείων. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]