Μετακεντρικό διάγραμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μετακεντρικό διάγραμμα είναι ένας πίνακας που συντάσσεται από τον ναυπηγό σχεδιαστή κατά τη ναυπήγηση πλοίου που αφορά την εκάστοτε θέση του Μετάκεντρου στα διάφορα βυθίσματα που μπορεί (προβλέπεται) να λάβει το πλοίο.

Το σχεδιάγραμμα αυτό είναι συνήθως τετράγωνο όπου παρίστανται δύο άξονες, ο αριστερός κάθετος που παριστά τα επίπεδα L των διαφόρων ισάλων (βυθίσματα) και το οριζόντιο κάτω που παριστά το επίπεδο K της τρόπιδας του σκάφους.

Ο σχεδιασμός του διαγράμματος αυτού γίνεται ως ακολούθως: Από το σημείο L της άνω δεξιάς γωνίας φέρεται η οριζόντια LL που παριστά σε κλίμακα τη σχεδιασθείσα για το μέγιστο φόρτο ίσαλο και η κάθετος LK που παριστά το σχεδιασθέν μέγιστο βύθισμα σε πόδες. Κάτω από την LL φέρονται σε παράλληλες ευθείες (οριζόντιες) και ίσες μεταξύ τους αποστάσεις τα σημεία L1, L2, L3, L4, L5 κ.λπ. που παριστούν επίπεδα άλλων ισάλων που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό. Από το κάτω αριστερό άκρο Κ φέρεται διαγώνιος προς το άνω δεξιό άκρο του διαγράμματος, η KL. Από τα σημεία τομών της ΚL με τις οριζόντιες ευθείες των διαφόρων ισάλων φέρονται κατακόρυφοι προς τον κάτω άξονα Κ, έτσι επ΄ αυτού ορίζονται τα διάφορα σημεία Κ (ξεκινώντας την αρίθμησή τους από δεξιά προς τ΄ αριστερά) K1, K2, K3, K4 και K5 αντίστοιχα.

Υπολογίζοντας στη συνέχεια τη κάθετη απόσταση του Κέντρο άντωσης πλοίου που βρίσκεται κάτω από την εκάστοτε ίσαλο καθώς και την απόσταση του αντίστοιχου μετάκεντρου πάνω από κάθε ίσαλο υποτυπόνωνται αυτές πάνω και κάτω των αντιστοίχων ισάλων στο διάγραμμα με τα αντίστοιχα σημεία B1, B2, B3, B4, B5..., και M1, M2, M3, M4, και M5 . Στη συνέχεια χαράσσονται οι καμπύλες που διέρχονται από τα σημεία αυτών και που παριστούν τη καμπύλες των κέντρων Άντωσης και των Μετακέντρων.

Το Μετακεντρικό διάγραμμα είναι πολύχρήσιμο διότι δείχνει αμέσως το Μετακεντρικό ύψος από το αντίστοιχο Κέντρο Άντωσης και την τρόπιδα, για κάθε μία των ισάλων. Από το ίδιο δε διάγραμμα μπορεί εύκολα να υπολογισθεί το ύψος του μετάκεντρου από το κέντρο άντωσης και από την τρόπιδα για οποιοδήποτε ενδιάμεσο βύθισμα, αν χαραχθεί μια οριζόντια γραμμή με δεδομένο το μέσο βύθισμα του πλοίου, και από το σημείο που αυτή τέμνει τη διαγώνιο KL μια κατακόρυφη.

  • Το σημείο που τέμνει αυτή η κατακόρυφος γραμμή τη καμπύλη των Μετακέντρων είναι η θέση του μετάκεντρου στο δεδομένο αυτό βύθισμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]