Μεταβατικό Ισλαμικό Κράτος του Αφγανιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεταβατικό Ισλαμικό Κράτος του Αφγανιστάν
دولت اسلامی انتقالی افغانستان

2002 – 2004
Σημαία Εθνόσημο
Σύνθημα
لا إله إلا الله محمد رسول الله
λα ιλαχά ιλλά λ-Λαχ, Μουχαμαντούν ρασουλού λ-Λαχ
«Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Αλλάχ, ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ»
Ύμνος
قلعه اسلام قلب اسیا
«Οχυρό του Ισλάμ, Καρδιά της Ασίας»
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Πρωτεύουσα Καμπούλ
Γλώσσες Παστού, Νταρί
Θρησκεία Σουνιτικό Ισλάμ
Πολίτευμα Μεταβατική κυβέρνηση
Πρόεδρος
 -  2002-2004 Χαμίντ Καρζάι
Ιστορία
 -  Ίδρυση 13 Ιουλίου 2002
 -  Κατάλυση 7 Δεκεμβρίου 2004
Νόμισμα Αφγάνι
Σήμερα Αφγανιστάν

Το Μεταβατικό Ισλαμικό Κράτος του Αφγανιστάν, ή αλλιώς Αφγανική Μεταβατική Διοίκηση, ήταν το όνομα της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τη Λογιά Τζιργκά τον Ιούνιο του 2002. Διαδέχθηκε την προσωρινή διοίκηση η οποία καθορίστηκε από το Συνέδριο της Βόννης.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, ένα συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βόννη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οδήγησε στη δημιουργία της προσωρινής διοίκησης του Αφγανιστάν υπό την ηγεσία του Χαμίντ Καρζάι. Ωστόσο, αυτή η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν ήταν ευρέως αντιπροσωπευτική, σχεδιάστηκε να έχει διάρκεια έξι μηνών, προτού αντικατασταθεί από μία μεταβατική κυβέρνηση. Η μετάβαση σε αυτό το δεύτερο στάδιο απαιτούσε τη σύγκληση της παραδοσιακής αφγανικής «εθνοσυνέλευσης», της Λογιά Τζιργκά. Αυτή η «Έκτακτη Λογιά Τζιργκά» εξέλεξε νέο ηγέτη για το κράτος και όρισε τη μεταβατική διοίκηση, η οποία με τη σειρά της θα διακυβερνούσε τη χώρα για μέγιστη περίοδο δύο ετών, μέχρις ότου μία «πλήρως αντιπροσωπευτική κυβέρνηση» θα μπορούσε να εκλεγεί μέσω ελεύθερων και νόμιμων εκλογών.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gupwell, Dick (Μάιος-Ιούνιος 2002). «Loya Jirga Elects Karzai as New Head of State». East Asia Bulletin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-21. https://web.archive.org/web/20120321204954/http://www.eias.org/publications/bulletin/2002/mayjun02/ebmayjun02.pdf. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2019. 
  2. «Acordo sobre Governo transitório no Afeganistão dentro de três ou cinco dias». PÚBLICO (στα Πορτογαλικά). 27 Νοεμβρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2019.