Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεντίνετ Μάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεντίνετ Μάντι
Χάρτης
ΕίδοςΑιγυπτιακός ναός και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°11′35″N 30°38′32″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Φαγιούμ
ΧώραΑίγυπτος
ΧρηματοδότηςΑμενεμχέτ Γ' και Αμενεμχέτ Δ'
Commons page Πολυμέσα
Τα ερείπια του ναού του Μεντίνετ Μάντι
Η βασιλική δέλτος του Αμενεμχέτ Γ' στον ναό

Το Μεντίνετ Μάντι είναι μια τοποθεσία νοτιοδυτικά της περιοχής του Φαγιούμ στην Αίγυπτο, όπου κατά τη βασιλεία των Αμενεμχέτ Γ' και Αμενεμχέτ Δ' (1855-1799 π.Χ.) χτίστηκε ναός αφιερωμένος στη θεά-κόμπρα Ρενενουτέτ (θεά των δημητριακών). Κατά την Ελληνορωμαϊκή περίοδο ο ναός επεκτάθηκε και διακοσμήθηκε.

Ο Ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικού του ναού από σκούρο αμμόλιθο αποτελείται από ένα πρόναο αποτελούμενο από δύο δεσμιδωτούς κίονες σε σχήμα παπύρου, ο οποίος προηγείται του ιερού θυσιαστηρίου στον οποίο υπάρχουν τρία κλιτη με τρεις κόγχες για αγάλματα. Στο κεντρικό κλίτος υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα της Ρενενουτέτ με τον Αμενεμχέτ Γ' και τον Αμενεμχέτ Δ' να στέκονται δίπλα της. Τα μέρη του ναού που χτιστήκαν κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο αποτελούν ένας πλακόστρωτος διάδρομος που περνά μπροστά από ένα οχτάστυλο περίπτερο και οδηγεί σε περίστυλο προθάλαμο. Έχει προταθεί ότι το συγκρότημα του ναού, το οποίο ανασκάφθηκε τη δεκαετία του 1930 από αρχαιολόγους του πανεπιστημίου του Μιλάνου, έχει διατηρηθεί σε τέτοια ασυνήθιστα καλή κατάσταση λόγω της σχετικής γεωγραφικής του απομόνωσης.

Ανασκαφές του 2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μεντίνετ Μάντι "είναι ο μοναδικός άθικτος ναός από το Μέσο Βασίλειο που υπάρχει ακόμα", σύμφωνα με τον Ζάχι Χαουάς, πρώην Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (SCA).[1]. Τα θεμέλια του ναού, διοικητικά κτήρια, σιταποθήκες και κατοικίες, ανακαλύφθηκαν από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή στις αρχές του 2006.

Κοπτικά κείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κοπτικά κείμενα του Μεντίνετ Μάντι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή το 1928. Μεταξύ αυτών, είναι ένα Μανιχαϊστικό ψαλτήριο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Ψαλμούς του Θωμά[2]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Middle East Times: Egypt finds clue to ancient temple's secret April 7, 2006
  2. Συλλογή ψαλμών που μοιάζει σε περιεχόμενο και ύφος με το αποκρυφιστικό κείμενο Πράξεις του Θωμά.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A.Vogliano, Primo (e secondo) rapporto degli scavi condetti della R. Universita di Milano nella zona di Amdinet Maadi, 1935-6 (Milan, 1936-7).
  • R.Naumann, 'Der Tempel des Mittleren Reiches in Medinet Madi', MDAIK8 (1939), 185-9.
  • Ian Shaw and Paul Nicholson, The Dictionary of Ancient Egypt, 178
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Medinet Maadi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Συντεταγμένες: 29°11′35″N 30°38′32″E / 29.1931°N 30.6421°E / 29.1931; 30.6421