Μεγάλο πτηνό του παραδείσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεγάλο πτηνό του παραδείσου
Paradisaea apoda -Bali Bird Park-6.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Γένος: Paradisaea


Το μεγάλο πτηνό του Παραδείσου (Paradisaea apoda) είναι ένα παραδείσιο πουλί που ανήκει στο γένος Paradisaea.

Ο Λινναίος ονόμασε το είδος Paradisaea Apoda, ή «πουλί του παραδείσου χωρίς πόδια» επειδή τα πρώιμα εμπορικά δέρματα για να φτάσουν στην Ευρώπη προετοιμάστηκαν χωρίς φτερά ή πόδια από τους αυτόχθονες λαούς της Νέας Γουινέας. Αυτό οδήγησε στην εσφαλμένη αντίληψη ότι αυτά τα πουλιά ήταν όμορφοι επισκέπτες από τον παράδεισο που κρατήθηκαν ψηλά από τα λοφία τους και δεν άγγιξαν ποτέ τη γη μέχρι το θάνατο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγάλο πτηνό του παραδείσου είναι το μεγαλύτερο μέλος του γένους Paradisaea, με τα αρσενικά να φτάνουν σε μέγεθος τα 43 εκατοστά. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα, με μέγεθος 48 εκατοστά. Το φτέρωμα είναι διαφορετικό στα φύλα. Τα αρσενικά έχουν πράσινο πρόσωπο λαό κίτρινο λοφίο. Το υπόλοιπο σώμα τους είναι κάστανο. Το αρσενικό επίσης φέρει κίτρινα φτερά στην πλάτη του. Τα θηλυκά από την άλλη έχουν καφέ φτερωμα.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μεγάλα πτηνά του παραδείσου τρέφονται με φρούτα και αρθρόποδα, και γίνονται δραστήρια λίγο πριν την αυγή.

Χοροί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρσενικά εμφανίζονται σε δέντρα πάνω από το έδαφος και συγκεντρώνονται μπροστά από τα θηλυκά. Τα αρσενικά αρχικά θα συγκεντρωθούν γύρω από κοινούς χώρους προβολής και θα αρχίσουν να χτυπούν γρήγορα τα φτερά τους. Στη συνέχεια, θα μετακινηθούν στις κύριες θέσεις προβολής, ανεγέρνοντας τα μεγάλα λοφία τους πάνω από τις πλάτες τους και θα επεκτείνουν τα φτερά τους. Στη συνέχεια πιέζουν το σώμα τους κοντά στα κλαδιά στα οποία βρίσκονται, αποσύρουν τα φτερά τους, αφήνουν τα λοφιά της ουράς τους ανεγερμένα. Στη συνέχεια, τα πουλιά παγώνουν,με τα φτερά να εκτείνονται και πάλι και τα ουρά ακόμη όρθια .Τα αρσενικά θα αναλάβουν αυτήν την τελευταία θέση, που αναφέρεται ως «θέση λουλουδιού» όταν τα θηλυκά είναι παρόντα, για σκοπούς επιθεώρησης, αλλά θα απέχουν και θα παραμείνουν στη δεύτερη θέση, κινούμενα συγχρονισμένα, όταν τα θηλυκά απουσιάζουν.