Αυτό το λήμμα χρειάζεται μετάφραση.
Αν θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να επεξεργαστείτε το λήμμα μεταφράζοντάς το ή προσθέτοντας δικό σας υλικό και να αφαιρέσετε το {{μετάφραση}} μόλις το ολοκληρώσετε. Είναι πιθανό (και επιθυμητό) το ξενόγλωσσο κείμενο να έχει κρυφτεί σαν σχόλιο με τα <!-- και -->. Πατήστε "επεξεργασία" για να δείτε ολόκληρο το κείμενο.
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 17/03/2021.
Το Μεγάλο Τζαμί και το Νοσοκομείο του Ντιβριγί (τουρκικά : Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası) είναι ένα περίτεχνα διακοσμημένο συγκρότημα από τζαμιά και νοσοκομεία που χτίστηκε το 1228-29 από την τοπική δυναστεία των Mengujekids στην ανατολική πόλη Ντιβριγί, σημερινός νομός Σίβας της Τουρκίας. Το συγκρότημα αυτό βρίσκεται στην άνω πόλη, ακριβώς κάτω από την ακρόπολη.
Η βόρεια πύλη του τζαμιού αναφέρει την ημερομηνία 626 ΑΗ (1228-29) και το όνομα του προστάτη του Ahmadshāh Sulaymān, που είναι ένας από τους ηγέτες του παρακλαδιού της δυναστείας Mengüjekids στο Ντιβριγί.
Η επιγραφή στην πύλη του νοσοκομείου περιγράφει το κτίριο ως dār al-shifā' ("σπίτι για θεραπεία") και αποδίδει την ίδρυσή του στην Tūrān Malik, κόρη του Fakhr al-Dīn Bahramshāh. Ο Fakhr al-Dīn Bahramshāh είναι ο γνωστότερος ηγέτης της δυναστείας Mengüjekids, του οποίου η βασιλεία στο Ερζιντζάν διήρκεσε σχεδόν εξήντα χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1225. Παρόλο που θεωρείται συχνά ότι ο Ahmadshāh και η Tūrān Malik ήταν παντρεμένοι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επιγραφικές ή άλλες αποδείξεις ότι προκύπτει μια γαμήλια σχέση μεταξύ αυτών των δυο μελών της βασιλικής οικογένειας της δυναστείας Mengüjekid.
Oktay Aslanapa (1991). Anadolu'da ilk Türk mimarisi: Başlangıcı ve gelişmesi (Early Turkish architecture in Anatolia: Beginnings and development) (στα Τουρκικά). AKM Publications, Ankara. ISBN975-16-0264-5.
Divriği Great Mosque and Hospital with the silhouette of a praying man that appears over either entrance door of the mosque part and changes pose as the sun moves.