Μεγάλη Στοά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μεγάλη Στοά ή Μεγάλη Ανατολή, είναι το σύνηθες κυβερνών σώμα του Ελευθεροτεκτονισμού. Στην ουσία στην δικαιοδοσία της είναι μόνο η «Συμβολική Στοά», δηλαδή οι τρεις πρώτοι Βαθμοί της «Τέχνης». Η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Μεγάλη Στοά ήταν αυτή της Αγγλίας και ιδρύθηκε το 1717 με επίσημο όνομα «Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ».

Διοικητικές «κεφαλές» μίας Μεγάλης Στοάς (ή Μεγάλης Ανατολής) είναι ο «Μέγας Διδάσκαλος» και οι «Μεγάλοι Αξιωματικοί» της. Κάποιες Μεγάλες Στοές έχουν ιδρύσει «Επαρχιακές Μεγάλες Στοές» ως διοικητική τους υποδιαίρεση.

Οι Μεγάλες Στοές είναι διοικητικά ανεξάρτητες μεταξύ τους, διατηρώντας μόνο επίσημες σχέσεις στα πλαίσια της «αμοιβαίας αναγνώρισης» τους με άλλες Μεγάλες Στοές. Μια Μεγάλη Στοά απαγορεύει στους Ελευθεροτέκτονες που είναι μέλη κάποιας εκ των Στοών της την επίσκεψη Στοών που δεν έχει αναγνωρίσει ως «Κανονικές».

Κάθε επικράτεια μπορεί να έχει μόνο μία Κανονική Μεγάλη Στοά ή Μεγάλη Ανατολή, εκτός των Η.Π.Α. όπου κάθε Πολιτεία μπορεί να έχει μόνο μία Κανονική Μεγάλη Στοά. Λόγω της ύπαρξης δύο παρακλαδιών στον Ελευθεροτεκτονισμό, συνήθως στις μέρες μας υπάρχουν δύο Μεγάλες Στοές ανά επικράτεια και δύο ανά Πολιτεία των Η.Π.Α. που βρίσκονται σε καθεστώς μη αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει στον Ελευθεροτεκτονισμό κάποιο κεντρικό Σώμα που να εποπτεύει τις Μεγάλες Στοές και τις Μεγάλες Ανατολές παγκοσμίως.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]