Μείζων στρογγύλος μυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μείζων στρογγύλος μυς
Οπίσθια όψη που δείχνει τις σχέσεις μεταξύ µείζονος στρογγύλου μυός (με κόκκινο χρώμα) και άλλων μυών
Οπίσθια όψη µείζονος στρογγύλου μυός (με κόκκινο χρώμα)
Πληροφορίες
Έκφυση Κάτω γωνία ωμοπλάτης
Κατάφυση Ακρολοφία του ελάσσονος βραχιονίου ογκώματος
Νεύρο Υποπλάτιο νεύρο
Ενέργειες Έλξη του βραχίονα προς τα πίσω και στροφή προς τα μέσα
Αναγνωριστικά
Λατινικά Musculus teres major

Ο μείζων στρογγύλος μυς είναι επιμήκης μυς και παρεμβάλλεται μεταξύ του ελάσσονα στρογγύλου μυός και του πλατέος ραχιαίου. Εκφύεται από την ωμοπλάτη και καταφύεται στο βραχίονα. Με την ενέργειά του προκαλεί έσω στροφή και προσαγωγή του βραχίονα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μείζων στρογγύλος μυς εκφύεται απο την κάτω γωνία ωμοπλάτης. Φέρεται οριζόντια προς τα έξω και κάτω από το 1/3 του μασχαλιαίου χείλους της ωμοπλάτης μπροστά από τη μακρά κεφαλή του τρικεφάλου μυός. Καταφύεται στην ακρολοφία του ελάσσονος βραχιονίου ογκώματος. Το άνω χείλος του μείζονος στρογγύλου σχηματίζει με τον ελάσσονα στρογγύλο τρίγωνο διάστημα, το οποίο με την μακρά κεφαλή του τρικεφάλου βραχιονίου μυός διαιρείται σε δύο χώρους τον τρίγωνο (προς τα μέσα) και τον τετράγωνο χώρο του Velpau (προς τα έξω). Στον τετράγωνο χώρο βρίσκονται το μασχαλιαίο νεύρο και η οπίσθια περισπωμένη αρτηρία της ωμοπλάτης. Ο μυς νευρώνεται από το υποπλάτιο νεύρο.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μείζων στρογγύλος μυς δραστηριοποιείται στην έσω στροφή του βραχίονα και ενεργεί κατά την προσαγωγή και έκταση του βραχιονίου με αντίσταση όταν κινείται από θέση κάμψης. Επίσης, όταν ο βραχίονας είναι σταθερός έλκει τον κορμό προς τον βραχίονα (οπίσθια αιώρηση στο μονόζυγο). Τέλος, ο μείζων στρογγύλος ενεργοποιείται κατά την κίνηση της οπίσθιας αιώρησης του χεριού στη βάδιση.

Εκγύμναση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντική ανάπτυξη του μείζονος στρογγύλου μυός παρατηρείται στους αθλητές της κωπηλασίας και κολύμβησης κατά μήκος του μασχαλιαίου χείλους της ωμοπλάτης, στο οπίσθιο τοίχωμα της μασχάλης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΑΝΝΑ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΟΓΛΟΥ-ΦΑΧΑΝΤΙΔΟΥ (1989). Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. UNIVERSITY STUDIO PRESS A.E. σελίδες 187–8. ISBN 960-12-0243-9.