Μείζον Μπιλμπάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Μείζον Μπιλμπάο στα πλαίσια της επαρχίας της Βισκαΐας

{{Ως Μείζον Μπιλμπάο (βασκικά: Bilbo Handia) ορίζεται το σύνολο των δήμων που εντοπίζονται στις δύο όχθες της ρίας του ποταμού Νερβιόν και που έχουν κέντρο αναφορά τους την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας της Βισκαΐας, Μπιλμπάο. Σαν σύνολο συνήθως θεωρείται μία από τις έξι κομάρκες της επαρχίας, παρότι επίσημα χωρίζεται σε τρεις: την πόλη του Μπιλμπάο, τη δεξιά και την αριστερή όχθη του Νερβιόν.[1] Το 2017 είχε πληθυσμό 857.016 κατοίκους.[2]

Ιστορία και δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από το 1960 το σύνολο των δήμων που εντοπίζονται στις δύο όχθες της ρίας του Νερβιόν λαμβάνει το όνομα Μείζον Μπιλμπάο.[3] Παρότι η κατασκευή του μετρό του Μπιλμπάο ενίσχυσε τη σχέση της μητρόπολης με τους λοιπούς δήμου, ενισχύοντας το αίσθημα των πολιτών του ανήκειν σε μια ευρύτερη περιοχή, τα σταδιακά βήματα από την δεκαετία του 1980 και τα διάφορα σχέδια υπέρ μιας βαθύτερης σύγκλισης μεταξύ των διαφόρων δήμων, μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί εν ισχύ ουσιαστικά μέτρα υπέρ της θεσμοποίησης του Μείζονος Μπιλμπάο όπως σε έτερες περιπτώσεις ανά την Ευρώπη.[4]

Αεροφωτογραφία του αστικού συγκροτήματος

Οι μεγαλύτεροι δήμοι είναι:

Οι έτερες τρεις ζώνες είναι η Περιοχή των Ορυχείων, η κοιλάδα του Ανσούα και ο Άνω Νερβιόν που δεν διαθέτουν σημαντικά κέντρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bizkaia.Eus: Temas - Igualdad de Mujeres y Hombres - GIS Berdintasuna - EqualX para Comarcas - Mapa». www.bizkaia.eus (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2018. 
  2. Eustat. «Población de la C.A. de Euskadi por ámbitos territoriales, según lugar de nacimiento. 01/01/2017». www.eustat.eus. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2018. 
  3. Cenicacelaya, J. (2004) «Bilbao y la urgencia de un urbanismo sostenible» στο Borja και Muxí (eds.) Urbanismo en el siglo XXI. Bilbao, Madrid, Valencia, Barcelona. Βαρκελώνη, Edicions UPC. σελ. 20.
  4. Cenicacelaya, J. (2004) «Bilbao y la urgencia de un urbanismo sostenible» στο Borja και Muxí (eds.) Urbanismo en el siglo XXI. Bilbao, Madrid, Valencia, Barcelona. Βαρκελώνη, Edicions UPC. σελ. 23.