Μαύρος Κεραυνός (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαύρος Κεραυνός
ΕίδοςΥπερηρώων, δράμα, δράσης
ΔημιουργοίΣαλίμ Ακίλ
Βασίζεται σεBlack Lightning

by Tony Isabella

Trevor Von Eeden
ΠρωταγωνιστέςΚρες Γουίλιαμς

Τσάινα Αν ΜακΚλέιν
Ναφέσα Γουίλιαμς
Κριστίν Άνταμς
Marvin "Krondon" Jones III
Ντέιμον Γκάπτον
Τζέιμς Ρίμαρ

Τζόρνταν Κάλογουεϊ
ΧώραΗ.Π.Α
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων4
Αριθμός επεισοδίων58
Παραγωγή
ΠαραγωγήBerlanti Productions

Akil Productions
DC Entertainment

Warner Bros. Television
ΦωτογραφίαBlack Lightning
Διάρκεια42 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςBerlanti Productions

Akil Productions DC Entertainment

Warner Bros. Television
ΔιανομήWarner Bros. Television Distribution
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΗ.Π.Α:CW Ελλάδα:Netflix
Προβολή16 Ιανουαρίου 2018
Χρονολόγιο
Ακολούθησε16 Ιανουαρίου 2018 - 24 Μαΐου 2021
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttps://www.netflix.com/title/80178687

Ο Μαύρος Κεραυνός (πρωτότυπος τίτλος: Black Lightning) είναι μια αμερικανική τηλεοπτική δραματική σειρά υπερηρώων, που αναπτύχθηκε από τον Σαλίμ Ακίλ, που έκανε πρεμιέρα στο The CW στις 16 Ιανουαρίου του 2018. Η σειρά εξιστορεί την ιστορία του αποσυρμένου Μαύρου Κεραυνού στη προσπάθεια του να επιστρέψει στη ζωή ως υπερήρωας και ακολουθεί γεγονότα τόσο από την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή του.

Η πρώτη σεζόν προβλήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2018 και μετάδωσε 13 επεισόδια. Τον Απρίλιο του 2018, το CW ανανέωσε τη σειρά για δεύτερη σεζόν, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου του 2018 και μετάδωσε 16 επεισόδια. Τον Ιανουάριο του 2019, το CW ανανέωσε τη σειρά για τρίτη σεζόν, που έκανε πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου του 2019 και μετάδωσε 16 επεισόδια. Τον Ιανουάριο του 2020, το CW ανανέωσε τη σειρά για τέταρτη σεζόν. Η τέταρτη σεζόν προβλήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2021 και μετάδωσε 13 επεισόδια αποτελώντας την τελευταία σεζόν της σειράς.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθηγητής Τζέφερσον Πιρς, που "πήρε σύνταξη" από τα υπερωικά καθήκοντα του ως Μαύρος Κεραυνός πριν από εννέα χρόνια, αφού είδε της επιπτώσεις που είχε στην οικογένειά του. Αναγκάζεται να επιστρέψει στα καθήκοντα του και πάλι όταν η άνοδος της τοπικής συμμορίας ονόματι "Οι 100", της οποίας αρχηγός είναι ο Τομπάιας Γουέιλ, που οδηγεί στην αύξηση της εγκληματικότητα και της διαφθοράς στην κοινότητα του Freeland.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά επικεντρώνεται στον Jefferson Pierce, διευθυντή του Γυμνασίου Garfield στην πόλη Freeland της Γεωργίας . Πριν από εννέα χρόνια, ήταν υπερήρωας που ονομάζεται Black Lightning μέχρι να αποσυρθεί μετά από αυτό που έκανε η ζωή του στην πρώην σύζυγό του Lynn Stewart και στις κόρες του Anissa και Jennifer . Ο Τζέφερσον αναγκάζεται να γίνει Black Lightning ξανά όταν το The 100 , η πιο φοβισμένη εγκληματική συμμορία του Φρίλαντ με επικεφαλής τον Τόμπια Φάλαι , ανέλαβε την πόλη. Η επιστροφή του Τζέφερσον ως Black Lightning προκαλείται όταν η Άνισσα και η Τζένιφερ συνελήφθησαν από 100 μέλη που συνδέονται με τον Λάταβιο "Λάλα" Τζάκσον. Μετά το συμβάν, η Άνισσα αρχίζει να αναπτύσσει τις ικανότητές της και γίνεται Thunder, ενώ η Jennifer αρχίζει να αναπτύσσει τις δικές της ηλεκτρικές ικανότητες. Επιπλέον, ο φίλος της Jennifer Khalil Payne ταλαντεύεται από την πλευρά του Tobias μετά από έναν τραυματισμό σκοπευτή και γίνεται Painkiller μέσω βελτιώσεων στον κυβερνοχώρο. Σε μια αναμέτρηση με το μέλος της ASA Martin Proctor, η Τζένιφερ τον νίκησε με τον Proctor να πυροβολείται από τον Gambi. Ο χαρτοφύλακας του Proctor επιτρέπει στον Tobias να έχει πρόσβαση στα περιεχόμενά του.

Στη δεύτερη σεζόν, η Jennifer εργάζεται για να βελτιώσει τις δυνάμεις της, καθώς η Tobias εργάζεται για να μεταφράσει το περιεχόμενο του χαρτοφύλακα. Με τον Μπιλ Χέντερσον του Τμήματος Αστυνομίας του Freeland να γνωρίζει πλέον τις ταυτότητες του υπερήρωα του Τζέφερσον και της Άνισας, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στους 100. Εν τω μεταξύ, ο Λιν εργάζεται στους νέους μετα-ανθρώπους στους λοβούς που είχε ο Proctor, ενώ υπό την επίβλεψη του πράκτορα ASA Odell, ο οποίος έχει επηρεάσει τον πρώην Μαρκοβιανό Η επιστήμονας Δρ. Helga Jace να βοηθήσει, αγνοώντας ότι βοηθά κρυφά τον Tobias. Μετά τον προφανή θάνατο του Khalil, η Jennifer γίνεται Lightning για να βοηθήσει τον πατέρα της. Ο Tobias καταφέρνει να μεταφράσει μερικά από τα περιεχόμενα που τον οδήγησαν στον έλεγχο του Masters of Disaster. Καθώς ο Τζέφερσον και η Τζένιφερ νικήσουν τον Τόμπια, ο οποίος αργότερα φυλακίζεται στο Pit, ο Δρ Jace παραδίδεται από τον Χέντερσον και αργότερα μεταφέρεται πίσω στη Μαρκόβια από τον τηλεμεταφορέα κυνήγι του Instant. Καθώς οι Pierces γιορτάζουν τη νίκη τους, ο Odell αποκαλύπτει ότι γνωρίζει τις μυστικές τους ταυτότητες. Τους λέει ότι οι Μαρκοβοί έρχονται στο Freeland και ότι η ASA τους ορκίζεται για τον αναπόφευκτο πόλεμο.

Στην τρίτη σεζόν, η ASA επέβαλε στρατιωτικό νόμο στο Freeland ενώ καλύπτει μέχρι τα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει ξέσπασμα SARS. Έχοντας μερικούς από τους ανθρώπους που είναι ύποπτοι metahumans τοποθετημένοι στην εγκατάσταση του ASA, ο Odell σκοπεύει να οπλίσει όσους έχουν μετα-ανθρώπινες ικανότητες, ενώ ο Διοικητής Carson Williams, ο Ταγματάρχης Sara Gray, και ο λοχίας Gardner Grayle εργάζονται για να επιβάλει τον οικογενειακό νόμο. Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ο Οντέλ είχε αναζωογονήσει τον Χαλίλ και επαναπρογραμματίστηκε για να τον υπηρετήσει. Ενώ του δόθηκε ένα νέο κοστούμι από τον Οντέλ, ο Τζέφερσον βοηθά τους στρατιώτες του Μαρκόβιου που εργάζονται υπό τον συνταγματάρχη Γιούρι Μόσιν. Η Lynn συνεχίζει να συνεργάζεται με τα παιδιά, παίρνοντας δείγματα μυελού των οστών από έναν φυλακισμένο Tobias, ενώ η Jennifer συναντά έναν γεωκινητικό μετα-άνθρωπο που ονομάζεται Brandon. Μετά από ένα περιστατικό αυτόσυγχωνεύει τη Γη του Τζέφερσον με τη Γη-1 και τη Γη-38 , οι Μαρκοβοί κατάφεραν να απαγάγουν τον Λιν και τον Τομπιά έτσι ώστε να μπορεί να σταθεροποιήσει τους μετααμάνους στην κατοχή τους. Οι καθυστερήσεις αναγκάζουν τους προϊστάμενους του Mosin να στείλουν τον μετα-ανθρώπινο χειριστή Gravedigger για να αναλάβει τη λειτουργία και να χρησιμοποιήσει την ικανότητα ελέγχου του νου του για να κάνει το Lynn να λειτουργεί πιο γρήγορα. Ο Τζέφερσον τη σώζει με τη βοήθεια της Άνισσα, της Τζένιφερ, του Μπράντον, του Γκρίζλ, της ΤΣ, Khalil και Erica Moran ενώ παίρνουν μαζί τους τον Δρ Jace, αλλά ο Tobias μένει πίσω. Όταν ο Gravedigger και οι Markovians ξεκινούν την εισβολή τους στο Freeland, ο Odell διατάζει τον Commander Williams και τον Major Gray να καθαρίσουν τον Freeland από όσους εμπλέκονται με το ASA Henderson καταλήγει σε αμοιβαία δολοφονία με έναν στρατιώτη του Markovian όταν σώζει τον Black Lightning. Ενώ ο Διοικητής Ουίλιαμς σκοτώθηκε από τον Λιν για αυτοάμυνα και ο Ταγματάρχης Γκρέι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών της ομάδας της με τον Πίτερ και τον TC, ο Τζέφερσον νίκησε τον Γκράβιτιγκεγκερ ενώ ο Χαλίλ αποτρέπει την αποχώρηση του Οντέλ και τα σχέδια του Τομπιά να αποκτήσουν πρόσβαση στους μετατόμους της Μαρκόβιας. Αν και ο πρωθυπουργός του Μάρκοβια αρνείται αυτό που συνέβη στο Freeland, οι Πιρς παρουσίασαν το χαρτοφύλακα σε μια επιτροπή του Κογκρέσου ως απόδειξη των πειραμάτων τους και του ASA, αγνοώντας ότι ο Gravedigger επέζησε του Pit »

Ένα χρόνο αργότερα στη σεζόν τέσσερα, ο Τζέφερσον σταμάτησε να είναι ο Μαύρος Lightning. Το 100 βρίσκεται σε έναν πόλεμο κατά του χλοοτάπητα με το καρτέλ Kobra. Ο Tobias εργάζεται τώρα ως φιλανθρωπικός, πολύ προς την απογοήτευση των Pierces και Gambi. Υπό το φως του θανάτου του Χέντερσον, ο δήμαρχος Μπίλι Μπλανκ ορκίζεται την Άννα Λόπεζ ως νέο αρχηγό της αστυνομίας. Ο Tobias αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στον Τζέφερσον και τους συμμάχους του, όπως ο Δήμαρχος Μπλανκ να σκοτώνεται. Επιπλέον, ο δολοφόνος Ισμαήλ βρίσκεται στην πόλη όπου ο Destinee του Kobra Cartel τον ζητά να στοχεύσει τους συμμάχους του Τζέφερσον για να πάρει τους υπόλοιπους σκοπούς που πρέπει να μπει στο League of Assassins .


Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση

Η μεταγλώττιση έγινε στο στούντιο της Power Media Productions σε σκηνοθεσία Ηλία Ζερβού.

  • Χρήστος Πλαΐνης ως Τζέφερσον Πιρς/Μαύρος Κεραυνός
  • Τερέζα Καζιτόρη ως Τζένιφερ Πιρς/Κεραυνός
  • Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου ως Ανίσα Πιρς/Αστραπή
  • Βάσια Λακουμέντα ως Λιν Στιούαρτ
  • Ηλίας Ζερβός ως Πίτερ Γκάμπι
  • Απόστολης Ψυχράμης ως Επιθεωρητής Μπιλ Χέντερσον
  • Γιάννης Στεφόπουλος ως Τομπάιας Γουέιλ
  • Ντένης Μακρής ως Καλίλ/ Εξολοθρευτής

Αναμετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Netflix, το οποίο κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα της διεθνούς ροής και διανομής του Μαύρου Κεραυνού, προβάλλει τα νέα επεισόδια της σειράς εβδομαδιαία, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας σε πολλές χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Κάθε σεζόν κυκλοφορεί στο αμερικανικό Netflix μία έως δύο εβδομάδες μετά το φινάλε της σεζόν στο τηλεοπτικό δίκτυο The CW.

Πρωταγωνιστές και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο άρθρο: Λίστα χαρακτήρων Black Lightning

  • Cress Williams ως Jefferson Pierce / Black Lightning : Ο διευθυντής μιας σχολής ναύλωσης και, κρυφά, ένας συνταξιούχος υπερήρωας με την ικανότητα να εκμεταλλεύεται και να χειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια καθώς και την ενισχυμένη δύναμη. Επιστρέφει στην καταπολέμηση του εγκλήματος ως Black Lightning αφού οι κόρες του απήχθησαν από μια τοπική συμμορία.  Τζέφερσον αργότερα υποβιβάστηκε σε έναν δάσκαλο από το ρόλο του ως διευθυντής του Γυμνάσου του Γκάρφιλντ, ως αποτέλεσμα της διπλής του ζωής ως μετα- ανθρώπου επαγρύπνησης.  Kaden Washington Lewis απεικονίζει έναν νεαρό Τζέφερσον Πιρς.
  • Η Κίνα Anne McClain και η Laura Kariuki (επαναλαμβανόμενη σεζόν 4) ως Jennifer Pierce / Lightning : η νεότερη κόρη του Jefferson, "μια ανεξάρτητη, ειλικρινής μελετητής-αθλητής με μια δική της άγρια ​​σειρά" που είναι μαθητής στο Garfield High.  Αποκαλύπτεται αργότερα ότι κατέχει επίσης δυνάμεις ηλεκτρικού χειρισμού, αλλά σε αντίθεση με τον πατέρα της, τα κύτταρα της Jennifer μπορούν επιπλέον να παράγουν καθαρό ηλεκτρισμό.  Αρχικά αγωνίζεται με την αποκάλυψη των ικανοτήτων της και της κληρονομιάς του υπερήρωα της οικογένειάς της, αλλά αφού υποβλήθηκε σε μετα-ανθρώπινη θεραπεία για να σταθεροποιήσει τις δυνάμεις και τα συναισθήματά της, η Τζένιφερ τελικά ενώνει τον πατέρα και την αδερφή της ως την αστραπή. Η Fallyn Brown απεικονίζει μια νεαρή Τζένιφερ Πιρς.
  • Nafessa Williams ως Anissa Pierce / Thunder / Blackbird : Η «παθιασμένη και γρήγορη» κόρη του Τζέφερσον που είναι στην ιατρική σχολή και διδάσκει μερικής απασχόλησης στο Garfield High.  Επίσης, μια μετα-ανθρώπινη, η Άνισσα έχει τη δυνατότητα να χειραγωγεί την πυκνότητά της με την αναπνοή της, προσδίδοντας στον εαυτό της υπεράνθρωπη δύναμη και ανθεκτικότητα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ισχυρά κύματα σοκ και έχει επιταχυνόμενο παράγοντα επούλωσης. Η Anissa αργότερα γίνεται ο υπερήρωας Thunder και ενώνει τον πατέρα της ως συνεργάτη του στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Συζητώντας τον χαρακτήρα της που έγινε ο πρώτος μαύρος λεσβιακός υπερήρωας στην τηλεόραση, ο Williams είπε: "Είμαι πραγματικά ευγνώμων που λέω την ιστορία για τις νέες λεσβίες - και ιδίως τις μαύρες λεσβίες. Ελπίζω ότι όταν παρακολουθείτε την Άνισσα, μια νεαρή λεσβία εμπνέεται να περπατά τολμηρά όπως είναι και να αγαπά τον εαυτό της και να αγαπά τον εαυτό της ακριβώς όπως φαίνεται. "
  • Christine Adams ως Lynn Stewart : Ένας νευρολόγος με επίκεντρο metahuman μελέτες και η πρώην σύζυγός του Τζέφερσον ο οποίος διατελεί επίσης ενδιαφέρον αγάπης του. Αρχικά το μόνο μέλος της οικογένειας που ξέρει για τη ζωή του ως Black Lightning, ο Lynn θεώρησε ότι το πρώτο βήμα του Jefferson στον επαγρύπνηση είχε γίνει εθισμός και, λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια της οικογένειάς τους, τον χώρισε φιλικά.  Η μητέρα της Άνισσας και της Τζένιφερ, η Λιν "δεν είναι κανείς που πρέπει να μπερδεύεται όταν πρόκειται για οικογένεια."
  • Ο Marvin "Krondon" Jones III ως Tobias Whale : Ένας αφρικανικός-αμερικανικός άντρας με αλβινισμό και εχθρότητα του Black Lightning. Ένας πρώην πολιτικός που ανέβηκε στις τάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω διεφθαρμένων και παράνομων μέσων, ο Tobias τελικά υποτιμήθηκε από την αναφορά του Alvin Pierce, του πατέρα του Jefferson. Μετά τη δολοφονία του Alvin, ο Tobias κρύφτηκε και έγινε ο ηγέτης του The 100 , της πιο φοβισμένης συμμορίας του Freeland.  Tobias χρησιμοποιεί έναν ορό για να επιτύχει σχεδόν την αθανασία, επιτρέποντάς του να γερνάει με απίστευτα αργό ρυθμό και να τον χαρίζει με σούπερ δύναμη.
  • Damon Gupton ως Bill Henderson (εποχές 1-3): Ένας βετεράνος επιθεωρητής και ο ανώτερος ντετέκτιβ της δύναμης που αργότερα γίνεται αναπληρωτής αρχηγός του Freeland αστυνομικού τμήματος. Ο ρόλος του στην κοινότητα τον θέτει σε αντίθεση με τον Black Lightning, αλλά σύντομα γίνονται απίθανοι σύμμαχοι. Ο Χέντερσον ανακαλύπτει τελικά ότι ο δια βίου φίλος του Τζέφερσον Πιρς και ο άγρυπνος Μαύρος Κεραυνός είναι ένα και το ίδιο, με αποτέλεσμα η σχέση τους να είναι τεταμένη για λίγο. Τελικά σκέφτηκε, ο Χέντερσον έγινε ένας από τους πιο κοντινούς συμμάχους του Black Lightning και μετά την εξαγορά του Freeland από την ASA, βοηθά κρυφά να ξεκινήσει την αντίσταση ενώ βάζει στην πρόσοψη ενός υποτακτικού δημόσιου υπαλλήλου. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Γκούπτον αποκάλυψε ότι ο Χέντερσον δεν ήταν στα σχέδια για την τέταρτη σεζόν και ότι η τρίτη σεζόν θα ήταν η τελευταία του ως κανονική σειρά.  Ως εκ τούτου, στο φινάλε της τρίτης σεζόν, ο Χέντερσον διασώζει τον Τζέφερσον και τη Τζένιφερ από μια ενέδρα του Μαρκόβιου, όπου καταλήγει σε αμοιβαία δολοφονία με τον τελικό στρατιώτη του Μάρκο και πέθανε στην αγκαλιά του Τζέφερσον.
  • Ο James Remar ως Peter Gambi : Ο παλαιότερος φίλος του Jefferson που έγινε πατέρας φιγούρας και μέντορας μετά τον θάνατο του πατέρα του.  Gambi φτιάχνει τα σούπερ κοστούμια της οικογένειας Pierce, τα οποία στεγάζονται στα μυστικά κεντρικά γραφεία κάτω από το κατάστημα της Gambi.  Αποκαλύπτεται ότι ο Gambi έφτασε στο Freeland πριν από 30 χρόνια ως Peter Esposito, υπάλληλος της ASA , η κυβερνητική οντότητα που δημιούργησε ακούσια μετα-ανθρώπους. Ο Γκάμπι διέρρευσε τις πληροφορίες για τα αδικήματα του οργανισμού στον Άλβιν Πιρς, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του.
  • Jordan Calloway ως Khalil Payne / Painkiller (σεζόν 2–4; επαναλαμβανόμενη σεζόν 1): Ένας μαθητής στο Garfield High και η αγάπη της Jennifer που την ενθαρρύνει ενάντια στις πιο επαναστατικές τάσεις της. Είναι ένα αμερικανικό κομμάτι σταρ με όνειρα να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες έως ότου μια αδέσποτη σφαίρα σπάσει τη σπονδυλική του στήλη. Σε αντάλλαγμα για την πίστη, ο Khalil αποδέχεται την προσφορά του Tobias να μπορεί να περπατήσει ξανά και γίνεται Painkiller, ο δεξιός άνθρωπος του Tobias. Λαμβάνει κυβερνητικές βελτιώσεις που τον κάνουν μετα-ισχυρό και ικανό να παράγει αναισθητικό από το σώμα του που προκαλεί προσωρινή παράλυση όταν παραδίδεται μέσω βελάκια. Ο Khalil έρχεται να μετανιώσει τη συμμαχία του με τον Tobias, αλλά προσπαθώντας να βγει από αυτό, προφανώς δολοφονήθηκε από το αφεντικό του εγκλήματος. Ο Khalil επανεμφανίστηκε αργότερα μέσα σε ένα από τα μετα-ανθρώπινα λοβό του ASA.  Τελικά αποκαλύπτεται ότι αναστήθηκε από τον ASA και ξαναχτίστηκε σε κυβερνητικό δολοφόνο που χρησιμοποιεί το ASA για να εκτελέσει δολοφονίες όσων αντιτίθενται σε αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του ίδιου του Khalil. Τελικά, ο Χαλίλ σπάει από τον έλεγχο της ΑΣΑ και προσπαθεί να γίνει σύμμαχος των Πιρκών, αλλά ο συνεχής αγώνας του με το κακό αλκοόλ του αφήνει τις σχέσεις του μαζί τους, ιδιαίτερα της Τζένιφερ, πολύ τεταμένες.
  • Chantal Thuy ως Grace Choi (σεζόν 4;  επαναλαμβανόμενες σεζόν 2–3 · σεζόν 1): Ένας μπάρμαν που γίνεται φίλη της Anissa. Είναι μετα-ανθρώπινη με ικανότητες μεταμόρφωσης.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού πέρασε από πολλές ενσαρκώσεις και διάφορα στάδια ανάπτυξης για πάνω από ένα χρόνο, η Mara Brock Akil , ο σύζυγός της Salim Akil και ο πολυετής παραγωγός της τηλεόρασης Warner Bros. Greg Berlanti άρχισαν να στέλνουν Black Lightning σε τηλεοπτικά δίκτυα. Οι Akils έγραψαν το σενάριο ενώ υπηρετούσαν ως εκτελεστικοί παραγωγοί μαζί με τον Berlanti και τη συχνή συνεργάτη του Sarah Schechter.  Μια εβδομάδα αργότερα, το έργο προσγειώθηκε στο Fox με μια πιλοτική δέσμευση παραγωγής. Τον Φεβρουάριο του 2017, η Fox επέλεξε να μην προχωρήσει με τον πιλότο, αποφασίζοντας ότι "δεν ταιριάζει στον ήδη γεμάτο χώρο του είδους του" και το έργο στη συνέχεια αγοράστηκε σε άλλα δίκτυα. Ως το σπίτι πολλών άλλων τηλεοπτικών επιχειρήσεων του Berlanti, το CW εμφανίστηκε ως το δίκτυο που ήταν πιθανό να πραγματοποιήσει τη σειρά.  Την επόμενη ημέρα, το CW διέταξε επίσημα ένα πιλοτικό για μαύρο Lightning .  Το αρχικό πιλοτικό σενάριο που είχε γραφτεί για τον Fox απορρίφθηκε και αντ 'αυτού, πυροβολήθηκε μια σύντομη παρουσίαση πριν από τις τελικές αποφάσεις του δικτύου σχετικά με παραγγελίες παραλαβής.

Η CW διέταξε επίσημα τη σειρά Black Lightning στις 10 Μαΐου 2017 με τον Salim Akil να λειτουργήσει ως showrunner .  Στις 2 Απριλίου 2018, η CW ανανέωσε τη σειρά για μια δεύτερη σεζόν, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου 2018.  Στις 31 Ιανουαρίου 2019, η CW ανανέωσε τη σειρά για μια τρίτη σεζόν, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου 2019.  Στις 7 Ιανουαρίου 2020, η σειρά ανανεώθηκε για μια τέταρτη σεζόν, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 8 Φεβρουαρίου 2021.  Στις 20 Νοεμβρίου 2020, το The CW επιβεβαίωσε ότι η τέταρτη σεζόν θα είναι η τελευταία σεζόν της σειράς.

Γράφοντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να έχει μια "αυθεντική μαύρη φωνή" για το σκηνικό και τους χαρακτήρες του, το Black Lightning χρησιμοποιεί ένα κυρίως αφρικανικό-αμερικανικό προσωπικό γραφής.  Salim Akil είπε ότι οι συγγραφείς δεν είναι όλοι Αφροαμερικανοί, αλλά «είτε έχουν ζήσει αυτήν τη ζωή είτε γνωρίζουν κάποιον που έχει».  Γράφοντας την πρώτη σεζόν, ο showrunner Akil δήλωσε ότι εμπνεύστηκε περισσότερο από την αρχική σειρά των κόμικς του Black Lightning και ότι ο Black Lightning ήταν ένας μαύρος πατέρας που αψηφά το "στερεότυπο του deadbeat" ήταν μέρος του λόγου οι Akils που θέλουν να πουν την ιστορία του.  Περιέγραψε τον Τζέφερσον και την οικογένειά του ως "ο Ομπάμαςτου κόσμου των υπερήρωων "και συνέκρινε τη δυαδικότητα του Τζέφερσον Πιρς και του αλλαντικού του εγκεφάλου Black Lightning με τη δυαδικότητα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και του Μάλκολμ Χ .  Ως οικογενειακό δράμα που βασίζεται σε χαρακτήρες, το Black Lightning δεν ακολουθεί έναν κακό τη μορφή της εβδομάδας για να εξερευνήσουμε καλύτερα τους χαρακτήρες, ειδικά τους κακούς. Οι Akils ανέφεραν επίσης ότι οι συγγραφείς δεν θα αντιμετωπίζουν την παράσταση LGBTQ ως "ειδικό τεύχος" αλλά ότι τέτοιοι χαρακτήρες θα συμπεριληφθούν και θα απεικονίζονται "με τον τρόπο που θα συμπεριλαμβανόταν οποιοσδήποτε. στη ζωή. "  Salim Akil σημείωσε ότι θέματα όπως το Black Lives Matterτο κίνημα και άλλα ζητήματα σχετικά με τις φυλετικές σχέσεις και την αστυνομική βαρβαρότητα θα αντιμετωπιστούν, αλλά τόνισε ότι, "Αυτή είναι μια αμερικανική ιστορία, δεν είναι μια μαύρη ιστορία. Θα είμαστε πολιτισμικά συγκεκριμένοι, αλλά καθολικοί στα θέματα μας, ώστε όλοι να μπορούν να δουν οι ίδιοι σε αυτές τις ιστορίες. "  Ο showrunner συνέκρινε την αφήγηση της πρώτης σεζόν με την πραγματική ιστορία του πειράματος Tuskegee .

Η δεύτερη σεζόν οργανώνεται σε μικρότερα τόξα που είναι γνωστά ως "βιβλία" για να μιμηθούν το στυλ του πρώτου βιβλίου του κόμικ, με το "συνέπειες" να είναι το θέμα του πρώτου βιβλίου της σεζόν. Συγκεκριμένα, ο Σάλιμ Ακίλ είπε ότι η σεζόν θα "αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ανακάλυψης των παιδιών, τις συνέπειες του πράσινου φωτός να χτυπήσει στους δρόμους και τις συνέπειες των κορών του Τζέφερσον να ανακαλύψουν ότι έχουν δυνάμεις". Προχωρώντας τον στόχο της σεζόν «να δώσω ένα νεύμα στα κόμικς με πιο δυνατό τρόπο», η σεζόν εισάγει περισσότερους metahumans, αν και ο showrunner Akil σχολίασε: «Δεν θέλω να συστήσω πάρα πολλούς κακούς. Θέλω να εγκατασταθούμε τώρα που εμείς γνωρίστε όλους [...] οπότε τώρα μπορούμε πραγματικά να πούμε μερικές γειωμένες ιστορίες για τους κακούς μας, τους ήρωές μας, τους ανθρώπους στο Freeland. " Είπε ότι θα υπήρχαν επιπλέον «άλλες δυνάμεις στο Freeland και έξω από το Freeland» που θα έπαιζαν στο παιχνίδι ως πηγές σύγκρουσης.  Ο ηθοποιός Cress Williams χαρακτήρισε τη σεζόν ως «πιο δύσκολο χτύπημα και λίγο πιο σκοτεινή» από το ντεμπούτο της σειράς. Σχετικά με τα σχετικά κοινωνικά ζητήματα που θα αντιμετώπιζε η σεζόν, ο Akil δήλωσε: «Ήθελα να μιλήσω για τους μαύρους και τη θεραπεία. Δεν πιστεύουμε σε αυτό το σκατά, αλλά είμαστε ο νούμερο ένα άνθρωποι που το χρειάζονται.  Εν τω μεταξύ, η Nafessa Williams μοιράστηκε ότι ο χαρακτήρας της θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τις δυνάμεις της, εξηγώντας ότι η Άνισσα τώρα "αισθάνεται αυτοπεποίθηση να περιηγείται στον κόσμο των υπερήρωων χωρίς τον πατέρα της και αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και ικανή να το κάνει μόνη της".

Η αφήγηση της τρίτης σεζόν ξεκινά περίπου ενάμιση μήνα μετά το φινάλε της σεζόν δύο.  Cress Williams μοιράστηκε ότι η σεζόν θα έβλεπε τον κόσμο της σειράς «να μεγαλώνει» όσον αφορά το σκηνικό και τους χαρακτήρες της.  Salim Akil δήλωσε ότι, ενώ η καθημερινή ζωή στο Freeland θα εξακολουθούσε να είναι το επίκεντρο της σεζόν, "θέλουμε οι ιστορίες μας να μιλάνε για ανησυχίες όχι μόνο για τους μαύρους, αλλά και για τους ανθρώπους γενικά. θέματα υγείας και εθισμού που επηρεάζουν ολόκληρη τη χώρα. "  Συζητώντας τον συνεχιζόμενο αγώνα της Jennifer για τον έλεγχο των πρόσφατα ανακαλυφθέντων ικανοτήτων της, ηθοποιός China Anne McClainσημείωσε ότι, "Όταν ξεκινά η σεζόν, βλέπουμε ότι η Τζένιφερ γίνεται πιο ισχυρή, πιο ισχυρή και επίσης γίνεται πιο συναισθηματική. Μπορούμε να περιμένουμε έναν συνδυασμό και των τριών αυτών της σεζόν."  Akil αποκάλυψε επίσης ότι η Τζένιφερ είναι ισχυρότερη από τον πατέρα της και την αδερφή της λόγω της μοναδικής ικανότητάς της να παράγει δικό της ηλεκτρικό ρεύμα, θα έθετε επίσης το ζήτημα του ποιος είναι τελικά στον έλεγχο μεταξύ των τριών.  Εν τω μεταξύ, η Nafessa Williams είπε για το ταξίδι του χαρακτήρα της Anissa, "Η πρώτη σεζόν αφορούσε την κατανόησή της και την ανακάλυψη των δυνάμεών της, στη δεύτερη σεζόν αρχίζει να τις τελειοποιεί και να εμπιστεύεται τον εαυτό της. οι τρόποι να κάνουν πράγματα και η νοοτροπία της είναι διαφορετική από τον πατέρα της. " Επιπλέον, ο Ουίλιαμς πειράζει ότι ο Τζέφερσον θα έκανε "μια πολύ μεγάλη θυσία" αυτή τη σεζόν που θα αποκάλυπτε "λίγο περισσότερο από την θυμωμένη πλευρά του" και "τον ωθήσει" στην αρχή της σεζόν. "

Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017, η Cress Williams ανακοινώθηκε στον ηγετικό ρόλο του Jefferson Pierce / Black Lightning .  Στις 2 Μαρτίου, η Κίνα Anne McClain και η Nafessa Williams συμμετείχαν ως κόρες του Jefferson, Jennifer Pierce και Anissa Pierce , αντίστοιχα.  Αργότερα τον ίδιο μήνα στις 10 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι η Κριστίν Άνταμς έχει εκλεγεί ως Λιν Στιούαρτ, πρώην σύζυγος του Τζέφερσον.  Στο 2017 του Σαν Ντιέγκο Comic-Con International στις 22 Ιουλίου, αποκαλύφθηκε ότι ο James Remar και ο Damon Guptonείχε γίνει μέλος του κύριου ηθοποιού ως ο παλαιότερος φίλος του Τζέφερσον Πίτερ Γκάμπι και ο απίθανος σύμμαχος Επιθεωρητής Γουίλιαμ "Μπιλ" Χέντερσον , αντίστοιχα.  Στις 10 Αυγούστου, ο ράπερ Marvin "Krondon" Jones III προστέθηκε ως τακτική σειρά, προσγειώνοντας τον ρόλο του κύριου ανταγωνιστή Tobias Whale .  Στο 2018 του Σαν Ντιέγκο Comic-Con International στις 21 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι ο Jordan Calloway είχε προωθηθεί σε μια σειρά τακτικών για τη δεύτερη σεζόν μετά από προηγούμενη επανάληψη κατά την πρώτη σεζόν ως Khalil Payne / Painkiller .

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε ότι η Kyanna Simone Simpson θα επανεμφανιζόταν ως Kiesha, κόρη του Χέντερσον και η καλύτερη φίλη της Τζένιφερ.  Στις 5 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ότι η Τζιλ Σκοτ είχε κλείσει έναν επαναλαμβανόμενο ρόλο ως κακοποιός Κυρία Εύα .  Αργότερα εκείνο τον μήνα στις 12 Οκτωβρίου, η Edwina Findley συμμετείχε επίσης στο καστ με επαναλαμβανόμενη ιδιότητα ως Tori Whale, μικρότερη αδελφή του Tobias.  Chantal Thuy προστέθηκε στο επαναλαμβανόμενο καστ ως Grace Choi τον ίδιο μήνα στις 30 Οκτωβρίου  αν και τελικά εμφανίστηκε σε δύο μόνο επεισόδια της πρώτης σεζόν της σειράς. Στις 16 Ιανουαρίου 2018, αποκαλύφθηκε ότι ο Skye P. Marshall είχε παίξει σε επαναλαμβανόμενο ρόλο ως Kara Fowdy, αντιπρόεδρος του Γυμνάσου Garfield.

Στις 8 Αυγούστου 2018, αναφέρθηκε ότι ο Myles Truitt θα έπαιζε την Issa Williams κατά τη δεύτερη σεζόν με επαναλαμβανόμενη ικανότητα.  Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Σόφια Βασιλιέβα ανακοινώθηκε στο ρόλο του Looker , με βάση τον χαρακτήρα DC Comics με το ίδιο όνομα.  Στις 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ότι ο Kearran Giovanni θα επανεμφανιζόταν ως Cutter, Βρετανός μισθοφόρος.  Στις 4 Οκτωβρίου, αποκαλύφθηκε ότι η Erika Alexander είχε κλείσει έναν επαναλαμβανόμενο ρόλο τριών επεισοδίων ως τηλεπαθητικός θεραπευτής της Jennifer, Perenna,  αν και τελικά εμφανίστηκε σε συνολικά οκτώ επεισόδια.Ο Robert Townsend και ο Bill Duke προστέθηκαν ως επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες ο Dr. Napier Frank και ο πράκτορας Percy Odell, αντίστοιχα, στις 9 Οκτωβρίου.  Στις 13 Νοεμβρίου, ο RJ Cyler έπαιξε στον επαναλαμβανόμενο ρόλο της «συμμοριακής και αμήχανης τεχνολογίας ιδιοφυΐας» Todd Green .  Στις 21 Ιανουαρίου 2019, ανακοινώθηκε ότι η Hosea Chanchez είχε υποστεί να επαναληφθεί ως Marcus Bishop / Shakedown .

Στις 10 Οκτωβρίου 2019, ανακοινώθηκε ότι ο Wayne Brady θα επαναληφθεί κατά την τρίτη σεζόν ως Tyson Sykes / Gravedigger , "σούπερ στρατιώτης" εποχής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και περιουσιακό στοιχείο της Αμερικής.  Στις 19 Ιανουαρίου 2020, ο Γκούπτον αποκάλυψε ότι είχε αποχωρήσει από τη σειρά και ότι η τρίτη σεζόν θα ήταν η τελευταία του ως κανονική σειρά.  Στις 13 Νοεμβρίου 2020, η Chantal Thuy προήχθη σε μια σειρά τακτικών για την τέταρτη σεζόν.

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κοστούμι του Black Lightning σχεδιάστηκε από τη Laura Jean Shannon.  Ενώ ο σχεδιασμός του κοστουμιού έχει ως στόχο να επικαλεστεί προστασία από τις ευπάθειες του χαρακτήρα, όπως η ηλικία του, και ειδικότερα τις σφαίρες, ο Salim Akil δήλωσε ότι υπήρχαν "πολλές επαναλήψεις" του κοστουμιού Black Lightning, και ότι "σε ένα σημείο Είχα καλύψει το πρόσωπο και τα μάτια του, αλλά αυτό που ήταν πιο σημαντικό για μένα ήταν το συναίσθημα και πρέπει να το δεις αυτό. Πρέπει να δεις τα μάτια του όταν οι κόρες του έχουν στραμμένο προς τα όπλα τους. "  Ορισμένοι δημοσιογράφοι σημείωσαν ομοιότητες μεταξύ του πρώτου κοστουμιού υπερήρωα που φορούσε η Anissa Pierce, με σχέδιο ροζ, μοβ και μπλε χρώματος με χρυσές και μαύρες πινελιές και μια ξανθιά περούκα, και το κοστούμι Thunder των 2003 Outsidersεκτέλεση κόμικς.  Shannon σχεδίασε επίσης το τελικό κοστούμι Thunder, το οποίο φτιάχτηκε από ένα γλυπτό υλικό πανοπλίας για να επεκταθεί στην άνεση του ερμηνευτή και χρησιμεύει ως φόρος τιμής στο πιο πρόσφατο κοστούμι που φορούσε ο Thunder στα κόμικς.  Η δεύτερη σεζόν εισάγει το πρώτο επίσημο κοστούμι υπερήρωα για την Τζένιφερ Πιρς καθώς παίρνει το moniker "Lightning" από το υλικό του κόμικ. Το κοστούμι αντηχεί εκείνο της Anissa Pierce, καθώς είναι ένα μαύρο κοστούμι σώματος καλυμμένο με κίτρινη επιμετάλλωση. Ωστόσο, το κοστούμι Lightning διαθέτει επίσης σχέδια εμπνευσμένα από αστραπές. Η τρίτη σεζόν διαθέτει ένα νέο σχέδιο για τον Jefferson Pierce ως Black Lightning. Στη θέση των λαμπερών μπλε και χρυσών μπουλονιών του προηγούμενου κοστουμιού στο στήθος, ένα χρυσό σχέδιο με υφή με μπλε και μαύρο ύφανση εμφανίζεται σε όλο τον κορμό, τα χέρια και τα γάντια. Η μάσκα είναι επίσης ελαφρώς επανασχεδιασμένη με φακούς σκούρου κόκκινου χρώματος.  Καθώς η Anissa Pierce παίρνει επίσημα το όνομα "Blackbird" ως δεύτερη μυστική ταυτότητα, λαμβάνει επίσης ένα νέο κοστούμι για το alter-ego που αποτελείται από μια μαύρη κουκούλα και μια μάσκα που καλύπτει το κάτω μισό του προσώπου της.

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα για τη σειρά πραγματοποιούνται στο Decatur , στη Γεωργία και στη γύρω περιοχή της Ατλάντα .  Η σύντομη παρουσίαση που δόθηκε στο The CW γυρίστηκε τον Μάρτιο του 2017,  με παραγωγή για τη σειρά να ξεκινά επίσημα στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.  γυρίσματα για την πρώτη η σεζόν ολοκληρώθηκε στις 3 Μαρτίου 2018.  παραγωγή για τη δεύτερη σεζόν επέστρεψε στην Ατλάντα από τις 26 Ιουνίου 2018.  Η πίσω παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν η ίδια που χρησιμοποιήθηκε από το προηγούμενο The CW Τηλεοπτική σειρά με έδρα την Ατλάντα, The Vampire Diaries . γυρίσματα για τη δεύτερη σεζόν ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου 2019. παραγωγή για την τρίτη σεζόν ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2019. Μια εβδομάδα χαράχθηκε από την παραγωγή της σεζόν για τον Williams να γυρίσει τις σκηνές του για το Arrowverse crossover event " Crisis on Infinite Earths " στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας .  γυρίσματα για την τρίτη σεζόν ολοκληρώθηκαν στις 20 Ιανουαρίου 2020.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Kurt Farquhar συνθέτει το σκορ για τη σειρά και ο Kier Lehman, ο επόπτης μουσικής για το Black Lightning , επιλέγει τα επιλεγμένα τραγούδια της σειράς μαζί με τους Akils.  Ο ράπερ Godholly, ο οποίος είναι γιος του showrunner Akil, παρείχε πρωτότυπη μουσική για τη σειρά, συμπεριλαμβανομένων κομματιών όπως το "Black Lightning" από την κύρια ακολουθία τίτλου.


Μάρκετινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Μαρτίου 2017, η CW κυκλοφόρησε την πρώτη διαφημιστική εικόνα του Cress Williams ως Jefferson Pierce στο επίσημο κοστούμι του υπερήρωα Black Lightning .  Στις 18 Μαΐου, κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ για τη σειρά.  Το κύριο cast που επιβεβαιώθηκε εκείνη τη στιγμή, καθώς και οι εκτελεστικοί παραγωγοί Salim Akil και Mara Brock Akil παρακολούθησαν το 2017 στο Σαν Ντιέγκο Comic-Con International στις 22 Ιουλίου για να προωθήσουν τη σεζόν.  Στις 12 Δεκεμβρίου, η CW κυκλοφόρησε βασική τέχνη για τη σειρά με τη μορφή της πρώτης διαφημιστικής αφίσας της σεζόν με τους Williams, China Anne McClain και Nafessa Williamsως χαρακτήρες τους.  Στις 4 Ιανουαρίου 2018, η τηλεόραση CW και Warner Bros κυκλοφόρησαν την πρώτη ματιά στη Nafessa Williams ως Anissa Pierce στο επίσημο κοστούμι υπερήρωών της Thunder .  Στις 25 Μαρτίου, οι παραγωγοί και συγγραφείς της σεζόν παρακολούθησαν το WonderCon του 2018 και παρακολούθησαν το επεισόδιο "Sins of the Father: The Book of Redemption" στο πάνελ τους πριν από το επίσημο ντεμπούτο του στο The CW.  Το κύριο καστ της δεύτερης σεζόν καθώς και οι Akils παρακολούθησαν το San Diego Comic-Con International στις 21 Ιουλίου για να προωθήσουν τη σεζόν.  Το πρώτο τρέιλερ της σεζόν κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτεμβρίου. Στις 13 Δεκεμβρίου, η CW κυκλοφόρησε την πρώτη διαφημιστική εικόνα της Κίνας Anne McClain ως Jennifer Pierce στο επίσημο κοστούμι του υπερήρωα Lightning .  Αρκετά από τα κύρια μέλη της τρίτης σεζόν παρακολούθησαν το San Diego Comic-Con International στις 20 Ιουλίου 2019 για να προωθήσουν τη σεζόν.  Το πρώτο τρέιλερ της σεζόν κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Abrams, Natalie (18 Μαΐου 2017). «The CW's Black Lightning not part of Arrowverse, crossover unlikely». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2017.