Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ' (Νταχσούρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαύρη Πυραμίδα)

Συντεταγμένες: 29°47′30″N 31°13′25″E / 29.79167°N 31.22361°E / 29.79167; 31.22361

Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ'
Χάρτης
Είδοςπυραμίδα με λείες πλευρές, αρχαιολογική θέση και Αιγυπτιακές πυραμίδες
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°47′30″N 31°13′25″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Γκίζας
ΤοποθεσίαΝταχσούρ
ΧώραΑίγυπτος
ΧρηματοδότηςΑμενεμχέτ Γ'
Commons page Πολυμέσα
Η πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ'

Η Μαύρη Πυραμίδα χτίστηκε από τον Φαραώ Αμενεμχέτ Γ' κατά τη περίοδο του Μέσου βασιλείου της Αιγύπτου (2055-1650 π.Χ.). Είναι μία από τις πέντε πυραμίδες που διασώθηκαν, από τις αρχικά έντεκα που υπήρχαν στο Νταχσούρ στην Αίγυπτο. Αρχικά η πυραμίδα που ονομαζόταν Ο Αμενεμχέτ είναι Ισχυρός, πήρε το όνομα "Μαύρη Πυραμίδα" από τη σκοτεινή όψη της σαν ένας λόφος από μπάζα (λόγω της αποσάθρωσης της). Η Μαύρη Πυραμίδα ήταν η πρώτη που ήταν ο τάφος και του Φαραώ και των βασιλισσών του. Ο Ζακ ντε Μοργκάν στα πλαίσια γαλλικής αποστολής πραγματοποίησε ανασκαφή στις πυραμίδες του Νταχσούρ το 1892. το Γερμανικό Ινστιτούτο του Καΐρου ολοκλήρωσε τις ανασκαφές στην τοποθεσία το 1983.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυραμίδα αρχικά είχε 75 μέτρα ύψος με μήκος βάσης 105 μέτρα και κλίση 57°. Όπως όλες οι πυραμίδες του Μέσου βασιλείου, η Μαύρη Πυραμίδα ενώ ήταν ντυμένη εξωτερικά με ασβεστόλιθο, ήταν χτισμένη με άψητες πλίνθους αντί με πέτρα. Τα οικοδομήματα στο επίπεδο του εδάφους περιλαμβάνουν την είσοδο στον περίβολο και τον ταφικό ναό, τα οποία περικλείουν τείχη. Υπάρχουν δύο σειρές τείχη, και ανάμεσά τους υπάρχουν δέκα ταφικά πηγάδια, τα οποία είναι ταφικά κτίσματα λαξευμένα στο βράχο. Το πυραμίδιο έχει επιγραφές και θρησκευτικά σύμβολά. Κάποια από αυτά έχουν ξυθεί, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές να συμπεράνουν ότι το πυραμίδιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ή ότι παραμορφώθηκε σκόπιμα κατά τη βασιλεία του Ακενατόν.

Στο επίπεδο κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα περίπλοκο δίκτυο περασμάτων. Η πτέρυγα του βασιλιά ήταν σε μεγάλο μέρος άθικτη, με την σαρκοφάγο και τα κανωπικά αγγεία, όμως ο βασιλιάς δεν είναι θαμμένος εκεί. Η πτέρυγα των βασιλισσών έχει παραβιαστεί και συληθεί. Στο υπόγειο συγκρότημα υπάρχουν ακόμα τέσσερεις νεκρικοί θάλαμοι, αλλά δεν είναι γνωστό σε ποιους ανήκαν. Δύο από αυτούς θεωρείται ότι ανήκουν στον Αμενεμχέτ Δ' και την Νεφρουσομπέκ.

Κατασκευαστικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαύρη Πυραμίδα, με τους μεγάλους διαδρόμους της, είχε πολλά κατασκευαστικά προβλήματα. Είναι χτισμένη σε μία τοποθεσία, μεταξύ αυτών με το χαμηλότερο επίπεδο στην Αίγυπτο, μόλις 10 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Υπάρχουν αμέτρητοι υπόγειοι διάδρομοι και θάλαμοι, και δεν υπάρχουν αρκετές δομικές κατασκευές να στηρίζουν τις οροφές. Η πυραμίδα δεν είναι καθόλου γερή, καθώς είναι χτισμένη με άψητες πλίνθους αντί με πέτρα. Το χαμηλό υψόμετρο, οι διάδρομοι και το ασταθές δομικό υλικό, επέτρεψαν το νερό του υδροφόρου ορίζοντα του Νείλου να περάσουν κάτω από τείχη, προκαλώντας ρωγμές και την καθίζηση ολόκληρης της πυραμίδας.

Αναφερόμενα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]